ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ώρες αγωνίας για την Avramar – Με ντόμινο κινδυνεύει κλάδος

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες για την Avramar. Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την εταιρεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως εάν μέχρι τότε δεν βρεθεί λύση, η «ναυαρχίδα» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας απειλείται με κατάρρευση.

Όπως λένε στον «ΟΤ», τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την εταιρεία έχουν επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα και εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί το… μοιραίο.

 

Οι ίδιοι θεωρούν πως τράπεζες και βασικοί μέτοχοι (η αμερικάνικη Avramar και οι Άραβες της Mubadala) θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τη συμφωνία εξυγίανσης, ολοκληρώνοντας τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών (κοντεύει ένας χρόνος).

«Πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούν όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου…έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Χρέη – βουνό

Πέρα από την εκτόξευση του δανεισμού στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ, λέγεται πως τα ανοιχτά υπόλοιπα προς τους προμηθευτές πρώτων υλών και άλλων ειδών κυμαίνονται μεταξύ 20 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ.

«Ποτέ άλλοτε δεν είχαν φθάσει τόσο ψηλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπογραμμίζοντας πως η υπομονή της αγοράς προς την εταιρεία έχει αρχίσει και εξαντλείται…

Δεν είναι τυχαίο όπως λένε πως κάποιοι ζητάνε και πληρώνονται τοις μετρητοίς αφού φοβούνται πως η εταιρεία θα σκάσει και θα χάσουν τα χρήματά τους.

Για αυτό και χαρακτηρίζουν επιτακτική ανάγκη να εκταμιευθεί άμεσα το δάνειο – γέφυρα των 20 με 25 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο τραπέζι, προκειμένου να λήξει ο συναγερμός. Και στη συνέχεια να προχωρήσει η εξυγίανση με την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή.

Ο εφιάλτης του… «Μαρινόπουλου»

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης πάντως ξορκίζει ολόκληρος ο κλάδος. Και αυτό γιατί ο αντίκτυπος θα επηρεάσει τους πάντες λόγω του μεγέθους της.

Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα και έχει ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο, με κολοσσιαία παραγωγή και εξαγωγές.

Κάποιοι παρομοιάζουν την Avramar με την αλυσίδα «Μαρινόπουλος», η οποία εάν είχα αφεθεί να κλείσει θα είχε συμπαρασύρει ολόκληρο το λιανεμπόριο τροφίμων (πέρασε τελικά στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, η οποία ανέλαβε να την απορροφήσει, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και εξοφλώντας μέρος των οφειλών της).

Ενδιαφέρον λέγεται πως υπάρχει και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει μια αρνητική εξέλιξη για μια εταιρεία που βρίσκεται στην αιχμή των ελληνικών εξαγωγών και θεωρείται από τους πρωταγωνιστές τους.

Υπολογίζεται ότι εξάγεται πάνω από το 80% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειες σε προηγμένες αγορές του εξωτερικού ενώ απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.

Χρηματοδότηση – γέφυρα

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και των βασικών μετόχων (Amerra και Mubadala), με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου διάσωσης.

Κύκλοι που παρακολουθούν τις συζητήσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, επισημαίνοντας πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο ύψος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους περίπου 20 εκατ. με 25 εκατ. ευρώ αλλά και για την ενεχυρίαση των μετοχών της εταιρείας στις τράπεζες (από τη στιγμή που οι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νέα χρήματα).

Ο λευκός ιππότης και η πιθανότητα διάλυσης

Η είσοδος νέου επενδυτή, ο οποίος θα λειτουργήσει ως «λευκός ιππότης» θεωρείται απ’ όσους γνωρίζουν την εταιρεία εκ των ουκ άνευ για την «επανεκκίνησή» της.

«Θα ήταν καταστροφικό», υποστηρίζουν, η επόμενη μέρα να οδηγήσει σε διάλυση ενός ομίλου που θέλει να παίξει τον ρόλο εθνικού πρωταθλητή και στον κατακερματισμό.

Θα πάνε στράφι οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την συγκέντρωση του χώρου σε πιο εύρωστα και υγιή σχήματα, ώστε να μπορέσουν να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό.

Προϊόν – χρυσάφι

Η Avramar, όπως λένε, παρά τα προβλήματα, τις αστοχίες και τα λάθη που την έφεραν σε αυτή την δύσκολη θέση συνεχίζει να πουλάει και να διαθέτει ένα προϊόν χρυσάφι, το οποίο συγκεντρώνει ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό.

Με το κατάλληλο μάνατζμεντ και με ένα συμπαγές business plan, σπεύδουν να τονίσουν, μπορεί να επιστρέψει άμεσα σε ανοδική τροχιά…

 

Πηγή: ot.gr 

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα σήμερα 1 Φεβρουαρίου για τον ενεργειακό διαμεσολαβητή – Πώς λειτουργεί για τους καταναλωτέςΟικονομία

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ο ελληνικός Ενεργειακός Διαμεσολαβητής. Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής μεσ...

Πρεμιέρα για το 2024 με δεκαετές ομόλογο κάνει η Ελλάδα – Στόχος η άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώΟικονομία

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώνεται για τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ Το επιτόκιο διαμορφώνεται στα 3,45% (80 μονάδες βά...

Με χαμηλότερο ΦΠΑ το αναψυκτικό «στο χέρι» – Αλαλούμ με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕΟικονομία

Επιτείνεται η σύγχυση για την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στους χυμούς, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα , αναλόγως που και πως καταναλώνονται. Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο η Ανεξά...

Παράταση έως το τέλος του 2025 στην αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνηταΟικονομία

Παράταση για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025, θα λάβει η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Εθνι...

Πώς αλλάζει ο φορολογικός χάρτης των ακινήτων – Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για ΕΝΦΙΑ και βραχυχρόνιες μισθώσειςΟικονομία

Σάρκα και οστά ξεκινούν να λαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μ...

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση των παροχών ρεύματος – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτέςΟικονομία

Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδι...

Δ. Μιχαηλίδου: Η διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό ξεκινά άμεσαΟικονομία

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» του 2024 στο Περιστέρι, την οποία διοργανώνει ηΔημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πρόκειται για την 24η εκδήλωση, η οποία πραγ...