ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο κινείται σήμερα η αγορά πετρελαίου με το Brent να προσεγγίζει τα 84 δολάρια το βαρέλι (83,86) και το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 78 δολάρια (78,26).


Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό έχουν σημειώσει αύξηση κατά 10% από τα χαμηλά που καταγράφηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν προσοχή στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, καταλύτης για τις αυξήσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού αποτέλεσαν τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα– δηλαδή τον πρώτο και δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου.


Η υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες βελτίωσε τις προβλέψεις για τη μελλοντική ζήτηση αργού πετρελαίου.

Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, είχε θετική επίδραση στην αγορά. Σε ετήσια σύγκριση, η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έφτασε το 3,3%. Η αύξηση ήταν 1,6 μονάδες χαμηλότερη από το 4,9% του προηγούμενου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν άνοδο 2%.

 

Η Κίνα αναλαμβάνει δράση
Πριν γίνει γνωστό ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες, η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει μια απότομη περικοπή των τραπεζικών αποθεματικών για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στα αποθεματικά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (RRR), με στόχο την απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας λόγω της αύξησης της έκδοσης ομολόγων από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου και αναμένεται να απελευθερώσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν (περίπου 128,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την αγορά.  Πρόκειται για την  πρώτη περικοπή αυτού του τύπου το 2024, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κίνας πραγματοποίησαν δύο μειώσεις στο RRR καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθειά της να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα προβλήματα στην αγορά κατοικίας, οι κίνδυνοι χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης έχουν επιβραδύνει τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας.

 

Αβεβαιότητα στην Ερυθρά Θάλασσα
Εκτός από τα καλά οικονομικά νέα από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, προστέθηκε και  η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον πλοίων.

Η απότομη αύξηση των τιμών προκλήθηκε και από την επίθεση με πύραυλο των Χούθι σε βρετανικό πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Άντεν.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αναταραχή στην περιοχή θα συνεχιστεί, κατανοώντας ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον των βάσεων των Χούθι στην Υεμένη, δεν εμπόδισαν νέες επιθέσεις.

 

«Κατάσταση οπισθοδρόμησης»
«Αυτοί οι φόβοι αντικατοπτρίζονται στη δομή της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων του Brent», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», παράγοντες της αγοράς.

«Γι’ αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αργού πετρελαίου για παράδοση τον Μάρτιο έχουν αυξηθεί κατά 2,53 δολάρια το βαρέλι, από τον Νοέμβριο», προσθέτουν. «Αυτό το φαινόμενο – γνωστό στα αγγλικά ως «backwardation» (κατάσταση οπισθοδρόμησης), δείχνει ότι οι φορείς της αγοράς προβλέπουν έλλειψη προσφοράς και μεγαλύτερη ζήτηση, βραχυπρόθεσμα», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

 

 

Διαβάστε επίσης

Με χαμηλότερο ΦΠΑ το αναψυκτικό «στο χέρι» – Αλαλούμ με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕΟικονομία

Επιτείνεται η σύγχυση για την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στους χυμούς, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα , αναλόγως που και πως καταναλώνονται. Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο η Ανεξά...

Παράταση έως το τέλος του 2025 στην αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνηταΟικονομία

Παράταση για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025, θα λάβει η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Εθνι...

Πώς αλλάζει ο φορολογικός χάρτης των ακινήτων – Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για ΕΝΦΙΑ και βραχυχρόνιες μισθώσειςΟικονομία

Σάρκα και οστά ξεκινούν να λαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μ...

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση των παροχών ρεύματος – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτέςΟικονομία

Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδι...

Δ. Μιχαηλίδου: Η διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό ξεκινά άμεσαΟικονομία

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» του 2024 στο Περιστέρι, την οποία διοργανώνει ηΔημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πρόκειται για την 24η εκδήλωση, η οποία πραγ...

Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασης POS από τους επαγγελματίεςΟικονομία

Την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσε ι παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες γνωστοποίησε ο υφυπουργός ...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις – Έως 28% το επιπλέον «κούρεμα» οφειλώνΟικονομία

Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία βελτιώνεται ο αλγόριθμος του  εξωδικαστικού μηχανισμού  υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης...

Στον «αυτόματο πιλότο» οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων – Από φέτος θα τις συμπληρώνει η ΕφορίαΟικονομία

Παρελθόν θα αποτελέσει από φέτος ο «πονοκέφαλος» της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είχαν πέρυσι καμιά μεταβολή στην οικογενειακή...