ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλοκαίρι 2021: Επιστροφή στο 2019!

Χαμόγελα ικανοποίησης στην αγορά της Αίγινας από τη φετινή τουριστική σεζόν, κλίμα αισιοδοξίας για επιστροφή στην προ Covid 19 εποχή.

Γράφει η Σίλα Αλεξίου

 

Ικανοποιημένοι από την απόδοση της φετινής τουριστικής σεζόν δηλώνουν –χωρίς εξαιρέσεις– οι επαγγελματίες της Αίγινας, αναφωνώντας: «Όποιος πει ότι δεν δούλεψε λέει ψέματα!».

Τα στοιχεία που επικαλούνται έμποροι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα συναφή με τον τουρισμό, δεν συγκρίνονται ασφαλώς με εκείνα του 2020 –μιας χρονιάς ρημαγμένης από την πανδημία– αλλά με τα δεδομένα του 2019. Σε σύγκριση λοιπόν με το 2019, όπου τίποτε δεν προμήνυε τα δεινά που αναστάτωσαν στη συνέχεια την παγκόσμια κοινότητα, λόγω της επιβολής της καραντίνας, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες του νησιού που «ομολογούν» ότι φέτος πήγαν πολύ καλύτερα και, κυρίως, ότι οι εύλογες ανησυχίες τους διαψεύσθηκαν!

Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ίσως ως προς το διάστημα της τουριστικής περιόδου όπου ευνοήθηκε κάθε επιχειρηματίας, καθώς είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι –όπως το εννοούμε στην Ελλάδα– άργησε να μπει στους συνήθεις ρυθμούς του. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι μας διαβεβαιώνουν ότι δούλεψαν πολύ καλά Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, άλλοι τονίζουν ότι ο Ιούνιος ήταν γι’ αυτούς ο καλύτερος πρώτος μήνας του καλοκαιριού εδώ και δέκα χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι –επαγγελματίες και κάτοικοι της Αίγινας– συμφωνούν πως ο τουρισμός ήταν φέτος πολύ ποιοτικότερος σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που εξηγεί και τους μεγαλύτερους τζίρους. Η παρουσία πολυάριθμων Γάλλων τουριστών στο νησί, όπως και Ιταλών και Γερμανών, αλλά και η μεγάλη προσέλευση αλλοδαπών με σκάφη αναψυχής, συνέβαλαν στην αναζωογόνηση της αγοράς της Αίγινας, η οποία άλλωστε είναι σε θέση να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

Εμπορικά καταστήματα υψηλής αισθητικής, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και ξενοδοχεία, στο λιμάνι και την πόλη της Αίγινας, στην Αιγινήτισσα, την Πέρδικα, την Αγία Μαρίνα, τη Σουβάλα, σε ορεινές  και παραθαλάσσιες περιοχές, προσφέρουν υπηρεσίες απαράμιλλης ποιότητας.

 

Σε συνδυασμό με τα σπουδαία μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την αύρα και τα κτίρια της Καποδιστριακής περιόδου, που μαρτυρούν ότι από αυτό το νησί του Σαρωνικού ξεκίνησε η ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η Αίγινα αποτελεί έναν άκρως δελεαστικό τουριστικό προορισμό. Από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης με τα πλοία –οχηματαγωγά και «δελφίνια»– επιβεβαιώνεται απολύτως η έλξη που ασκεί η Αίγινα στους ταξιδιώτες.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2021 επιβιβάστηκαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Αίγινας 325.540 επιβάτες, για το λιμάνι της Σουβάλας 1.857 επιβάτες και για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας 3.174 επιβάτες.

Είναι ευνόητο ότι η πλειονότητα των επιβατών διακινήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις. Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 34% σε σχέση με το 2020 και τα ΙΧ 37%. Σε σχέση με το 2019, ο φετινός Σεπτέμβριος παρουσιάζει μείωση της τάξης του 15% στην επιβατική κίνηση, αλλά αύξηση 3% στα ΙΧ.

Το διάσημο ανά τον κόσμο ελληνικό καλοκαίρι μάς επιφύλαξε μια ανάσα ανακούφισης, έστω κι αν ο Covidεξακολουθεί να ορίζει τη ζωή μας…

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Μια άλλη Απάντηση στην "ωραία ερώτηση" σχετικά με την άφιξη του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα.Αίγινα

                      Μια άλλη απάντηση στην «ωραία ερώτηση»   Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να προβάλουν αξιώσε...

Eκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου ΑίγιναςΑίγινα

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας διοργανώνει το  Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 19.00,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου ...

Πατούλης: "Το εμβληματικό και καινοτόμο έργο υδροδότησης της Αίγινας βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του" (φωτογραφίες)Αίγινα

  Επίβλεψη του έργου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη   Γ. Πατούλης: «Το εμβληματικό και καινοτόμο έργο υδροδότησ...