ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντυπωσιακό το πανηγύρι του Άι - Σώστη στην Πέρδικα

Του Γιώργου Μπήτρου.

Το πανηγύρι του Άι Σώστη  στην Πέρδικα συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα του και να αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο ως το μεγαλύτερο θρησκευτικό και λαϊκό πανηγύρι του νησιού. Οι Αιγινήτες τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Σώζοντα και παραδοσιακά  μεταβαίνουν μαζικά  στην Πέρδικα.

Για πολλούς θεωρείται το πανηγύρι αυτό ως κλείσιμο  του καλοκαιριού. Τις πρώτες δεκαετίες  του 20ου αιώνα και πριν ανοιχθεί ο σημερινός δρόμος η μετάβαση ως την Πέρδικα γινόταν με τα καΐκια. Το 1947 θεμελιώθηκε ο σημερινός ναός στη νέα  του θέση, αφού ο προηγούμενος  που υπήρχε στην περιοχή των Οχυρών, είχε γκρεμιστεί από τους Γερμανούς κατακτητές. Η αγάπη όμως των κατοίκων της Πέρδικας αλλά και όλων των Αιγινητών προς τον Άγιο Σώζοντα οδήγησε στην ανοικοδόμηση του νέου ναού.

Χθες Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρικό εσπερινό η προσέλευση  των επισκεπτών και προσκυνητών ήταν εντυπωσιακή  μέχρι αργά  το βράδυ. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πλησίαζαν τη διασταύρωση προς Κλήμα και Κλειδί ενώ η διέλευση των πεζών  στον κεντρικό δρόμο  όπου στήνεται το παζάρι γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω των εκατοντάδων επισκεπτών.

Στον εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ναό παρέστησαν πολλοί ιερείς  της Αίγινας, ενώ  τίμησαν με την παρουσία  τους ο βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κ. Ε. Δέδες και ο πολιτευτής και πρώην Δήμαρχος Πόρου κ. Σ. Σπυρίδων. Πλήθος προσκυνητών ακολούθησε  τη λιτάνευση της εικόνας  στη μεγάλη διαδρομή της από το ναό, την παραλία και το κεντρικό δρόμο του χωριού. Η Φιλαρμονική του Συλλόγου ΜΟΥΣΑ παιάνιζε και προΐστατο της λιτανευτικής πομπής. Εντυπωσιακά  τα βεγγαλικά που εκτοξεύτηκαν στο λιμάνι όταν η εικόνα  έφθασε  στο κέντρο της παραλίας.

  Η λιτανευτική πομπή ολοκληρώθηκε αφού διήλθε μέσα από  τους πάγκους  του παζαριού που φέτος ήταν μεγαλύτερο και εκτός από τα συνήθη είδη ήταν εμπλουτισμένο με πολλά φυτά αλλά  και …. βιβλία.

   Σήμερα Παρασκευή, ημέρα της εορτής  του Αγίου Σώζοντος τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα τελεστεί στο ναό εσπερινός.

   Ο φετινός εορτασμός  του Αγίου της Πέρδικας εμπλουτίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού με την οργάνωση  συναυλίας από το συγκρότημα «Coula με ακούς»  το βράδυ του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ στο λιμάνι  της Πέρδικας.

Διαβάστε επίσης

Αυξήθηκαν κατά 50 χιλιάδες οι επιβάτες στον Αργοσαρωνικό τον Ιούλιο, σε σχέση με πέρσιΑΓΚΙΣΤΡΙ

Σημαντική άνοδος της επιβατικής κίνησης της ακτοπλοΐας, σε σχέση με πέρσι, παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό τον μήνα Ιούλιο του 2018. Συνολικά ταξίδεψαν στη γραμμή 404.359 επιβάτες, ...

Ποιές ειδικότητες στον ελληνικό τουρισμό έχουν τη μεγαλύτερη ζήτησηΑΓΚΙΣΤΡΙ

Η άνοδος του τουρισμού διαδοχικά έχει δημιουργήσει και αυξημένες ανάγκες σε υψηλόβαθμο αλλά και χαμηλόβαθμο προσωπικό ενώ η στόχευση για προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών οδηγε...

Η απληστία μερίδας ξενοδόχων θέτει σε κίνδυνο την τεράστια φετινή επιτυχία του τουρισμούΑίγινα

Έως και 70% σε σχέση με πέρσι έχουν εκτοξευτεί οι τιμές στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Την ώρα που ο τουρισμός αποδεικνύεται για άλλη μια χρονιά «χρυσός» για την ελληνική οικο...