Πόρος: Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί των "Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας" 2024
Στις όχθες του Σαρωνικού, το νησί του Πόρου φιλοξένησε ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη Ελλάδα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1828, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, σε συνεργασία με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), οριοθέτησε τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτή η ιστορική στιγμή αποτελεί τον πυρήνα των εορτασμών που φέρουν τον τίτλο "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας".
Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια ενδιαφέρουσα ομιλία του ιστορικού Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος ανέλυσε τον κομβικό ρόλο του Πόρου στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων. Η ομιλία συνοδεύτηκε από μια συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.
Την επόμενη μέρα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Κυβερνήτη, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του '21. Το βράδυ, στην πλατεία Ηρώων ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και η Λένα Αλκαίου, μαζί με τον "δικό μας" Δήμο Κουμαρίδη και την ορχήστρα τους, παρουσίασαν ένα υπέροχο πρόγραμμα.
Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, ο Διευθυντής της Χατζοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου, Γιάννης Μανιάτης, επιμελήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο αμφιθέατρο Συγγρού, δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους.
Δυστυχώς, λόγω των δυσμενών καιρικών προβλέψεων, η μεγάλη συναυλία που παραδοσιακά πραγματοποιείται παραδοσιακά στον Ρώσικο Ναύσταθμο δεν πραγματοποιήθηκε εκεί φέτος και μεταφέρθηκε στην πλατεία Ηρώων αφαιρώντας από την αίγλη των εορτασμών.
Η γέννηση μιας παράδοσης
Με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Καλλού και με την αμέριστη στήριξη του τότε Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, το 2016 ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις "Συνοριακά". Μια γιορτή που αγκαλιάστηκε από τον Δήμο Πόρου, την Περιφέρεια Αττικής και δεκάδες χορηγούς. Από τότε, κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ο Πόρος ταξιδεύει τους επισκέπτες και τους κατοίκους του σε μια εποχή όπου διαμορφώθηκε το μέλλον της Ελλάδας. Το 2018, η σημασία αυτών των εκδηλώσεων αναγνωρίστηκε και επίσημα, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο του Πόρου τις καθιέρωσε ως τοπική γιορτή. Οι εκδηλώσεις των "Συνοριακών" δεν έγιναν τα καλοκαίρια του 2020 και 2021, λόγω της πανδημίας.
Πλούσιο πρόγραμμα και διακεκριμένοι προσκεκλημένοι
Τα "Συνοριακά" των τελευταίων ετών προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Ομιλίες ιστορικών, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, αποτελούν μερικά από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος.
Στο πέρασμα των χρόνων, από την σκηνή των "Συνοριακών" έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, οι Locomondo και η Νατάσα Θεοδωρίδου. Οι συναυλίες τους, σε συνδυασμό με το ιστορικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, προσελκύοντας επισκέπτες.
Ένας εορτασμός με διεθνή ακτινοβολία
Στα πρώτα χρόνια των "Συνοριακών", η παρουσία εκπροσώπων των πρεσβειών των τριών μεγάλων δυνάμεων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις του 1828 (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) έδινε στις εκδηλώσεις διεθνή ακτινοβολία. Οι σημαίες των τριών χωρών κυμάτιζαν δίπλα στην ελληνική, υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος που τιμούσαν.
Ωστόσο, η γεωπολιτική συγκυρία των τελευταίων ετών, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδήγησε στη διακοπή αυτής της πρακτικής. Οι τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των προσκλήσεων προς τους εκπροσώπους των τριών χωρών.
Τα "Συνοριακά" σήμερα
Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει, τα "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας" διατηρούν τη σημασία τους. Είναι ένας εορτασμός που μας συνδέει με την ιστορία μας, που μας υπενθυμίζει τις θυσίες των προγόνων μας και που μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το μέλλον.
Το μέλλον των "Συνοριακών"
Τα "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας" αποτελούν μια ζωντανή παράδοση που ευχόμαστε να συνεχίσει να εξελίσσεται. Ελπίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα μας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και θα μας ταξιδεύουν στον χρόνο, σε μια εποχή που διαμορφώθηκε το μέλλον της Ελλάδας.
Συνοπτικά, τα "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας" είναι ένας εορτασμός της ιστορικής μνήμης. Μια γιορτή του πολιτισμού. Μια ευκαιρία για ενότητα και αναστοχασμό. Ένα σημείο αναφοράς για τον Πόρο και την Ελλάδα.
Τα "Συνοριακά" δεν είναι απλά μια εκδήλωση, είναι μια υπόσχεση για το μέλλον.
Φωτογραφίες Τάκης Λογοθέτης.