ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΙΑΚΕΙΟΝ 60 χρόνια: Το πιο… γλυκό στέκι της Αίγινας!

Το ιστορικό καφεζαχαροπλαστείο, γέννηµα της ανάγκης εκσυγχρονισµού και ανανέωσης των όρων ζωής στη µεταπολεµική εποχή, σήµα κατατεθέν της ποιοτικής ψυχαγωγίας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, γιορτάζει τα 60 χρόνια του. Της Σίλας Αλεξίου Tαυτισμένο με τη ζωή της Αίγινας, τα τελευταία 60 χρόνια, είναι το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «ΑΙΑΚΕΙΟΝ», έμβλημα του νησιού και συνοδοιπόρος στην εξέλιξή του. Το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» γεννήθηκε το 1958, σε μια εποχή που το κύριο μεταφορικό μέσο του νησιού ήταν τα αμαξάκια και τα γαϊδουράκια, τα ντεπόζιτα του νερού γέμιζαν με τους κουβάδες, τα καΐκια που μετέφεραν τον κόσμο από τον Πειραιά έδιναν σιγά σιγά τη θέση τους στα πρώτα βαπόρια, κάποια από τα οποία hτα πιο μεγάλα όπως το «Νεράιδα» αποβίβαζαν τους επιβάτες σε βάρκες έξω από το λιμάνι. Η επίκαιρη θέση του στο κέντρο του παραλιακού μετώπου, στο λιμάνι της Αίγιναςh, σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη παρουσία του επί 60 χρόνια στην ποιοτική ψυχαγωγία του νησιού, κατέστησε γρήγορα το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» μέρος της ζωής κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών, ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων με όλους. Την έμπνευση για τη δημιουργία ενός πολυτελούς καφεζαχαροπλαστείου σε ένα νησί του Σαρωνικού, που δεν διέθετε ακόμη ούτε τις βασικές υποδομές, είχε η δραστήρια και διορατική σύζυγος του αείμνηστου Αιγινήτη γιατρού Μιχάλη Κουκούλη, η κυρία Ντόλυ Κουκούλη, με καταγωγή από την Κύμη. Το ακίνητο ανήκε στην οικογένεια, αλλά ήταν νοικιασμένο τότε στον Κώστα Χατζόπουλο, από τον οποίο ζητήθηκε να παραχωρήσει ένα μέρος. Προάγγελος του «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» ήταν το «Τουριστικόν», που κατέλαβε τη μία γωνία του ακινήτου και αποτέλεσε αρχικά παράρτημα του φούρνου της οικογένειας Κουκούλη, της γνωστής «Φάμπρικας» που βρισκόταν στο εσωτερικό του οικισμού. Το μαγαζί, εκτός από τα προϊόντα του γερμανικού φούρνου (κουλούρια, κρουασάν, παξιμάδια και άλλα), πουλούσε και λουκούμια, γλυκά κουταλιού, χύμα ποτά και άλλα προEόντα εκείνης της εποχής. Το 1960 η κ. Κουκούλη αποφάσισε να επεκτείνει το κατάστημα, το οποίο ονομάστηκε «ΑΙΑΚΕΙΟΝ». Στο πεζοδρόμιο είχε αρχικά έξι τραπέζια. Σήμερα το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραλία της Αίγινας, με άνετα καθίσματα και εξαιρετική θέα στο λιμάνι, προσφέροντας στον πελάτη καφέ, μεγάλη ποικιλία φρέσκων πάντα γλυκών του καταστήματος, προϊόντα με βασικό υλικό το φιστίκι Αιγίνης –όπως το περίφημο φιστικάτο, μπακλαβαδάκια με φιστίκι, σοκολατάκια με καραμελωμένο φιστίκι και πολλά άλλα–, κρουασάν, κουλουράκια, χειροποίητο παγωτό, αλλά και πολύ καλό φαγητό και ποτό. Ακόμη, διαθέτει catering (είναι η πρώτη επιχείρηση catering στην Αίγινα εδώ και 20 χρόνια) για γάμους, βαπτίσεις και πάσης φύσεως εκδηλώσεις, ενώ τον χειμώνα διοργανώνει μουσικές βραδιές με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης, με αφορμή κάποιες γιορτινές μέρες, έχει καθιερώσει το brunch συνοδεία πιάνου. Στην ταράτσα του καταστήματος το καλοκαίρι λειτουργεί εστιατόριο, ενίοτε με μουσική που δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα για ένα ρομαντικό δείπνο με θέα το λιμάνι. Το τιμόνι της επιχείρησης ουσιαστικά εξακολουθεί να κρατά γερά η κ. Ντόλυ Κουκούλη, ως άγρυπνος παρατηρητής. Τα παιδιά της και τα εγγόνια της, άλλωστε, της αναγνωρίζουν το δικαίωμα παρεμβάσεων, καθώς η διαχρονική επιτυχία του μαγαζιού οφείλεται στην ίδια. Ποια ήταν η... συνταγή που ακολούθησε από τα πρώτα δύσκολα χρόνια, ώστε να καταστήσει το «ΑIΑΚΕIΟΝ» εφάμιλλο –ή και καλύτερο– των γνωστών ζαχαροπλαστείων της Αθήνας. «Φρόντιζα πάντα να παίρνω έμπειρους ζαχαροπλάστες, που είχαν εργαστεί στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία των Αθηνών. Παπασπύρου, Τσίτα, Ζαβορείτη, Ηνωμένα ?ουστάσια, Κοσμικόν, Μασκωτίτσα. Είχα και καλά παιδιά για βοηθούς. Από μένα βγήκαν ζαχαροπλάστες. Τους είχα σαν παιδιά μου. Άνοιξαν μαγαζιά δικά τους, και αυτό με χαροποιεί ιδιατέρως. Όσο για τα υλικά, φρόντιζα να είναι πρώτης ποιότητας, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, ανανεώνοντας συνεχώς τα προEόντα μας και υλοποιώντας νέες ιδέες» μας λέει η ίδια. Πράγματι, το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ», με τον ζαχαροπλάστη Αντώνη Διαλεχτάκη για δύο σχεδόν δεκαετίες και, στη συνέχεια, με άλλους μάστορες εξίσου καλούς, απέκτησε φήμη μεγάλου ζαχαροπλαστείου, την οποία ασφαλώς διατηρεί ακόμη. Η τρίτη γενιά άλλωστε –ο Μιχάλης Γαλάνης και ο Αλέξανδρος Κουκούλης–, που ανέλαβε την επιχείρηση, συνεπικουρούμενη από τη δεύτερη –την Αρετή και τον Κώστα Γαλάνη και τον Τάκη Κουκούλη με τη σύζυγό του Ήβη–, φροντίζει για την εξέλιξή της, με γνώμονα πάντα την άριστη ποιότητα και τον σεβασμό στον πελάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» διαθέτει μια πιστή πελατεία χρόνια τώρα, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα. Εξ ου και πολύ συχνά, αν θέλεις να αναζητήσεις ή να αφήσεις μήνυμα σε κάποιον, απευθύνεσαι στο «ΑΙΑΚΕΙΟΝ», καθώς είναι βέβαιο ότι οι πάντες περνούν από εκεί. Σε παλαιότερες δεκαετίες, όταν ο παλμός της Αίγινας χτυπούσε αποκλειστικά στο «ΑΙΑΚΕΙΟΝ», όλες οι παρέες –όπως ήταν η παρέα της Αύρας και η παρέα του Φάρου– συναντιούνταν εκεί για καφέ πριν από τη βραδινή διασκέδαση στις ντίσκο του νησιού, αλλά και μετά, για τυρόπιτα, γλυκό και παγωτό. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα με άλλους ρυθμούς βέβαια, καθώς οι πιστοί πελάτες συχνά απολαμβάνουν την Αίγινα καθισμένοι στο «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» όλες τις ώρες που διαθέτουν για την ευωχία τους. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Αν πάντως θελήσει κάποιος να δει γνωστούς καλλιτέχνες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς που επισκέπτονται την Αίγινα ή διαμένουν μόνιμα και περιστασιακά στο νησί, μια βόλτα από το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» αρκεί. Ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Μόραλης έπινε τον καφέ του καθημερινά στο αγαπημένο του ζαχαροπλαστείο, όπου έκλεινε και όλα τα ραντεβού, όπως έκανε και ο καπετάν ?ασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδιοκτήτης του «Costa Navarino», λάτρης και ευεργέτης της Αίγινας. Στο «ΑIΑΚΕIΟΝ» σύχναζαν επίσης ο Γιάννης Τσαρούχης, ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, ο Νίκος Νικολάου, ο Χρήστος Καπράλος, ο Εγγονόπουλος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, οι γονείς του Κώστα Καραμανλή, ενώ εξακολουθούν να συχνάζουν ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ντόρα Μπακοπούλου, ο Παύλος Σάμιος, η Κατερίνα Γιάννακα, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Μάριος Φραγκούλης και πάρα πολλοί άλλοι, γνωστοί και μη. Ασφαλώς, το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» αποτελεί τόπο συνάντησης των Αιγινητών, μια συνήθεια συνυφασμένη με την καλώς εννοούμενη ρουτίνα της ζωής στο νησί. Εκεί ήπιαν άλλωστε τον πρώτο τους espresso πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν το είδος ήταν άγνωστο στην Αίγινα και αλλού. Εκεί δοκίμασαν το περίφημο αμυγδαλωτό, που κατέχει ρεκόρ πωλήσεων, εκεί έφαγαν το λαχταριστό παγωτό σικάγο και το αρμενοβίλ, το καϊμάκι με βύσσινο, τις σοκολατίνες που διατηρούν –όπως όλα του τα προEόντα– την ποιότητά τους σαν να 'ταν... χθες. Περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των πελατών κατέχει το προφιτερόλ κλασικό ή με παγωτό Φέτος το «ΑΙΑΚΕΙΟΝ» γιορτάζει τα 60 του χρόνια. Και το γιορτάζει...

Διαβάστε επίσης

Καθυστερήσεις στη συγκρότηση Επιτροπών για την υπαγωγή αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούςΑίγινα

Ερώτηση για τη σύσταση εξαμελούς Επιτροπής που ορίζεται στο άρθρο 116 του Ν.4495/17 για την εξέταση των υπαγωγών αυθαιρέτων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικούς τόπ...

Αίγινα: Εκδήλωση με θέμα "Ο μεγάλος φιλέλληνας ιατρός Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου"Αίγινα

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, σας προσκαλούν σε εκδήλωση την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ στην αυλή του Ιστορικού κ...