ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυματοθράυστης Αίγινας - Άρθρο του Σάκη Σακκιώτη

Έχουμε την πεποίθηση ότι στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας μας πρέπει να είναι ο πολίτης και τα δικαιώματα του.

Γι'αυτόν  και μόνο τον λόγο, η αποστολή της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης  ,πρέπει να συμπυκνώνεται στην ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ της ισόρροπης απόλαυσης των δικαιωμάτων απ' όλους.

Πιστεύουμε ότι τώρα, μετά την πρωτοφανή δοκιμασία των επιβατών και την γενικευμένη ακραία ανησυχία των συμπολιτών μας, όλοι μας μπορούμε να δούμε τον " Ελέφαντα στο δωμάτιο" .

Η Τοπική  Αυτοδιοίκηση ,δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως "συμπλήρωμα" κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, ούτε ως περιττός μηχανισμός που υποκύπτει σε νοσηρές-δοκιμασμένες αντιδράσεις "προθύμων".

Τα δικαιώματα των πολιτών -μετά και από "αυτό που ζήσαμε" , αποτελούν στοιχείο ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Γιατί? Γιατί οι αξίες που εκφράζουν αποτελούν τα βασικά θεμέλια,πάνω στα οποία, πρέπει να στηρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιο αναλυτικα:

Το έργο του κυματοθραύστη επί της θητείας μας και πιο συγκεκριμένα επί της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, είχε ωριμάσει και είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Δηλαδή: Είχε εκδοθεί ΑΠΟΦΑΣΗ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) ως κυρίαρχου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού.

-Είχαν εγκριθεί οι όροι των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

-Είχαν εκδοθεί τα ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ .

-Είχε εκδοθεί στις 6/10/2011 η Υπουργική Απόφαση έγκρισης, για την κατασκευή του Κυματοθραύστη.

- Ο προϋπολογισμός καθορισμένος στα 6.600.000 € και είχε γίνει η αποστολή του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Επίσης είχαμε κερδίσει την θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουαριο του 2014,όπου είχαν  καταφύγει ως συνήθως "ανήσυχοι" συμπολίτες μας.

Δυστυχώς διαπιστώθηκε  ότι η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου που ανέλαβε τις ευθύνες του ,μετά το πέρας της δικής μας θητείας, έδειξε πρωτοφανή αδιαφορία και καταχώνιασε τα του κυματοθραύστη στα συρτάρια της, χωρίς ίχνος σεβασμού και ευθύνης απέναντι σε μια Διοίκηση ,που πάσχισε για να υλοποιηθεί, αυτό το πολύ σπουδαίο για το Νησί μας έργο.

 

Όμως προκύπτει αβίαστα ένα ερώτημα: Γιατί απουσίασε η πολιτική ευθύνη, που επιβάλλει την συγκρότηση μιας Αυτ/κης  δυναμικής, για να υποστηριχτεί η ΣΥΝΕΧΕΙΑ?

Το Αυτοδιοικητικό "παιχνίδι" δεν τελειώνει ποτέ, δεν έχει έναν οριστικό και αμετάκλητο νικητή.

Εμείς δεν διεκδικήσαμε κανένα φυσικό μονοπώλιο στην λεγόμενη εξουσία.

Θέλαμε απλά λύση σ'ένα σοβαρότατο ζήτημα.

ΓΙΑΤΙ πιστεύαμε στην ακύρωση κάθε σκέψης που συνδέεται με μια ακόμη ασυμμετρία.

Και βέβαια ποτέ δεν δόθηκε μια στοιχειώδης έστω ενημέρωση για τους λόγους "απόστασης" από την αναπτυξιακή πρόταση που παραδώσαμε.

Οι λόγοι που αόριστα και γενικευμένα προτάσσονταν ήταν άσχετοι και αδικαιολόγητοι.

Το θέμα της αλλοίωσης περιβάλλοντος είχε ήδη καταπέσει με βάση την ΑΡΙΣΤΗ ανάλυση στην παρουσίαση του επιστήμονα Λιμενολογου κ. ΑΝΔΡΙΑΝΗ κατά την Συνεδρίαση του Κ.Α.Σ., υποστηριζόμενη έξοχα και από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Βάρτζελη.

Γι αυτό και πρόεκυψε παμψηφεί η έγκριση.

Πάντως -γενικά- η άρνηση του Δήμου μας να πάρει θέση για τον Κυματοθραύστη συνιστά "ΣΤΙΓΜΑ" και κατά τον Σαίξπηρ είναι σαν το αίμα το στίγμα. Δεν σβήνει με τίποτα!

ΣΗΜΕΡΑ οι υπόλογοι έχουν χρέος να απαντήσουν :

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ?

 

 

Με εκτίμηση,

 

Σ. Σακκιώτης

(πρώην Δήμαρχος Αίγινας)

Διαβάστε επίσης

Θέματα ασφαλείας του λιμανιού, στο δημοτικό συμβούλιο Αίγινας: Ζητείται χρηματοδότηση για τον ΚυματοθραύστηΑίγινα

Σε υποτονικό κλίμα και με πάρα πολλές απουσίες πραγματοποιήθηκε χθες  23/11/2023 και έπειτα από δύο συνεχείς αναβολές το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αίγινας. Στα προ ημερησίας διά...

Αίγινα:Ενημέρωση σχετικά με ψεκασμούς για τα κουνούπια από τo Γραφείο Δημόσιας Υγείας του Δήμου ΑίγιναςΑίγινα

Σας  γνωρίζουμε  ότι,  συνεχίζεται  η  εφαρμογή  ψεκασμών  στα  πλαίσια  του προγράμματος  καταπολέμησης  κουνουπιών  για  το  έτος  2023 ,  με   δέκατη έβδομη εφαρμογή  την  Πέμπτ...

Αίγινα: Ξεκινούν οι συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία.Αίγινα

Με ομιλητή τον διακεκριμένο Θεολόγο, ψυχίατρο  και συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό ξεκινούν οι τακτικές συναντήσεις γονεϊκής επιμόρφωσης από την τοπική Εκκλησία την Κυριακή 26 Νοεμβρίο...

Αίγινα: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για το θέμα του κυματοθραύστη.Αίγινα

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ ΕΚ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ ΤΩΝ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ Προς αποκατάσταση της αλήθ...

Αίγινα:Δελτίο τύπου : Συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε ν. Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο ΑίγιναςΑίγινα

      Πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 15.11.2023 συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο Αίγινας για προβλήματα των εκπαιδευτικών και των...

Αίγινα: "Η συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" εκδήλωση από την Ομάδα Πολιτών Αίγινας.Αίγινα

Η  Ομάδα Πολιτών Αίγινας , σε συνεργασία με τό ελληνικό τμήμα της  Παγκόσμιας Συμμαχίας Ελευθερίας ,  σχεδίαζει να διοργανώσει στην Αίγινα την κυριακή 26η Νοεμβρίου, με προβολή ενό...

Αίγινα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Εισοδίων (Παναγίτσα) στο λιμάνι της Αίγινας.Αίγινα

Στέκει στην άκρη του λιμανιού της Αίγινας, πέτρινος και επιβλητικός. Πολυφωτογραφημένος και θέμα ζωγραφικής πολλών εικαστικών της Αίγινας ο ναός  της Παναγίτσας που εορτάζει σήμερα...