ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κι όμως «ψηφιακό χάσμα» βιώνει και η Ευρώπη! – Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Το 42% των Ευρωπαίων πολιτών δε μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ένα εκατομμύριο ειδικοί πληροφορικής λείπουν σήμερα στην ΕΕ

 

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χαρακτηρίσει την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την κρίση του κορωνοϊού. Η πραγματικότητα πάντως δείχνει ότι αυτή η μετάβαση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα «βασικά».

 

Ενώ λοιπόν τονίζεται η αυξανόμενη ανάγκη για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη οικονομία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η ρομποτική, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κενό όσον αφορά τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες των Ευρωπαίων.

 

Το 2019, σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες της ΕΕ (42%) δεν ήταν ικανός να εκτελέσει βασικά καθήκοντα, όπως η σύνδεση στο δίκτυο Wi-Fi ή η χρήση ιστότοπων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

 

Κι αυτό τη στιγμή που εκτιμάται ότι εννέα στις δέκα μελλοντικές θέσεις εργασίας θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες. Η κατάσταση βελτιώνεται μόνο αργά, καθώς το 2015 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 46%.
Η πανδημία Covid-19 και οι ακόλουθοι περιορισμοί απέδειξε πώς οι ψηφιακές δεξιότητες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για το προσωπικό του συστήματος υγείας, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μαθητές και τους δασκάλους - αλλά και για όλους εκείνους που ξαφνικά αναγκάστηκαν να περάσουν σε τηλεεργασία και να χρησιμοποιήσουν καθημερινά νέα ηλεκτρονικά εργαλεία .

 

«Η κρίση του ιού κορωνοϊού έχει δείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να συνδέονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και να μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο", δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Margrethe Vestager, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί για την εύρεση των περιοχών όπου Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις για να καλυφθεί το ψηφιακό κενό.

 

Υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και των δημογραφικών ομάδων που κάνουν πολλούς να μιλούν για ένα «χάσμα». Οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία είναι οι πρωτοπόροι στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ΕΕ, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία παραμένουν χώρες ουραγοί.

 

Ομοίως, η έκθεση δείχνει ότι η πλειονότητα των νέων (82%) μεταξύ 16 και 24 ετών έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ μόνο το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 55-74 ετών, και εκείνων που είναι συνταξιούχοι, διαθέτουν τέτοιες δεξιότητες.

 

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ειδικών του τομέα της πληροφορικής στην αγορά εργασίας στην ΕΕ. Το 2018, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που αναζήτησαν να προσλάβουν ειδικούς πληροφορικής ανέφεραν δυσκολίες στην πλήρωση τέτοιων κενών θέσεων, ιδίως στη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το «κενό ψηφιακών δεξιοτήτων» ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες πληροφορικής, που λείπουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

 

Επιπλέον, η νέα έκθεση της επιτροπής αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους έξι ειδικούς τεχνολογιών πληροφορικής είναι γυναίκες.

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων έχει επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η αποκατάσταση της ανισορροπίας μεταξύ των φύλων στον τομέα της πληροφορικής θα μείωνε «το επίμονο χάσμα των μισθών με βάση το φύλο σε ολόκληρη την ΕΕ», καθώς οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε υψηλότερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας από εκείνες σε παραδοσιακά... γυναικείους τομείς.

Διαβάστε επίσης

Έκκληση Ευρωπαίων δημοσιογράφων κατά της παραπληροφόρησης - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Ο «κώδικας ορθής πρακτικής», του 2018 για το διαδίκτυο, αποδείχθηκε ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των πηγών παραπληροφόρησης αναφέρουν οι υπογράφοντες.   Ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ...

Η φωτογραφία της χρονιάς: Αντιρατσιστής διαδηλωτής διασώζει ακροδεξιό στο Λονδίνο (βίντεο)Κόσμος

Μια συγκλονιστική φωτογραφία έχει γίνει viral στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο κόσμος την χαρακτηρίζει ως την φωτογραφία της χρονιάς. Η φωτογραφία δείχνει έναν μαύρο διαδηλωτή, να ...

Εφικτό το εμβόλιο τον Οκτώβριο, λέει ο Αλμπέρτ Μπουρλά της Pfizer- Ποιος είναιΚόσμος

Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού είναι εφικτό έως τον Οκτώβριο υποστηρίζει ο Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσού Pfizer. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή ...

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις στην Ατλάντα μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της απόπειρας σύλληψής τουΚόσμος

Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην Ατλάντα χθες Σάββατο το βράδυ (πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας) ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά στο εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s έξω από το οποίο...

Πλαστικοί Ποδηλατόδρομοι – Μια ολλανδική πατέντα - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Μια πρωτότυπη ιδέα αξιοποίησης παλιών πλαστικών συσκευασιών πέρασε τα δοκιμαστικά τεστ και θα περάσει σύντομα σε φάση μαζικής παραγωγής   To 2018 μια ολλανδική εταιρία ξεκίνησε έ...

Μια συγνώμη για την ελεφαντίναΚόσμος

Η είδηση  συγκλόνισε όλη την υφήλιο και προκάλεσε αποτροπιασμό. Κάποιοι "άνθρωποι" έδωσαν στην έγκυο ελεφαντίνα να φάει ανανά στον οποίο είχαν σκόπιμα βάλει  μέσα εκρηκτικά. Το άτυ...