ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρόδος: Τέσσερα τα μέτωπα στη Ρόδο – Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Μαλώνα

Εκκενώνονται δύο ακόμη χωριά στη Ρόδο, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης στις περιοχές Μάσαρη και Μαλώνας. Επιτακτική ανάγκη εκκένωσης προς Αρχάγγελο έλαβαν οι κάτοικοι με μήνυμα στο 112.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο στη Ρόδο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται σε Γενάδι και Κιοτάρι. Δόθηκε εντολή μέσω της Αστυνομίας να αδειάσει το χωριό.

Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Ρόδος: Τέσσερα τα μέτωπα στη Ρόδο – Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Μαλώνα

Όπως είπε κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Δευτέρας (24/7) ο κ. Βαθρακογιάννης: «Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας -ιδιαίτερα φορτισμένος- ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη. Την ίδια ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, οι πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας γράφονται από τους εθελοντές. Τους εθελοντές στα μέτωπα της πυρκαγιάς και τους εθελοντές στους χώρους φιλοξενίας των πυρόπληκτων επισκεπτών και κατοίκων.

Στα κλειστά γυμναστήρια, στα σχολεία, ακόμα και στα σπίτια, όπου πολλοί ροδίτες τα άνοιξαν για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Σημιεώνεται ότι, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μέτρα της κυβέρνησης για τη Ρόδο:

  • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
  • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
  • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
  • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες
  • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
  • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
  • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης

Ρόδος: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και ΥλίκηΕλλάδα

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.    Αυτή την ώρα υπάρχουν τ...

Ανδρουλάκης: Ψέγουμε τη ΝΔ για την έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης για τις πυρκαγιέςΕλλάδα

Στη σύντομη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στ...

Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν, στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχίαΕλλάδα

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων δήλωσε ανοιχτός σε...

Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Δεν χάθηκε καμία ζωή – Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετόΕλλάδα

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύε...

49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Μηνύματα της ΠτΔ και κομμάτωνΕλλάδα

Έκκληση για συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις πυρκαγιές αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον, απη...

Έκτακτο επίδομα 534 ευρώ για 3 μήνες στους εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσειςΕλλάδα

Έκτακτο επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο, αλλά και σε όσες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές από φωτιές σε ε...

Σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο- Στην Κέρκυρα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτεςΕλλάδα

«Αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» , δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικ...