image description

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν εμπορικές συναλλαγές σε ευρώ - 8.000 αιτήσεις για δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία

 

Ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα στην προμήθεια βασικών αγαθών συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσιακής «κυβέρνησης» να πείσει περί του αντιθέτου.

 

Κύριο πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία των μεγάλων εταιρειών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα παρά τις προσπάθειες της «κυβέρνησης» για επιτάχυνση της αναθεώρησης των τιμών εισαγωγής. Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης δεν περιορίζονται στην πρόσβαση σε καύσιμα αλλά επεκτείνονται και στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τις διακοπές ρεύματος στην βόρεια Κύπρο να παραμένουν συχνό φαινόμενο.  

 

Την ίδια ώρα τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης απασχολεί η επονομαζόμενη «κρίση του αλευριού», η οποία αναφέρεται στην απόφαση της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων να επιτρέψει την εισαγωγή αλευριού από την Τουρκία χωρίς φόρους προς αύξηση του ανταγωνισμού. Ως απάντηση, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αλευριού ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους, καταγγέλλοντας απουσία διαβούλευσης. Τελικά, και μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, οι παραγωγοί αποφάσισαν να άρουν προσωρινά την απόφασή τους για περαιτέρω διαβούλευση.  

 

Αναζητούν εργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία  

 

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τ/κ τύπο σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Turk-Sen), η οποία δέχεται αιτήσεις Τουρκοκύπριων που επιθυμούν να εργαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντεχνιών, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8 χιλιάδες, ενώ σήμερα 130 Τουρκοκύπριοι θα έχουν προσωπικές συνεντεύξεις με εργοδότη που δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία. Οι εξελίξεις ακολουθούν μια - ιστορικού χαρακτήρα - συμφωνία  μεταξύ των τουρκοκυπριακών συντεχνιών και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), εκ των ισχυρότερων συντεχνιών των ελληνοκύπριων εργαζομένων.  

 

Ζητούν αλλαγή νομίσματος

 

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εισαγωγές αλλά και η άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας πυροδότησαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μια συζήτηση αναφορικά με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος. Μετά τις προτάσεις επιχειρηματικών συνδέσμων για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια, ακολούθησε πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση του ευρώ. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμένων (CMRIS) τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τ/κ τύπο.

 

Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό που πλησιάζει το 64% υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πλήττει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

 

 

Πηγή: DEUTSCHE WELLEΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Σάλο έχει προκαλέσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η είδηση πως ένα μεγάλο μικροβιολογικό εργαστήριο ενημέρωσε λανθασμένα εκατοντάδες άτομα πως είναι αρνητικοί στον κοροναϊό , ενώ ήταν...

image descriptionΚόσμος

Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις -ανάμεσά τους μέλος των δυνάμεων της επιβολής της τάξης- χθες Δευτέρα σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στην περιοχή του Ντέν...

image descriptionΚόσμος

Πανδημία της COVID-19, εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του απερχόμενου τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία και εσπευσμένη αποχώρηση των ...

image descriptionΚόσμος

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τω...