ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς το ΝΑΤΟ περικύκλωσε τη Ρωσία τα τελευταία δέκα χρόνια

Έχουν περάσει ακριβώς 20 χρόνια από τότε που η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία εντάχθηκαν επίσημα στο ΝΑΤΟ στις 29 Μαρτίου 2004.


Ο Δρ George Szamuely, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής, υποστηρίζει ότι, αν και η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ξεκίνησε το 1999, επιταχύνθηκε σημαντικά μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014.

Η επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στα σχέδια του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη περικύκλωση της Ρωσίας από το στρατιωτικό μπλοκ.

Οι δραστηριότητες του μπλοκ στην Ανατολική Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα απειλούν άμεσα τη Ρωσία
Οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν μέρος των προετοιμασιών για μια πιθανή σύγκρουση με τη Μόσχα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Sputnik την Πέμπτη.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του στρατιωτικού μπλοκ στη Ρουμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι προκλητική και επιτείνει τη στρατιωτική ένταση κατά μήκος της περιμέτρου των ρωσικών συνόρων και δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια της χώρας.

 

Η επί δεκαετίες πορεία του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή
Το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε την πορεία του προς τα ανατολικά με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας ως μελών του ΝΑΤΟ το 1999.

Στον επόμενο γύρο επέκτασης – τον πέμπτο από την ίδρυση του μπλοκ – η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία προσχώρησαν στη συμμαχία το 2004.

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έγινε μεταξύ 2009 και 2020, ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν στη συμμαχία το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, εδραιώνοντας την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

 

Το πρώτο αίτημα ένταξης της Ουρανίας στο ΝΑΤΟ
Το 2008, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jaap de Hoop Scheffer, υποσχέθηκε στη φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τον Viktor Yushchenko ότι το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης θα γινόταν δεκτό στη συμμαχία.

Ωστόσο, η Ουκρανία βρέθηκε «ξεκρέμαστη».

Οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας ήταν περισσότερο διατεθειμένες να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αντιδρούσε σθεναρά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Η Ρωσία θεωρούσε αυτή την επέκταση ως παραβίαση της δέσμευσης της Δύσης να μην πλησιάσει περισσότερο στα σύνορά της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014 άλλαξε τα πάντα, με το καθεστώς του Κιέβου να καταλαμβάνει την εξουσία, να φιμώνει τους φιλορώσους διαφωνούντες και να εξαπολύει πόλεμο στο Ντονμπάς.

Έκτοτε, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την υποστήριξή τους προς τις ουκρανικές δυνάμεις, παρέχοντας εκπαίδευση και όπλα.

Επιπλέον, ένας κολοσσιαίος αριθμός μυστικών βάσεων της CIA, 12 συνολικά σύμφωνα με αναφορές, δημιουργήθηκαν σε όλο το ανατολικοευρωπαϊκό κράτος.

 

Η στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν του 2017
Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των δυνάμεών του σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πλευρών του, πλασάροντας τη δημιουργία της λεγόμενης “στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν” το 2017.

Το μπλοκ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φυσικών, νομικών και κανονιστικών/διοικητικών εμποδίων εντός της ΕΕ για τον εξορθολογισμό της μεταφοράς όπλων και στρατευμάτων.

Η ιδέα αυτή κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στη συνεχή διεύρυνση και στρατιωτικοποίηση των περιοχών που συνορεύουν με τη Ρωσία από το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιήθηκε από το υπερατλαντικό στρατιωτικό μπλοκ ως πρόσχημα για περαιτέρω επέκταση.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις υπάρχουσες τέσσερις ομάδες μάχης στην ανατολική του πτέρυγα και δημιούργησε τέσσερα ακόμη πολυεθνικά τάγματα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, διπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατευμάτων στο έδαφος.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο αριθμός των μπότες του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ανατολικής πτέρυγας ανερχόταν σε 150.000, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy.

Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε επίσης τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια έως τη Μαύρη Θάλασσα στα νότια, σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα της Ρωσίας.

 

Η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη απειλεί τη Ρωσία
Από το 2014, το μπλοκ έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο βασίζεται στο αμερικανικό οπλικό σύστημα Aegis Weapon System (AWS).

Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε αρχικά το 2009 για να τοποθετηθεί κοντά στη Ρωσία, δημιουργώντας ανησυχίες στη Μόσχα λόγω των δυνατοτήτων εκτόξευσης του Aegis.

Αν και η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι αναχαιτιστές βαλλιστικών πυραύλων του συστήματος κατευθύνονταν προς το Ιράν, σημειώθηκαν επανειλημμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας.

Στις 12 Μαΐου 2016, η εγκατάσταση πυραυλικής άμυνας Aegis Ashore στο Deveselu της Ρουμανίας κηρύχθηκε επιχειρησιακή.

Μια παρόμοια τοποθεσία στο Redzikowo της Πολωνίας έγινε δεκτή σε υπηρεσία από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Η αεροπορική βάση Redzikowo βρίσκεται μόλις 93 μίλια από το ρωσικό έκκλητο του Καλίνινγκραντ.

Εκτός από τις ρουμανικές και πολωνικές τοποθεσίες, η ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα του ΝΑΤΟ βασίζεται σε κινητά συστήματα Aegis σε πέντε αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke που σταθμεύουν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στη Ρότα της Ισπανίας.

 

Από το 2022 η Γερμανία πρωτοστατεί
Πρωτοβουλίας για την Ασπίδα του Ουρανού (ESSI), ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας, με σαφή αναφορά στη Ρωσία ως “απειλή”.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει τα συστήματα IRIS-T της Γερμανίας, το αμερικανικό Patriot και το ισραηλινό Arrow-3 και θα ενσωματωθεί στην υπάρχουσα αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Ο δυτικός Τύπος παραδέχεται ότι το Arrow 3 αποτελεί άμεση πρόκληση για τη Ρωσία λόγω του εκτεταμένου βεληνεκούς και των υπερηχητικών δυνατοτήτων του συστήματος.

 

Το ΝΑΤΟ επεκτείνει την παρουσία του στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα
Έχοντας δεχθεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε “λίμνη” της συμμαχίας.

Επιπλέον, το στρατιωτικό μπλοκ έχει αρχίσει να επεκτείνει την 57η αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu της ρουμανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα φιλοξενήσει έως και 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, νέους διαδρόμους προσγείωσης και πλατφόρμες όπλων.

Η διευρυμένη βάση, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντας στη Μαύρη Θάλασσα, θα απέχει περίπου 80,1 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας και περίπου 186 μίλια από την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Μόλις κατασκευαστεί η βάση, η Κριμαία, η Αζοφική Θάλασσα και οι ακτές της, καθώς και η περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας θα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς κρούσης της, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα το Sputnik ο Leonid Reshetnikov, ένας απόστρατος υποστράτηγος της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR).

 

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να επιτεθεί στα κράτη μέλη της συμμαχίας αν της “επιτραπεί” να κερδίσει στην Ουκρανία, η Ρωσία σαφώς δεν τρέφει τέτοια σχέδια.

 

Διαβάστε επίσης

Βαλτική Θάλασσα: Ιταλικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα διεθνή ύδαταΚόσμος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στη Γερμανία, ιταλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά α...

Εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει τον λιμό στη ΓάζαΚόσμος

Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα...

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζειΚόσμος

Με τους αγρότες της Ευρώπης, κυρίως των Ανατολικοευρωπαίων, να βρίσκονται στα…κάγκελα λόγω των αδασμολόγητων Ουκρανικών σιτηρών που πλημμυρίζουν τις αγορές τους, μειώνοντας τις τιμ...

Νέος διευθυντής για το Βρετανικό Μουσείο, μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτωνΚόσμος

Ο νυν διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτω του Λονδίνου, Νίκολας Κάλιναν, διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο που έχει συγκλονισ...

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσηςΚόσμος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβίβασαν στη Ρωσία μόνο μέρος των πληροφοριών που διέθεταν για την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, επειδή φοβόντουσαν να αποκαλύψο...

Ρωσία: "Αποδείξεις συνδέουν τους δράστες της επίθεσης στη Μόσχα με Ουκρανούς εθνικιστές"Κόσμος

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα σ...