ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

Με τους αγρότες της Ευρώπης, κυρίως των Ανατολικοευρωπαίων, να βρίσκονται στα…κάγκελα λόγω των αδασμολόγητων Ουκρανικών σιτηρών που πλημμυρίζουν τις αγορές τους, μειώνοντας τις τιμές χονδρικής και πλήττοντας τα εισοδήματά τους, οι εξαγωγές της Ουκρανίας, καλά κρατούν.


Βασικός στόχος των διαμαρτυριών είναι η επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν καταργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

 

Η τακτική της ΕΕ που ξεσηκώνει αντιδράσεις
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι εξαγωγές της Ουκρανίας κατέρρευσαν και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, κάτι που επηρέασε ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες, παγκοσμίως.
Για να βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, η ΕΕ κατάργησε τους δασμούς στις εισαγωγές από τη χώρα.

 

 

Νέες διαδρομές εξαγωγών
Όταν η Ρωσία αποσύρθηκε από την Πρωτοβουλία Σιτηρών Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ότι θα θεωρήσει κάθε πλοίο που κατευθύνεται προς την Ουκρανία ως πιθανό στρατιωτικό στόχο.

Λίγα φορτηγά πλοία τόλμησαν να προσεγγίσουν τα ουκρανικά λιμάνια και οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών κατέρρευσαν σε λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ωστόσο, η Ουκρανία παρέκαμψε τα προβλήματα, ανακαλύπτοντας νέες διαδρομές εξαγωγών, δημιουργώντας  έναν νέο «προσωρινό διάδρομο εξαγωγών» τον Αύγουστο του 2023, ο οποίος αγκαλιάζει τη δυτική ακτογραμμή.

Πρόκειται για μια σχετικά ασφαλή διαδρομή για τα φορτηγά πλοία, επειδή τα νερά εκεί είναι πολύ ρηχά για να επιχειρούν τα ρωσικά υποβρύχια.

Περνά επίσης μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “διαύλων αλληλεγγύης” της ΕΕ, η Ουκρανία στέλνει επίσης σιτηρά μέσω ξηράς και φορτηγίδων σε λιμάνια στον ποταμό Δούναβη ή στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας, για να φορτωθούν σε φορτηγά πλοία τα οποία στη συνέχεια ταξιδεύουν μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

 

Τα νούμερα
Με όλα αυτά, σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία  του Κιέβου, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου η Ουκρανία έχει εξάγει σιτάρι 13,5 εκατ. τόνους, έναντι 12,6 εκατ. τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Ουκρανία εξάγει περίπου πέντε εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα – πολύ περισσότερους από ό,τι το καλοκαίρι του 2023, όταν η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο, το Κίεβο εξήγαγε 5,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον Φεβρουάριο,  και 5,3 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, με την ποσότητα που εξήχθη τον Μάρτιο να υποχωρεί – στους 4,5 εκατομμύρια τόνους περίπου.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, η χώρα έστελνε περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους στο εξωτερικό κάθε μήνα.

 

Το χρονικό της προστασίας των ουκρανικών προϊόντων
Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επιτρέποντας την είσοδο στις χώρες αυτές μόνο σιτηρών που προορίζονται για διαμετακόμιση.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ήρε τους περιορισμούς, λέγοντας ότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί. Ωστόσο, η Πολωνία επέβαλε δική της απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

 

Μέχρι το 2025
Τον Μάρτιο εφέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανώτατο όριο στις εισαγωγές χωρίς δασμούς ορισμένων ουκρανικών προϊόντων, όπως βρώμη, αυγά, πουλερικά και ζάχαρη, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι όλες οι άλλες ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του κριθαριού – θα παραμείνουν απαλλαγμένες από δασμούς τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Επιπλέον, πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών για τη μείωση των πλεονασμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε αναθεωρημένη συμφωνία την Τετάρτη για την παράταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς, αλλά με περιορισμούς, όπως κάποιοι δασμοί όταν οι ουκρανικές εισαγωγές ξεπεράσουν το πλαφόν που θα προσδιοριστεί.

Η συμφωνία πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν και οι περιορισμοί .

 

Αντιδράσεις
Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων εξακολουθούν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν η νέα συμφωνία αφήνει εκτός της αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων διασφάλισης ,το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

 

Συνάντηση με του Πολωνούς
Εντωμεταξύ, συνάντηση στη Βαρσοβία πραγματοποιούν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με σκοπό την εκτόνωση της διαμάχης για τις εισαγωγές σιτηρών που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών. Ωστόσο κορυφαίος Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, 4,1 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών εισήλθαν στην Πολωνία μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023 και 3,4 εκατομμύρια τόνοι από αυτούς διατέθηκαν στη χώρα.

 

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει τον λιμό στη ΓάζαΚόσμος

Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα...

Νέος διευθυντής για το Βρετανικό Μουσείο, μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτωνΚόσμος

Ο νυν διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτω του Λονδίνου, Νίκολας Κάλιναν, διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο που έχει συγκλονισ...

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσηςΚόσμος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβίβασαν στη Ρωσία μόνο μέρος των πληροφοριών που διέθεταν για την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, επειδή φοβόντουσαν να αποκαλύψο...

Ρωσία: "Αποδείξεις συνδέουν τους δράστες της επίθεσης στη Μόσχα με Ουκρανούς εθνικιστές"Κόσμος

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα σ...

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί στη ΒουδαπέστηΚόσμος

Η ουγγρική δικαιοσύνη δεν ενέκρινε την μετατροπή της προφυλάκισης της  Ιλάρια Σάλις , σε κατ' οίκον περιορισμό. Πρόκειται για την Ιταλίδα δασκάλα η οποία κατηγορείται για επίθεση κ...

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023Κόσμος

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου περιέπεσε σε ύφεση το β’ εξάμηνο 2023, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Το βρετα...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας (βίντεο)Κόσμος

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας που έλαβε ...

ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο ΙλινόιΚόσμος

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια έφηβη, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 5 τραυματίστηκαν σε επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σε διαφορετικά μέρη του Ρόκφορντ στην πολιτεία Ιλινόι, ...