ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Αισιοδοξία για σύντομη αποκατάσταση του αγωγού - Ανησυχία για τις αναλύσεις του νερού

Αισιόδοξος για τη σύντομη αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού μετά την εισαγγελική παραγγελία, αλλά ανησυχητικά φειδωλός ως προς την δημοσιοποίηση των αναλύσεων του νερού που χρησιμοποιούν κάτοικοι και επαγγελματίες της Αίγινας, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου η Υπηρεσία Υγιεινής της Περιφέρειας που διενήργησε αναλύσεις μετά από σχετικό αίτημα της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σίλας Αλεξίου, δεν του επιτρέπει να τις δημοσιοποιήσει, προτρέποντάς τον να χλωριώσει το νερό και μετά –αφού επαναληφθεί η διαδικασία- να ενημερώσει τους πολίτες του νησιού!

Προφανώς, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιότυπο «εμπάργκο» Δήμου και Περιφέρειας ως προς την δημοσιοποίηση των πρόσφατων αναλύσεων, για τις οποίες ίσως καθόλου τυχαία συζητείται ευρέως ότι είναι μάλλον χειρότερες ακόμη και από αυτές που έχει διενεργήσει και έχει δημοσιοποιήσει Δήμος Αίγινας.

Ο κ Ζορμπάς, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είπε ότι την προηγούμενη Πέμπτη επισκέφτηκε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά  κ. Μαραγκάκη και της εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθεί η θαλάσσια περιοχή της βλάβης του αγωγού ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Την δε επόμενη μέρα, Παρασκευή, κατέθεσε πρόταση στην εισαγγελία Πειραιά για την συμμετοχή ενός πραγματογνώμονα - μελετητικό γραφείο υδραυλικών έργων Ε΄ τάξεως – ώστε να διευκολυνθεί  η έναρξη των εργασιών. Την ίδια ημέρα η εισαγγελέας με έγγραφο της προς τον πραγματογνώμονα που πρότεινε ο δήμος, όπως και προς την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά και τον ανάδοχο του έργου, ζήτησε να προχωρήσουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και  εργασίες προς την αποκατάσταση.

Την Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία της λεγόμενης «προσομοίωσης» των εργασιών στην επιφάνεια της θαλάσσης, με το συνεργείο των δυτών που θα λάβει μέρος στην επισκευή με το ανταλλακτικό - νάρθηκα (μανσόν). Την ίδια μέρα ο ανάδοχος του έργου, απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς έγγραφο στο οποίο παρουσιάζεται και με εικόνες, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επισκευή.

Όπως είπε ο κ Ζορμπάς, μετά την έγκριση του σχεδίου αποκατάστασης από τους φορείς, θα κοινοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης. Το αρχικό σενάριο ήταν να γίνει πρώτα επιθεώρηση και μετά η προσωρινή αποκατάσταση, αλλά προκειμένου να υπάρξει συντόμευση του χρόνου θα γίνει κατευθείαν η προσωρινή αποκατάσταση της βλάβης. Η μόνιμη αποκατάσταση θα γίνει αργότερα, αλλά εδώ προφανώς δεν υπάρχουν άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η αναφορά του κ.Ζορμπά στην κάλυψη του κόστους αποκατάστασης της βλάβης, καθώς –όπως αποκάλυψε- ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να συμβάλει ο Δήμος καταβάλλοντας ένα μέρος της δαπάνης, αλλά η Περιφέρεια του απάντησε ότι το θέμα θα διευθετηθεί κεντρικά.

Παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίλα Αλεξίου επισήμανε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση προς τους δημότες της Αίγινας τόσο από τον δήμο όσο και από την Περιφέρεια.  Η πρόσφατη ενημέρωση του δημάρχου προς τους δημότες του δεν θα έπρεπε να γίνει μέσω των social media (αλήθεια η ενημέρωση είναι προνόμιο των διαδικτυακών φίλων και υποστηρικτών του κ. Ζορμπά στο Facebook;) αλλά με δελτίο τύπου που να ενημερώνει τον κόσμο αναλυτικά για την πρόοδο των εργασιών. Για άλλη μια φορά επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση έστω κι αν αυτό είναι κατά προσέγγιση. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ποιότητα του νερού, λέγοντάς του ότι οι απαντήσεις των αναλύσεων που έκανε η Υπηρεσία Υγιεινής της  Περιφέρειας - ύστερα από δικό της αίτημα- έχουν έρθει στον δήμο και ο δήμαρχος πρέπει να ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα. Αλλά ο δήμαρχος μάλλον θέλοντας να αποφύγει την ενημέρωση ή κάποια άσχημα νέα την ρώτησε υπεκφεύγοντας «ποιος σας το είπε;» με την κ. Αλεξίου να του απαντά «από την Περιφέρεια» και συνέχισε λέγοντας της  ότι το αίτημα της έχει γίνει στην περιφέρεια. Έπειτα  ο δήμαρχος για να δείξει ότι έχει κάποια πρωτοβουλία επί του θέματος είπε ότι κι αυτός έχει ζητήσει αναλύσεις, αλλά η κ. Αλεξίου τον εξέθεσε απαντώντας του κοφτά  «Μου είπαν όχι. Εσείς δεν ζητήσατε αναλύσεις», με τον δήμαρχο ενοχλημένο να τη ρωτά και πάλι ποιος το είπε αυτό και εκείνη πάλι κοφτά να του απαντάει «εκεί που ρώτησα» εννοώντας άνθρωπο της Περιφέρειας. Κλείνοντας τόνισε ξανά ότι πρέπει να δημοσιεύονται έγκαιρα τα αποτελέσματα των αναλύσεων και στάθηκε  στο γεγονός ότι ο δήμος δημοσίευσε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων  προηγούμενες αναλύσεις και επίσης ότι είναι υποχρέωση του δήμου να τροφοδοτεί τους κατοίκους με πόσιμο νερό.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Φώτης Πούντος που στάθηκε στις αναλύσεις λέγοντάς του ότι οι αερόβιοι οργανισμοί στην Κυψέλη είναι τρεις φορές πάνω από την προηγούμενη μέτρηση, επισημαίνοντάς του ότι αυτό είναι απαγορευτικό τόσο για τους κτηνίατρους όσο και για τους γιατρούς ακόμα και να πλύνουν μια πληγή με νερό και βαμβάκι.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών  κ. Καραγιάννης παίρνοντας το λόγο και για να διευκολύνει το δήμαρχο, αναφέρθηκε στις προ του αγωγού εποχές θυμίζοντας ότι τότε το νερό μπορεί να ήταν και χειρότερο!

Κλείνοντας ο δήμαρχος είπε ότι για την ενημέρωση του χρόνου αποκατάστασης αρμόδιος είναι ο κ. Περιφερειάρχης.

Από τα άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης, η Προμήθεια μιας αυτοφορτωνόμενης, αυτοκινούμενης μπετονιέρας και ενός πλήρους συστήματος πετρελαιοκίνητης αντλίας  σκυροδέματος για τις ανάγκες του Δήμου Αίγινας προκάλεσε τη συζήτηση με την κ. Αλεξίου να ρωτά σε τι θα χρησιμεύσει αυτή η μπετονιέρα στον δήμο και ο δήμαρχος να απαντά ότι τη χρειάζεται για επισκευή οδοστρωμάτων αλλά και για την επισκευή ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία Daniel. 

Ρεπορτάζ του Άγη Νταλαγιάννη

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία της ΚΟΒ του ΚΚΕ Αίγινας για την καταλληλότητα του νερού και τις ευθύνες της Δημοτικής ΑρχήςΑίγινα

Με νέα ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ επανέρχεται στο καυτό θέμα της καταλληλότητας του νερού της Αίγινας καταγγέλοντας την Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο Γιάννη Ζο...

Αίγινα: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας συναντά τους μαθητές της Αίγινας.Αίγινα

Μια συνάντηση με έναν θρύλο του ελληνικού αθλητισμού με πολλά μηνύματα για  τις αξίες του αθλητισμού, του αγώνα της ζωής, του ρατσισμού και της Ολυμπιακής ιδέας και του « ευ αγωνίζ...

Αγία Μαρίνα: Εννέα μήνες μετά, τα συντρίμια στο πολυσύχναστο μονοπάτι στη...θέση τους! - Νέα επιστολή των Ξενοδόχων της ΑίγιναςΑίγινα

Εννέα μήνες μετά, σαν να μην πέρασε μια μέρα...Το γκρεμισμένο τοιχείο στο πολυσύχναστο τουριστικό δρομάκι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται ακριβώς στη...θέση του! Αλλά, η Ένωση Ξενοδόχω...

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας μετά την άμεση ανταπόκριση της ΕισαγγελίαςΑίγινα

Υπό την επιβλέψη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας οι εργασίες αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας,...