ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description
image description
image description
image description

Πατούλης: "Το εμβληματικό και καινοτόμο έργο υδροδότησης της Αίγινας βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του" (φωτογραφίες)

 

Επίβλεψη του έργου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

 

Γ. Πατούλης: «Το εμβληματικό και καινοτόμο έργο υδροδότησης της Αίγινας βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του. Επιλύονται άμεσα προβλήματα που ανέκυψαν»

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος  από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, τον Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά,  τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων Χ. Γεωργαλή και εκπρόσωπο του αναδόχου, επισκέφθηκε χθες το Λεόντι Αίγινας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα εξασφαλίσει πόσιμο νερό στην Αίγινα.

 

Όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, οι εργασίες σύνδεσης του νησιού με τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ προχωρούν μεν ικανοποιητικά, ωστόσο προέκυψαν δύο σημαντικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα η υδροδότηση του νησιού να γίνει προς το τέλος του έτους και όχι νωρίτερα όπως είχε προγραμματιστεί.

 

  1. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης η Κεντρική Δεξαμενή στην περιοχή Κυψέλη Αίγινας, η οποία έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, έχει πολλαπλές ρηγματώσεις με πιθανά αίτια σεισμούς και καθιζήσεις. Η αποκατάσταση της Κεντρικής Δεξαμενής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. 
  2. Οι εργασίες κατασκευής της δεξαμενής αναρρύθμισης καθυστέρησαν επί ένα μήνα, καθώς κατά την εκσκαφή της σήραγγας των 36 μέτρων σημειώθηκαν καταπτώσεις και βλάβες του διατρητικού μηχανήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το σχετικό έργο στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, όπως είχε προγραμματιστεί. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 21.

 

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της επισκευής της κεντρικής δεξαμενής Κυψέλης Αίγινας ο ανάδοχος θα μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δοκιμές. Αφού πετύχουν οι δοκιμές θα γίνει υδροδότηση όλων των κατοίκων της νήσου Αίγινας. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε τόσο από τον ανάδοχο, όσο και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

 

Με το συγκεκριμένο έργο συνδέεται το νησί, της Αίγινας μέσω Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα,  χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Το εμβληματικό και καινοτόμο έργο  υδροδότησης της Αίγινας, βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του. Η ολιγόμηνη καθυστέρηση περάτωσης του οφείλεται σε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς προτεραιότητά μας είναι να παραδοθεί ένα έργο απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό. Διαβεβαιώνω ωστόσο τους κατοίκους της Αίγινας πως δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μέρα χαμένη και πως θα συνεχιστούν οι εργασίες, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το πόσιμο νερό από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ να είναι διαθέσιμο στους πολίτες του νησιού. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό, με πολλαπλά οφέλη, αλλά ίσως από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα. Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες. Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και έργα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη της Αίγινας, όπως και όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη υπογράμμισε:

«Ένα έργο πνοής για την Αίγινα μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς αυτή τη στιγμή επιλύονται κάποια προβλήματα τα οποία ανέκυψαν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου το έργο να παραδοθεί απολύτως λειτουργικό.  Ωστόσο, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη μας, δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μία μέρα. Ευχαριστώ πολύ τις τεχνικές υπηρεσίες Πειραιά και Νήσων καθώς και τον ανάδοχο του έργου για την καλή συνεργασία».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Χαμόγελα ικανοποίησης στην αγορά της Αίγινας από τη φετινή τουριστική σεζόν, κλίμα αισιοδοξίας για επιστροφή στην προ Covid 19 εποχή. Γράφει η Σίλα Αλεξίου   Ικανοποιημένοι από την...

image descriptionΑίγινα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος για την παρουσία του σήμερα στην τελετή ένταξης του πλωτού σκάφους στο Λιμενικό Σώμα. Ο Υφ...

image descriptionΑίγινα

  Η ανάπτυξη Χωρικής Στρατηγικής Κυκλικού Τουρισμού στους επτά νησιωτικούς Δήμους της Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας) κα ι στον παραλιακό Δ...

image descriptionΑίγινα

Η  Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με δελτίο τύπου εκφράζει την ιακανοποίηση  της για την απόκτηση και λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου χωρίς να παραλείπει να επισημαίνει  τις ελλείψεις σε  π...