ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Σύνοδος κορυφής: Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει λύση για την κλιματική κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ο τουρισμός πρέπει να ξαναγίνει ελκυστικός τομέας για εργασία και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι νέοι με κίνητρα είναι το κλειδί για την επιτυχία του τουρισμού.

 

Αυτό υπογράμμισε ο  Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού  Zurab Pololikashvili κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της έκθεσης WTM του Λονδίνου, με τη συμμετοχή υπουργών Τουρισμού από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων εργοδοτικών φορέων και διεθνών τουριστικών φορέων. Η σύνοδος οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

 

Οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι η βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας τους, αλλά τόνισαν πώς η εκπαίδευση του τουριστικού προσωπικού και η ενθάρρυνση των επιχειρηματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τονώσουν τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες, βοηθώντας τις να γίνουν πιο ανθεκτικές.

Ο κ.Pololikashvili είπε στους υπουργούς ότι ο τομέας πρέπει «επειγόντως» να επανεξετάσει τον τουρισμό, καθώς μπορεί να αποτελέσει λύση για την κλιματική κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό ως εργοδότη: κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεγάλος αριθμός εργαζομένων εγκατέλειψαν τον τουρισμό και δεν επέστρεψαν όλοι», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει επεκτείνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, συνεργαζόμενος με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα – με 20.000 φοιτητές σε 190 χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προέτρεψε επίσης τους υπουργούς Τουρισμού να συνεργαστούν στενά με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία για να διασφαλίσουν ότι η φωνή του τομέα θα ακουστεί σωστά στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα.

Η Julia Simpson, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του WTTC, συμφώνησε ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι μια ευκαιρία να «επανεξεταστεί ο τομέας μας» και ενθάρρυνε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

"Ο τομέας μας δημιουργεί μία στις 10 θέσεις εργασίας σε αυτόν τον πλανήτη και ένα στα 10 δολάρια", τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία των ανθρώπων.

«Έχουμε ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρέπει να είμαστε εφευρετικοί για να προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στον κλάδο μας», υπογράμμισε.

 

800 δισ. επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Ahmed Al Khateeb, δήλωσε ότι το βασίλειο επενδύει 800 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 για να χτίσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και πόλεις. Διασφαλίζουμε, είπε, ότι τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και ότι χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε το ταξίδι των επισκεπτών.

Σε αυτή τη δεκαετία θα δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, επομένως απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο κατάρτισης. «Η Σαουδική Αραβία θα εκπαιδεύει 100.000 ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια», τόνισε.

Ο υπουργός Τουρισμού των Μαλδίβων, Abdulla Mausoom, είπε ότι ο κυρίαρχος στόχος είναι οι Μαλδίβες να γίνουν «ο πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός». Προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσει πιο προσιτές εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες με αναπηρία να επισκέπτονται τον προορισμό.

Ο Αχμέντ Ίσα, υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου, είπε ότι η χώρα αναπτύσσει σχέδιο για την προσέλκυση ομογενών τουριστών και ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει την αεροπορική της ικανότητα.

Η Rita Marques, υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας, είπε ότι το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γι αυτό θέτει σε εφαρμογή προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού. Εισήγαγε επίσης μια νέα βίζα που απευθύνεται σε ψηφιακούς νομάδες.

Η υπουργός Τουρισμού του Μπαχρέιν, Fatima Al Sairafi, δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι το κύριο κεφάλαιο του τουρισμού και σε αυτό επενδύει η χώρα.

Ο Louis Steven Obeegadoo, υπουργός Τουρισμού του Μαυρικίου (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός στέγασης) εστίασε στη σημασία των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και της συνεργασίας για να αναβαθμιστεί ο τουρισμός.

Ο Miguel Torruco Marques, ο Μεξικανός υπουργός Τουρισμού, τόνισε πόσο σημαντική ήταν η διατήρηση του εσωτερικού τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις τοπικές οικονομίες και στην πολιτιστική ζωή των περιοχών.

Ο Niels Olsen, υπουργός Τουρισμού του Ισημερινού, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων, προσφέροντας κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αεροδρόμια. Προωθεί επίσης τη χώρα τόσο σε ταξιδιώτες πολυτελείας όσο και σε ταξιδιώτες με σακίδιο, ενώ έχει ξεκινήσει μια νομαδική βίζα.

 

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Η Ελλάδα είναι στα κορυφαία brand παγκοσμίως, είναι η χώρα που αγαπά όλος ο πλανήτης” ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο του Ετησίου Συμβ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας για την προβολή του  γαμήλιου τουρισμού  και γενικότερα του τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του  ΕΟΤ  Δημήτρης Φραγκάκη...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

"Επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις"   Το βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία από την ανεξέλεγκτη γιγάντωση τη...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον τίτλο του  κορυφαίου Πολιτιστικού Προορισμού  στον κόσμο ( World’s Leading Cultural City Destination 2022 ) για το 2022 κέρδισε η Αθήνα -μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουρισ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Ελλάδα ήταν το παιδί που κανείς δεν ήθελε να παίζει μαζί του και σήμερα όλοι το καλούν στα πάρτι τους, είπε στο Λονδίνο πολύ σημαντικός διεθνής παράγοντας του τουρισμού, στο πλα...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασε τα δέκα εκατ. ευρώ η συμφωνία για την απόκτηση του ξενοδοχείου - Οι δύο εφοπλιστές αναζητούν επενδύσεις και σε Σαντορίνη, Πάρο, Κρήτη, ενώ ετοιμάζουν πυρετωδώς δύο τηλέοπτ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο σημαντικές διακρίσεις παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης: « Athens - Best City Break Destination 2022 » και « Athens – Best Culture Destination 2022»   Η Περιφέρεια Αττικής ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Αθηναίων και η Google ανακοίνωσαν σήμερα το πρόγραμμα “Athens. The city is the museum”, μια κοινή προσπάθεια για να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες και αν...