ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

30 χρόνια από την κυκλοφορία του "Nevermind" των Nirvana - Τότε που άλλαξαν όλα

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1991, κυκλοφόρησε ο δίσκος που εκτόξευσε το grunge, έγινε σημαία της Generation X και μετουσίωσε για τελευταία φορά μεγαλειωδώς το rock αφήγημα εξακολουθεί να ακούγεται σαν γροθιά στο στομάχι. Και μάλλον δεν θα πάψει ποτέ.

 

Eνα μαύρο all-star που προοικονομεί τον ρυθμό των ντραμς, που σύντομα θα «εκραγούν». Τσιρλίντερς με αναρχικά αλφάδια στα κορμάκια τους, που κουνάνε τα πομ-πομ τους μηχανικά, σχεδόν άψυχα. Μια μπασκέτα σε ένα βρόμικο σχολικό γυμναστήριο. Ένας ξανθός τύπος με ένα πράσινο ριγέ φουτεράκι που πίσω από τις ιδρωμένες τούφες του σχεδόν γρυλίζει όσο τραγουδάει το αδιέξοδό του. Μια εικόνα που μυρίζει ασφυξία. 

 

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κάποια αντι-teen movie σαν το «Heathers». Όμως είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της ποπ κουλτούρας των '90s (και όχι μόνο): τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο για το «Smells like teen spirit» των Nirvana.

 

Το βίντεο και το κομμάτι που βγήκαν στον αέρα στις 10 Σεπτεμβρίου του 1991 ήταν μόνο η αρχή. Μια αρχή, όμως, που τα έλεγε όλα. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στα ράφια των δισκοπωλείων θα φιγουράριζε ένα εμπρηστικό, αντικαπιταλιστικό εξώφυλλο με ένα νεογέννητο μωρό που κυνηγούσε ένα δολάριο σε μια πισίνα (πρόσφατα, αυτή η ειρωνεία θα γινόταν κυριολεξία). Το «Nevermind» ήταν γεγονός. 

Τόσο η πρώτη όσο και η νιοστή ακρόαση του «Nevermind» είναι μια γροθιά στο στομάχι, σε όποια χωροχρονική συντεταγμένη κι αν συμβεί. Κανένα αυτί, όποιες κι αν είναι οι καταβολές του, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι εδώ κάτι συμβαίνει.

 

Ήταν η εποχή που η κατά τον Douglas Coupland «Generation X» έβλεπε τα απόνερα της συντηρητικής θητείας του Ρόναλντ Ρίγκαν να φτάνουν ως τον Πόλεμο του Κόλπου, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης να λήγει και τυπικά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα ευτραφή όνειρα των baby boomers γονιών τους να αποτελούν παρελθόν και τους ίδιους να βρίσκουν τον εαυτό τους σε μια in limbo αβεβαιότητα. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στη LiFO

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2022 – Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την εκπροσώπηση της ΕλλάδαςLifestyle

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στις 24 του Σεπτέμβρη και η Eurovision να βρίσκεται μακριά, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται τα πρώτα ονόματα για την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Επ...

Η έμπνευση δεν κοιμάται ποτέ: Έξι επώνυμοι μοιράζονται τα μυστικά της νυχτερινής δημιουργικότηταςLifestyle

  Είθισται η μέρα να ταυτίζεται με την παραγωγικότητα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φως μίας καινούργιας ημέρας είναι τα «καύσιμα» για την υλοποίηση των σχεδίων, των σκέψεω...