ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρόδος: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και Υλίκη

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. 

 

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

 

Ενώ παράλληλα έχει πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16.10 και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει στην κατάσβεση ένα ελικόπτερο.

 

Στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

 

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

 

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

 

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

 

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

 

Καλύτερη εικόνα από το «μέτωπο» της Κέρκυρας - Επιστρέφουν στα ξενοδοχεία οι τουρίστες

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

 

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.

 

Κάρυστος

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

 

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι Καρύστου

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής 'Αγιοι Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Ψέγουμε τη ΝΔ για την έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης για τις πυρκαγιέςΕλλάδα

Στη σύντομη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στ...

Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν, στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχίαΕλλάδα

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων δήλωσε ανοιχτός σε...

Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Δεν χάθηκε καμία ζωή – Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετόΕλλάδα

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύε...

49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Μηνύματα της ΠτΔ και κομμάτωνΕλλάδα

Έκκληση για συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις πυρκαγιές αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον, απη...

Έκτακτο επίδομα 534 ευρώ για 3 μήνες στους εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσειςΕλλάδα

Έκτακτο επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο, αλλά και σε όσες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές από φωτιές σε ε...

Σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο- Στην Κέρκυρα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτεςΕλλάδα

«Αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» , δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικ...