ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμα SOS από τον Δήμο Αγκιστρίου για την μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Νήσο Δωρούσα - Σκανδαλώδεις παλινωδίες από Αποκεντρωμένη και Υπουργείο

Σήμα SOS εκπέμπει η Δήμος Αγκιστρίου ενόψει της εγκατάστασης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Νήσο Δωρούσα, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Λιμεναρχείου Αίγινας και ενώ ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα ο Δήμος Αγκιστρίου, με εξώδικη πρόσκληση, την οποία κοινοποιεί και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, διαμαρτύρεται εντόνως για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, στη διαδρομή της οποίας παρατηρείται μια σειρά παλινωδιών, καθώς οι ίδιες υπηρεσίες στο παρελθόν είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά και στη συνέχεια …άλλαξαν γνώμη.

Η μόνη υπηρεσία –που είναι και η πλέον αρμόδια επί της ουσίας- η οποία παρέμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος αμετακίνητη, είναι το Λιμεναρχείο Αίγινας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο ναυτικών ατυχημάτων στην πολυσύχναστη αυτή περιοχή.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, όταν η εταιρεία Mare Magnum Α.Ε. με αίτησή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζήτησε να της παραχωρηθεί προς μίσθωση θαλάσσια έκταση 40 στρεμμάτων πλησίον της Νήσου Δωρούσας για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας ιχθυοκελλιέργειας.

Από τις συναρμόδιες υπηρεσίες που ρωτήθηκαν σχετικά η Διεύθυνση Αλιείας δεν παρέσχε τη σύμφωνη γνώμη της, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία. Η Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών ζήτησε την άποψη του Λιμεναρχείου Αίγινας, το οποίο απάντησε ευθέως ότι φέρει αντίρρηση ως προς την ίδρυση της εν λόγω πλωτής μονάδας και, ως εκ τούτου, εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση! Και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού ζήτησε τη μετατόπιση της μονάδας κατά 300 μέτρα δυτικότερα, όπερ και εγένετο.

Ακολούθησε μια σειρά νέων γνωμοδοτήσεων, με το Λιμεναρχείο Αίγινας να εμμένει στην άποψή του και να παρακάμπτεται, ενώ οι ίδιες παλινωδίες παρατηρούνται και στη διαδικασία της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία συντάχθηκε αφού είχε δοθεί προέγκριση του ιχθυοτροφείου στις 2.11. 18.

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, γνωμοδότησε αρνητικά, γεγονός που υποχρέωσε την εταιρεία να υποβάλει νέες αιτήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να αναζητηθούν νέες γνωμοδοτήσεις.

Από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες μόνο η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής εξέφρασε αρνητική γνώμη (9.10.2020) διαμαρτυρόμενη μάλιστα γιατί παρακάμπτεται η άποψη του τοπικού Λιμεναρχείου. Τελικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Λιμεναρχείου Αίγινας, εξέδωσε δικό της έγγραφο παρέχοντας ουσιαστικά σύμφωνη γνώμη!!!

Τελικά, παρά τις ενστάσεις και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, με απόφαση (71049/14-6-21) του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προεγκρίθηκε  η μίσθωση της θαλάσσιας έκτασης, αλλά δεν έπαψαν τα τραγελαφικά περιστατικά. Όπως:

Η αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (13.05.2022) επί της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την αρνητική γνωμοδότηση  (13.04.2022) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία άλλαξε σύντομα γνώμη μετά την ένσταση της εταιρείας!

Στη συνέχεια, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (28.11.2022) απορρίφθηκε η υποβληθείσα από την εταιρεία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά με προσφυγή της η εταιρεία ενώπιον του υπουργείου Περιβάλλοντος, δικαιώθηκε. Ο υπουργός έκανε δεκτή την προσφυγή ακυρώνοντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κατά της εν λόγω απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Δήμος Αγκιστρίου προσέφυγε στις 27.4.23 ενώπιον του ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή της. Κι ενώ εκκρεμεί ακόμη ο προσδιορισμός της συζήτησης της προσφυγής, η Διεύθυνση περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (1.6.23) ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους που αφορούν στην ίδρυση του ιχθυοτροφείου.

Τώρα, σε μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της δυσμενούς για το νησί εξέλιξης, ο Δήμος Αγκιστρίου επιδιώκει την επανεξέταση του θέματος από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προβάλλοντας μια σειρά νομικών επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η επίμαχη εγκατάσταση ανήκει σε εκείνες που πρέπει να αποφεύγονται σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και θαλάσσιου τουρισμού.

Για λόγους ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, για την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων, αλλά και για την προστασία  του τουριστικού προϊόντος του Αγκιστρίου, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, ο Δήμος Αγκιστρίου διαμαρτύρεται εντόνως τονίζοντας ότι η επίμαχη αδειοδότηση χορηγήθηκε «κατά πλάνη των πραγματικών συνθηκών και προϋποθέσεων».

Για τους λόγους που προαναφέραμε ζητεί και από τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά να παρέμβει σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν υπαναχωρήσουν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και την οικονομική ζωή του νησιού.

Διαβάστε επίσης

Αγκίστρι: Συνάντηση με θέμα τη δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει τα Μέθανα - Αγκίστρι - ΑίγιναΑΓΚΙΣΤΡΙ

Με τον δήμαρχο Αγκιστρίου, Δημήτρη Αναστασίου, συναντηθήκε ο Σάββας Αθανασίου και πολίτες των Μεθάνων σήμερα στο Αγκίστρι και συζήτησαν τη δρομολόγηση του επιβατηγού πλοίου Agistri...

Σήμερα στο Αγκίστρι ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νήσων Γιάννης Βουτσινάς - Δείτε το πρόγραμμα της επίσκεψηςΑΓΚΙΣΤΡΙ

Επίσκεψη στο Αγκίστρι, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί ο Γιάννης Βουτσινάς , υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Νήσων Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, με το συνδυα...

Το Αγκίστρι επισκέπτεται ο Γιάννης Βουτσινάς την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Επίσκεψη στο Αγκίστρι, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί ο Γιάννης Βουτσινάς , υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Νήσων Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, με το συνδυα...