ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Σαν σήμερα ο Ιωάννης Καποδίστριας κάνει την Αίγινα την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας

Η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1828 ως τον Οκτώβριο του 1829.


Την περίοδο της επανάστασης στην Αίγινα κατέφυγαν χιλιάδες κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα των περιοχών του Γαλαξειδίου, των Ψαρών και της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι στην επανάσταση συμμετείχαν περίπου 400 Αιγινήτες.

Την περίοδο 1826-1827 η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο νησί, αφού η ορισθείσα πρωτεύουσα πόλη του Ναυπλίου δεν παρείχε τότε την αναγκαία ασφάλεια. Το 1827 η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα ως -προσωρινή- πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιδιότητα που διατήρησε ως το 1829, με την μεταφορά πλέον της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο.


Ο ερχομός του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μετά την επίσκεψή του στην Αμερική για να φέρει χρήματα και εφόδια για τους κατοίκους έφερε τον απαραίτητο πλούτο. Το καλό που έκανε ο κυβερνήτης στην Αίγινα ήταν τεράστιο καθώς ο Καποδίστριας υπήρξε πολύ δραστήριος. Τα μεγάλα έργα του ήταν αμέτρητα.

Ξεκινώντας από το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που λειτούργησε το 1828 και έγινε το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, ο Καποδίστριας συνέχισε με την οργάνωση του Εθνικού Τυπογραφείου και του Νομισματοκοπείου, καθώς και την ίδρυση της Χρηματιστικής Τράπεζας, του Εθνικού Μουσείου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Ορυκτών, των σχολείων και του πρώτου Διδασκαλείου.

 

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 11ης Ιανουαρίου

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

1910: Γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ναυτικός και λογοτέχνης.

1916: Ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προσπαθεί να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων είναι ο Καρλ Λίμπκνεχτ της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους, ερώτηση που προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.
1945: Δεκεμβριανά-Οι Θεόδωρος Μακρίδης, Αθηναγόρας Αθηνέλλης, Γιάννης Ζέβγος και Δημήτρης Παρτσαλίδης ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ υπογράφουν εκεχειρία με τον Ρόναλντ Σκόμπι.

1973: Μεγάλες ζημιές σημειώνονται σε σπίτια από το σεισμό στον Πύργο Ηλείας.

1983: Το Διαδίκτυο, (Internet) είναι πλέον γεγονός.

1984: Ο Μάικλ Τζάκσον, είναι υποψήφιος για 12 βραβεία Γκράμι για το άλμπουμ του Thriller. Τελικά κερδίζει τα 8.

1989: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση, σύμφωνα με την οποία «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».


2007: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαγορεύει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους, με την αιτιολογία ότι το μυστήριο χάνει την ιερότητά του, καθώς «οι προσκεκλημένοι μιλούν στα κινητά τους, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα».

2008: Πέθανε ο Έντμουντ Χίλαρι, Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια, στις 29 Μαΐου 1953.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Ευχαριστήρια επιστολή απευθύνει ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα, Ώρα Συνεργασίας" κ. Φίλιππος Τζίτζης προς  τα μέλη της Επιτροπής "Αίγινα 2021" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/1/2...

image descriptionΑίγινα

Απαντητική επιστολή απέστειλε ο κ. Νίκος Οικονόμου προς το Saronic magazine, για το άρθρο της κ. Σίλας Αλεξίου που αναφέρεται στη σύσταση  του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΑ....

image descriptionΑίγινα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ   Αίγινα, 7/1/2022 Α.Πρ :5 Σχολεία ασφαλή και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασία της υγ...

image descriptionΑίγινα

Ο  Δήμος Αίγινας ευχαριστεί με Δελτίο Τύπου για την προσφορά  τους προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών  και Δια Βίου μάθησης της κ. Σ.Παυλ...

image descriptionΑίγινα

Δελτίο Τύπου Στον "αέρα" η ομαλή υδροδότηση του νησιού μας Η Δημοτική παράταξη "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα" παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα γύρω από την ομαλή υδροδ...

image descriptionΑίγινα

Σύμφωνα με τις οδηγίες  του Υπουργείου Παιδείας που έχουν διαβιβαστεί σε κάθε Διεύθυνση Παιδείας και στα Σχολεία, υπάρχει δυνατότητα προμήθειας self test από τα σχολεία  για όσους ...