ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Δημητριάδης: Ενημέρωση για τις στοιχειώδεις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης

Σε συνέχεια του διαλόγου που αναπτύχθηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Πόρου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ανάρτησε την τεκμηριωμένη τοποθέτηση του σχετικά με τα δημοσιονομικά του Δήμου Πόρου. 

Η ανάρτηση του κ. Δημητριάδη, είναι απολύτως κατανοητή στον αναγνώστη και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τον τρόπο διαχείρησης των οικονομικών των δήμων γενικότερο, όσο και ποιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον Δήμο του Πόρου και δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν με στοιχεία. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Δημητριάδης για ακόμη μια φορά, προκάλεσε τόσο τον Δήμαρχο Πόρου Γ. Κουτουζή, όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών  Γ. Κανατσίδη, να προσκομίσουν εγγράφως στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την καταγγελία τους περί κακοδιαχείρησης στα οικονομικά. 

Διαβάστε την σχετική ανάρτηση του κ. Δημητριάδη: 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Για όσους καλοπροαίρετους παρακολούθησαν χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου και έμειναν με απορίες, θα ήθελα να επισημαίνω τα εξής:
• Η οικονομική κατάσταση ενός Δήμου αξιολογείται από συγκεκριμένους δείκτες, με βασικότερο εκείνον του μεγέθους και της διακύμανσης του Προϋπολογισμού του. Ο Π/Υ του Δήμου Πόρου από 4,6εκ€ το 2014 ανήλθε το 2023 σε 31,5εκ€ και το 2024 (μετά την συμβασιοποίηση του έργου του Βιολογικού και την κατανομή των πληρωμών του στα έτη εκτέλεσής του) αναπροσαρμόστηκε στα 19,9εκ€. Τα μεγέθη αυτά είναι τεράστια για έναν Δήμο πληθυσμού μόλις 3.261 κατοίκων και η αύξησή τους οφείλεται στην μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης. Ενδεικτικά η σχέση ευρώ του δημοτικού Π/Υ ανά δημότη το 2024 είναι 1.602€ στον Δήμο Αθηναίων, 5.684€ στον Δήμο Μυκόνου και 6.093€ στον Δήμο Πόρου.
• Ο Δήμος μας έκλεισε το οικονομικό έτος 2023 έχοντας χρηματικό υπόλοιπο 780.000€, τιμολογημένες οφειλές 476.000€ και έσοδα παρελθόντων ετών προς είσπραξη 428.000€. Επιπλέον, έχει τιμολογημένες υποχρεώσεις ύψους 500.000€ για πληρωμές εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Ο Δήμος Πόρου δηλαδή είναι ένας Δήμος που σημείωσε ορισμένες από τις υψηλότερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην χώρα χάρη στην χρηστή διαχείριση των προηγούμενων ετών.
• Τα επιτεύγματα αυτά είναι ακόμα περισσότερο εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 ο Δήμος μας παρουσίαζε έλλειμα 801.837€ (οφειλόμενο σε υπεξαίρεση), είχε αναξιοποίητο χρηματικό υπόλοιπο ύψους 880.000€, δανειακές υποχρεώσεις 476.195€, ανείσπρακτα έσοδα 879.453€ και ούτε ένα ενταγμένο χρηματοδοτούμενο έργο.
• Η νέα δημοτική αρχή έχει την τεράστια τύχη, χωρίς να έχει καταβάλει καμία προσπάθεια και ασκώντας μόνο κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, να έχει παραλάβει έτοιμα τα επιτεύγματα αυτά. Έχει όμως και την «ατυχία» να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει και να μην μπορεί καν να τα καταλάβει. Έχει να διαχειριστεί τα περισσότερα και ακριβότερα συμβασιοποιημένα έργα, τις μεγαλύτερες εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης και τις μικρότερες «πάγιες» δαπάνες στην ιστορία του Δήμου μας (το κόστος λειτουργίας του Βιολογικού πέρασε από φέτος και για όλη την 5ετία στον εργολάβο του έργου), κι όμως δεν ξέρει πώς να το κάνει! Έτσι, προκειμένου να κρύψει την ανικανότητά της, συνεχίζει την γνωστή τακτική των ψεμάτων και της συκοφαντίας, κατηγορώντας εμάς για κακοδιαχείριση. Όπως είπα και στο ΔΣ όμως, ειδικά για τα οικονομικά θέματα δεν μπορεί κανείς (ούτε εγώ) να λέει ό,τι βλακεία θέλει, αφού οι αριθμοί δείχνουν την αλήθεια.
• Οι Δήμοι, οι Σχολικές Επιτροπές κτλ δεν είναι κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Τα χρηματικά υπόλοιπα δεν πρέπει να είναι «παρκαρισμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά πρέπει να διατίθενται σε δράσεις (πάντα με την τήρηση των ελάχιστων ορίων ασφαλείας που ορίζει ο νόμος). Η αντιστοίχιση των ποσών αυτών σε δαπάνες δεν αποδεικνύει κακοδιαχείριση αλλά το αντίθετο. Και επιπλέον αποδεικνύει ότι γίνονται έργα.
• Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου περνάνε στο επόμενο οικονομικό έτος γιατί δεν γίνεται αλλιώς.
• Οι Δήμοι δεν δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες και προμήθειες, δεν δικαιούνται πίστωση και δεν διοικούνται με αλισβερίσια «της πιάτσας» και με αυταπάτες. Πρέπει να διενεργούν νόμιμες δαπάνες για τις οποίες χρειάζεται να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένες διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης και ανάθεσης.
• Πρέπει να γίνει αντιληπτή η ουσιαστική διάκριση ανάμεσα στην τιμολογημένη οφειλή και στην μη-τιμολογημένη (κοινώς «φέσωμα»). Τιμολογημένη οφειλή σημαίνει οφειλή από σύμβαση για την οποία υπάρχει δεσμευμένο ποσό στον Π/Υ του Δήμου και η οποία εξοφλείται σε 60 ημέρες. Η ύπαρξη τέτοιων οφειλών αποδεικνύει την παραγωγή έργου και αποτελεί απόδειξη ευρωστίας και φερεγγυότητάς του Δήμου. Η ύπαρξη μη-τιμολογημένων οφειλών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντιθέτως, αποδεικνύει κακοδιαχείριση, παρανομία και οικονομική διάλυση. Φυσικά όλες οι οφειλές που είχε ο Δήμος μας έως τις 31.12.2023 ανήκαν στην πρώτη κατηγορία.
• Τέλος, να σημειωθεί ότι 4.000Χ50 κάνει 200.000 και όχι 20.000 όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος, τεκμηριώνοντας πάνω στον εσφαλμένο αυτό υπολογισμό την επιχειρηματολογία του για το πόσο ανέξοδη θα ήταν για τον εργολάβο που έχει τοποθετήσει τους νέους υδρομετρητές η αντικατάστασή τους.

 

Δείτε τον διάλογο που αναπτύχθηκε στο λεπτό 51' 10"

Διαβάστε επίσης

Διαδημοτική Διημερίδα κατά των Υδατοκαλλιεργειών στην Αθήνα – Απών ο Δήμος Πόρου - Συμμετέχει η Καθετή ΠΟΡΟΣ

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η απουσία του Δήμου Πόρου, από την διοργάνωση Διεπιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;», π...

Πόρος: Στην Σταυρούλα από την Κυψέλη ανήκει η σορός που εντοπίστηκε τον Αύγουστο ανοιχτά του νησιού ΠΟΡΟΣ

Τραγικό τέλος μπαίνει στο θρίλερ της εξαφάνισης της 53χρονης Σταυρούλας Γκουγκούλια, μετά τα αποτελέσματα της εξέτασης του γενετικού υλικού, που δείχνουν ότι η σορός που εντοπίστηκ...

Πόρος: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Until the End of the World» με θέμα τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας ΠΟΡΟΣ

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 8:30 μμ πραγματοποιήθηκε στον όμορφο χώρο της Καθετής στην Πούντα, η ελληνική πρεμιέρα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Until the End of the World» το...

Πόρος: Πρωτιά του Όμηρου Μοστίτσογλου στο πρώτο τεστ της εθνικής ομάδας καγιακΠΟΡΟΣ

Στις 10 Φεβρουαρίου στο κωπηλατοδρομιο του Σχοινιά πραγματοποιήθηκε το πρώτο τεστ της εθνικής ομάδας καγιακ Ο ποριωτης αθλητής ΜΟΣΤΙΤΣΟΓΛΟΥ Ομηρος του Ναυτικου ομίλου Χανίων έκανε ...

Πόρος: Σύνάντηση του Δημάρχου Πόρου με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠειραιώςΠΟΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιώς και Νήσων, κ. Αναστασόπουλο Διονύσιο, είχε ο Δήμαρχος Πόρου, κ. Κουτουζής Γεώργιος και η Πρόεδρος της Δημοτι...

Κοσμάς Πολίτης: 50 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα του "Λεμονοδάσους" ΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος    Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Μια γοητευτική, ερωτική ιστορία που απηχεί το πνεύμα της εποχής εκφράζοντας συνάμα κοινωνικούς προβλ...