Hi-tech φορολογικούς ελέγχους, σαν να είναι βγαλμένοι από κινηματογραφική ταινία, πραγματοποιεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το μολυβί και το χαρτί αποτελούν παρελθόν! Οι εφοριακοί πηγαίνουν πλέον στα ραντεβού με φορητές κάμερες που στέλνουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο στο κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ. Εχουν μάλιστα ανά χείρας και τάμπλετ που περιλαμβάνουν την πλήρη περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου και μπορούν να κάνουν άμεσα διασταυρώσεις και να εκδίδουν επιτόπου σημειώματα με τη βεβαίωση φόρων και προστίμων.

Ακόμη όμως και στον δρόμο, με ειδικές συσκευές που μοιάζουν με κινητό τηλέφωνο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ ελέγχουν την εγκυρότητα μιας απόδειξης που πήρε κάποιος από ένα κατάστημα. Σύντομα θα βγουν «περιπολία» και ειδικές ομάδες με φορητά σκάνερ που θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων και θα τσεκάρουν αν το όχημα θα έπρεπε κανονικά να είναι σε ακινησία και αν ο οδηγός έχει καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα, μέσα από drones και δορυφορικούς χάρτες στο στρατηγείο της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο γίνονται έλεγχοι για πισίνες σε σπίτια οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ συμπληρώνουν οι επτά ειδικά εκπαιδευμένοι ελεγκτές που σκανάρουν καθημερινά φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media για κρυμμένο πλούτο, ενώ θα τρέχουν και έναν ειδικό αλγόριθμο που μπορεί να αποκαλύψει αναληθείς δηλώσεις και να εντοπίζει εστίες «μαύρου» χρήματος.

Tο σύστημα ElenxisLive

Ολα αυτά συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου ελεγκτικού μηχανισμού που διαρκώς ανανεώνεται και προσαρμόζεται σε τεχνολογικές εξελίξεις και στα δεδομένα που αντλεί από άλλες χώρες. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το σύστημα ElenxisLive μέσω του οποίου οι εφοριακοί διενεργούν διασταυρώσεις με διαδικασίες-εξπρές. Eχουν δε άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό ιστορικό τους, εάν δηλαδή έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές:

¦ Tσεκάρουν επιτόπου και με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα τάμπλετ είναι εφοδιασμένοι και με φορητά σκάνερ χειρός (QR Scanners),
¦ Eλέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
¦ Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
¦ Eκδίδουν πόρισμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Προηγουμένως -και για λόγους που έχουν να κάνουν με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα– θα έχουν ενημερώσει τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Σάρωση πινακίδων

Παράλληλα, σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίαςέλεγχο ακινησίας οχημάτων και πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Οι ελεγκτές μάλιστα μέσα από την εφαρμογή Audit-Car θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις σχετικά με τα οχήματα για να επιβάλλουν άμεσα τα πρόστιμα. Εκτός από αυτή την εφαρμογή σχεδιάζεται επίσης σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα. Το σύστημα περιλαμβάνει τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.) και αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσικλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.

Ολα αυτά καταλήγουν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ που συντονίζει τους ψηφιακούς ελέγχους. Η αίθουσα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό τόσο σε συσκευές όσο και σε ειδικό λογισμικό. Το κέντρο επιχειρήσεων παρακολουθεί και παίρνει στοιχεία από συνεργεία ελέγχων, τα drones και τα αντιλαθρεμπορικά πλοία. Εκεί βρίσκεται και η ειδική ομάδα που τσεκάρει Facebook, Instagram, TikTok κ.λπ. Αποτελείται από νέους εφοριακούς-ελεγκτές που μπορούν να αλιεύουν φοροδιαφυγή όχι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από αγγελίες ακινήτων και διάφορες ιστοσελίδες e-shop κ.λπ