ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων σήμερα

Τα ηφαίστεια κληροδότησαν στα Μέθανα τις περίφημες ιαματικές πηγές. Τα λουτρά υπήρξαν ευλογία και κατάρα για τα Μέθανα καθώς μέσα από φάσεις ακμής και παρακμής διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της χερσονήσου όπως είναι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει δημόσια οργανωμένη λειτουργία ιαματικών λουτρών αλλά οι φυσικές πηγές είναι ελεύθερες και διαθέσιμες για όλους να απολαύσουν ένα μπάνιο όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Πολλοί ντόπιοι έχουν εντάξει τα ιαματικά λουτρά στην καθημερινότητά τους χειμώνα-καλοκαίρι, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας!

Όλες οι πηγές είναι προσβάσιμες από δρόμο ΑΛΛΑ έχουν και μονοπάτια που ξεκινούν ή καταλήγουν σε αυτές και προσφέρονται για χαλάρωση μετά από μια απαιτητική πεζοπορία. (Τα μονοπάτια των Μεθάνων)

Η ποσότητα και η θερμοκρασία των ιαματικών νερών δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από πολλούς φυσικούς παράγοντες, κατά τα φαινόμενα επηρεάζονται αρκετά από την παλίρροια και την άμπωτη… τα νερά γενικά φτάνουν σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς κελσίου και είναι ευχάριστες χειμώνα και καλοκαίρι.

Που μπορούμε να απολαύσουμε ιαματικά λουτρά στα Μέθανα σήμερα

 

Στα Μέθανα θα βρείτε τρεις ελευθερες ιαματικές πηγές και μια ιδιωτική επιχείρηση με εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών. Αυτές είναι:

  1. Οι περίφημες θειούχες πηγές στην είσοδο της λουτρόπολης.
  2. Οι θερμές πηγές του Αγίου Νικολάου, βόρεια από τη λουτρόπολη, πάνω στον παραλιακό δρόμο πριν την παραλία λιμνιώνα.
  3. Τα λουτρά του Παυσανία, στον παραθαλάσιο οικισμό του Αγίου Νικολάου, στην βόρεια ακτή των Μεθάνων, 15 χιλιόμετρα από την λουτρόπολη, περίπου.
  4. Οι θειούχες πηγές του ξενοδοχείου ‘Αι πηγαί’, ιδιωτική επιχείρηση (πλησίον των θειούχων λουτρών) που λειτουργεί εποχιακά, πληροφορίες 22980-92258.

Θειούχες Πηγές

 

Τα πλούσια θειούχα νερά με το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα και την έντονη (μάλλον δυσάρεστη) οσμή του Μεθανίου, χύνονται στη θάλασσα ανατολικά και πολύ κοντά στο ιστορικό κτίριο των λουτρών ακριβώς στην είσοδο της λουτρόπολης των Μεθάνων.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με χώρο αποδυτηρίων και σκάλα.

Η χαρακτηριστική μυρωδιά ίσως να έδωσε και το όνομα σε όλη τη Χερσόνησο!

Η ‘ιαματική’ θαλάσσια έκταση είναι μεγάλη και χωράει αρκετούς λουόμενους για μπάνιο. Η μυρωδιά συνηθίζεται μετά από λίγο, την ξεχνάς… αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας είναι αισθητές για καιρό.

Τα χλωρονατριούχα λουτρά Αγίου Νικολάου ΜΕΘΑΝΩΝ

 

Τα χλωρονατριούχα λουτρά βρίσκονται βόρεια της πόλης των Μεθάνων επί της παραλίας σε πολύ κοντινή απόσταση. Εύκολη η πρόσβαση και με τα πόδια από τον παραλιακό δρόμο.

Η πηγή των λουτρών του Αγίου Νικολάου Μεθάνων είναι σε μια σπηλιά σχεδόν κάτω από το εκκλησάκι. Εκεί σώζονται εντυπωσιακά ερείπια αρχαίων λουτρών τα οποία δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμα.

Τα νερά ευτυχώς διοχετεύονται σε μια διαμορφωμένη κοιλότητα δίπλα στην παραλία και είναι ελεύθερα. Κατά καιρούς τα νερά είναι πάρα πολύ ζεστά ακόμα και το χειμώνα.

Στην κοιλότητα χωράνε 2-3 άτομα το πολύ αλλά καλό είναι να ρώτησετε αν βρείτε ήδη κόσμο μέσα…

Παραμονή όχι πάνω από 15 λεπτά…

Τα φημισμένα ‘Mπάνια του Παυσανία’ στον παραλιακό οικισμό του Αγίου Νικολάου

 

Τα ιστορικά μπάνια του Παυσανία έχουν πάρει το όνομα του αρχαίου περιηγητή καθώς ο ίδιος αναφέρει ότι το νερό εμφανίστημε μετά της περίφημη έκρηξη του 270πΧ. Άρα εδώ και χιλιάδες χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν και βρίσκουν εδώ σωματική και ψυχική γαλήνη, σε αυτόν τον ήσυχο κρυφό τόπο δίπλα στη θάλασσα.

Τα μπάνια πέρασαν πολλές φάσεις ακμής και παρακμής μέχρι που τελικά έκλεισαν όταν πέθανε και ο τελευταίος φροντιστής των λουτρών.

Τελευταία τα λουτρά ξανα απέκτησαν ζωή από πρωτοβουλία των κατοίκων. Η φήμη τους έχει φτάσει τα περατα του κόσμου καθώς ξένοι επισκέπτονται τα Μέθανα για ένα μπάνιο εκεί.

Και εδώ θα βρεις κόσμο όλη τη μέρα και τη νύχτα… για αυτό μείνε και εδώ το πολύ 15 λεπτά…

 

Πηγή: volcanotrails.gr

Διαβάστε επίσης

Τροιζηνία: Ο Γιώργος Κεραμίδας υποψήφιος με τον συνδυασμό του Τάσου Μούγιου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών του 2019 και αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ιατρός Γιώργος Κεραμίδας, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον υποψήφιο δήμαρχο Τροιζην...

Μήνυμα του Σάββα Αθανασίου για την συμμετοχή του στο συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από τον Σάββα Αθανασίου, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Νήσων, με τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη "Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης", εκδόθηκε το ακόλουθο μήνυμα σχ...

Προφυλακίστηκε ο αλλοδαπός που συνελήφθη για κλοπές σε Τροιζηνία και Ερμιονίδα ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Τον δρόμο για τις φυλακές παίρνει ο αλλοδαπός που συνελήφθη πριν από λίγες μέρες κατόπιν εντάλματος σύλληψης για διάπραξη σωρείας κλοπών στις περιοχές Τροιζηνίας και Ερμιονίδος. Σύ...

Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων: Πρόταση για χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των μονοπατιών του δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων υπέβαλε πρόταση για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργου ανάδειξης και αναβάθμισης μονοπατιών. Η πρόταση «Ανάδειξη, α...

Στα χέρια των αστυνομικών του Α.Τ. Τροιζήνας ο 46χρονος που φέρεται ως εγκέφαλος συμμορίας η οποία έκανε κλοπές σε Τροιζηνία και ΕρμιονίδαΤΡΟΙΖΗΝΑ

Στα κρατητήρια βρίσκεται ο 46χρονος ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος συμμορίας η οποία είχε διαπράξει 25 κλοπές και 13 απόπειρες σε σπίτια σε Τροιζηνία και Ερμιονίδα με λεία η οποία υ...

Η Τροιζήνα ξάνα στο προσκήνιο και η συμβολή της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας - Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Δρίβας μιλάει στο SM ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Η Τροίζηνα είναι το χωρίο που έχει συνδέσει το όνομα του με σημαντικές σελίδες της ελληνικής μυθολογίας, της αρχαίας ιστορίας και της μεσαιωνικής περιόδου, αλλά και με σπουδαίες πτ...

Τροιζηνία: Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος ο πρ. δήμαρχος Κώστας Καραγιάννης - Διαβάστε την επιστολή του ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο πρώην δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης, παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Καραγιάννη:      "ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ...

Γαλατάς: Υπέροχη βραδιά και κοσμοσυρροή στη συναυλία της Γλυκερίας και της Μελίνας Ασλανίδου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Με νότες, κέφι, χορό και πάρα πολύ κόσμο, γέμησε η παραλία του Γαλατά Τροιζηνίας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σε μια μεγάλη συναυλία με δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες επί σκην...