ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη ματαίωση του διαγωνισμού για τα Οχυρά της Πέρδικας αποφάσισε ο Νίκος Δένδιας

Αίσια εξέλιξη σημειώνεται στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης της έκτασης των ναυτικών οχυρών στην Πέρδικα Αίγινας, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάθεση της εκμετάλλευσης της έκτασης σε ιδιώτη επενδυτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την επανεξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τον υπουργό επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς προκειμένου να του μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια κατοίκων και φορέων του νησιού ενόψει της μίσθωσης της έκτασης σε ιδιώτη με απρόβλεπτες συνέπειες για μια περιοχή με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκταση, συνολικής επιφάνειας 350 στρεμμάτων, ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), είναι ανεκτίμητης αξίας για το νησί λόγω της σπανιότητας του τοπίου της, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μυκηναϊκούς τάφους, Οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Camera Obscura. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακόμα χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ αν και έχει επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία και δεν έχει ακόμα καθορισμένες χρήσεις γης και επιτρεπόμενους όρους δόμησης, παρόλο που ο Δήμος έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για την κίνηση της διαδικασίας πολεοδομικού σχεδιασμού.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Αίγινας, των φορέων του νησιού και την έκδοση αλλεπαλληλων ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, το ΤΕΣ προχώρησε αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αναζήτηση μισθωτή του ακινήτου, χωρίς κανένα κριτήριο, όρους και προϋποθέσεις για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και των νεότερων μνημείων. Προτρέποντας μάλιστα τον μισθωτή /επενδυτή να επιδιώξει την ένταξη την επένδυσής του στις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) του Ν.4864/2021 και να προβεί ο ίδιος στις διαδικασίες θεσμοθέτησης του πλαισίου "ανάπτυξης" της έκτασης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για την ρύθμιση των χρήσεων γης και των περιορισμών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την περασμένη Τρίτη οι φορείς της Αίγινας που αντιτίθενται στην «ανάπτυξη» της περιοχής δι’αυτού του τρόπου - συμπράττοντας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος- παραχώρησαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με στόχο την ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) για την δεοντολογία που πρέπει να τηρηθεί στην διαχείριση της έκτασης.

Οι φορείς υποστηρίζουν ότι «η Πολιτεία, οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην συνολικά ισχύουσα νομοθεσία και τις στοιχειώδεις απαιτήσεις του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εξασφαλίζοντας αειφορία, προστασία της ιστορικής μνήμης και του περιβάλλοντος, αλλά και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών».

Τονίζουν επίσης ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, τόσο προς κάθε επίδοξο επενδυτή, όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη της έκτασης.

Καταλήγοντας  ζητούν «την προστασία του ιστορικού τόπου και του τοπίου, και μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) να προκύψουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι αναγκαίοι περιορισμοί προστασίας και οι όποιες δυνατότητες διαχείρισης μπορεί να αναπτύξει το ΤΕΣ για την επίτευξη των νομικά κατοχυρωμένων στόχων του».

Την βασιμότητα των επιχειρημάτων προφανώς αναγνώρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Δένδιας και προχώρησε στην ματαίωση του βεβιασμένου  σχεδιασμού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση - ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δ.Σ Αίγινας για τα Οχυρά της Πέρδικας - Τα επόμενα βήματα και αιτήματα Αίγινα

Η συνάντηση του δήμαρχου Αίγινας με τον υπουργό Άμυνας κ Νίκο Δένδια για τα Οχυρά της Πέρδικας, φαίνεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει, υπό προυποθέσεις, ένα σημείο καμπής στον αγώ...

Αίγινα: Παράταση της έκθεσης “Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.Αίγινα

Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου η έκθεση “Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας”, με την οποία εγκαινιάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.  Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας ...

«Κίτρινη κάρτα» στον Δήμο Αίγινας, από το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών: ατυχής απόπειρα εκ των υστέρων αναγνώρισης «ελαφρυντικών»Αίγινα

 «Πέρασε» με τον χαμηλότερο βαθμό 4 από τον Τακτικό Διαχειριστικό Έλεγχο της Ομάδας των Ελεγκτών του Δημοσίου, ο Δήμος Αίγινας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα κατά την χθεσινή ενημερωτι...