ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρισμός: Έρχεται το ψηφιακό διαβατήριο που καταργεί όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα – Πτήση απλώς με αναγνώριση προσώπου

Μια επανάσταση στα ταξίδια ξεκινά από το Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει στους πολίτες της ψηφιακό διαβατήριο για ταξίδια στο εξωτερικό.

Για την έκδοση του διαβατηρίου απαιτείται σκανάρισμα προσώπου και αποτυπωμάτων στην εθνική υπηρεσία μετανάστευσης, στο διαχειριστή αεροδρομίου και στη Finnair, και εφόσον ο πολίτης δεν διαθέτει ποινικό μητρώο, εκδίδεται ηλεκτρονικό διαβατήριο το οποίο αποθηκεύεται σε μια νέα εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

Επί του παρόντος, τα νέα ψηφιακά έγγραφα σκανάρονται στα αεροδρόμια κατά τον ίδιο τρόπο που σκανάρονται οι κάρτες επιβίβασης στο κινητό τηλέφωνο, όμως στόχος είναι σύντομα να χρειάζεται απλώς αναγνώριση προσώπου για τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια.  

Η νέα υπηρεσία eTravel είναι προς το παρόν διαθέσιμη στις πτήσεις της Finnair Ελσίνκι-Λονδίνο και Μάντσεστερ-Εδιμβούργο, όμως θα επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς της Finnair στην Ευρώπη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το νέο σύστημα αναγνώρισης στα αεροδρόμια δεν είναι καινούρια. Στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, που αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο στον κόσμο, εφαρμόζεται ήδη η αναγνώριση προσώπου για το τσεκ ιν, την είσοδο σε lounge και την επιβίβαση στο αεροσκάφος. Το πρόσωπο του ταξιδιώτη καταγράφεται στο σύστημα της Emirates ώστε στη συνέχεια να γίνει αναγνώριση στα νέα μηχανήματα τσεκ ιν του αερομεταφορέα τα οποία χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου και όχι διαβατήριο προκειμένου να ταυτοποιούν τους επιβάτες. Έτσι, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να παρουσιάζουν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε καν την κάρτα επιβίβασης.

Ωστόσο η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα όπου η κυβέρνηση εκδίδει πλήρως ψηφιακά διαβατήρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν τόσο στην αναχώρηση όσο και στην επιστροφή τους.

Η Κροατία και η Ολλανδία πρόκειται σύντομα να εισάγουν τα ePassports στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού προγράμματος ψηφιακών διαβατηρίων. Η ΕΕ στοχεύει στην εφαρμογή των ταξιδιωτικών ψηφιακών ID  σε τουλάχιστον  80% των χωρών της μέχρι το 2030. Η Ινδία, η οποία ήδη προσφέρει ψηφιακό ID και υπηρεσίες επιβίβασης στους ταξιδιώτες εσωτερικού, σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα αυτό και στις διεθνείς πτήσεις. Επιπλέον, πρόθεση να εφαρμόσουν το ψηφιακό σύστημα στα ταξίδια έχουν εκφράσει η Σιγκαπούρη, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, χώρες οι οποίες διαθέτουν τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια στον κόσμο.

Τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών διαβατηρίων είναι ξεκάθαρα. Τα βιομετρικά στοιχεία προσώπου επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των επιβατών με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, μειώνοντας τις περιπτώσεις κλοπής ή ψευδούς ταυτότητας. Αν και οι τρέχουσες ηλεκτρονικές πύλες αεροδρομίων στα περισσότερα αεροδρόμια λειτουργούν αποτελεσματικά – το Χίθροου έχει εγκαταστήσει περισσότερες, μειώνοντας τις ουρές μετανάστευσης- δεν «διαβάζουν» πάντα σωστά τα χάρτινα διαβατήρια, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις.

Τα ψηφιακά διαβατήρια θα επιταχύνουν την επιβίβαση έως και 30%, επισημαίνει ο Strategic Marketing Director Digital Identity της Thales (εταιρία που εγκαθιστά ψηφιακή ταυτότητα υψηλής τεχνολογίας σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο), κ. John Cullen.

Ωστόσο έχουν εκφραστεί και προβληματισμοί σχετικά με πιθανή επίθεση από χάκερ ή κλοπή των μοναδικών βιομετρικών στοιχείων των ταξιδιωτών, τα οποία θα εμπεριέχονται στα ψηφιακά διαβατήρια, σε περίπτωση απώλειας του κινητού τηλεφώνου. Εάν υπονομευθεί το ψηφιακό ID ενός ταξιδιώτη, η κλοπή γίνεται ευκολότερη υπόθεση.

Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν. Κατά τη διάρκεια των lockdown, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία της Σιγκαπούρης χρησιμοποιούσε εφαρμογές για τον COVID προκειμένου να διεξάγει έρευνες για εγκλήματα. Έτσι, απαιτούνται ισχυροί κανόνες για την προστασία των χρηστών.

Ο κ. Cullen εκτιμά ότι τα δεδομένα του ePassport θα είναι ασφαλή, καθώς χάρη στις βιομετρικές διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας και τα υψηλά επίπεδα κρυπτογράφησης, τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε ψηφιακά πορτοφόλια διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας που τα προστατεύουν. Αυτό αποτρέπει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον χρήστη, εάν το τηλέφωνό του πέσει σε λάθος χέρια.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: Τι θέλουν οι Ολλανδοί κατά τις διακοπές τους στην ΕλλάδαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η περιήγηση και η ανακάλυψη του προορισμού που επισκέπτονται είναι το πρώτο μέλημα των Ολλανδών τουριστών, που έρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της πλατφόρμας gr...

Στα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που έφθασαν στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασε τα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχ...

ΞΕΕ: Με το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “Φιλοξενία ΜΟΥ” μεταφέρει τεχνογνωσία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο ΞενοδόχωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενισχύονται έτι περαιτέρω οι δεσμοί των ξενοδόχων της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2022, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μεταφέρει...

ΞΕΕ- Αλέξανδρος Βασιλικός: Πρώτο θετικό βήμα η εξαγγελθείσα ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ,...

Financial Times: Η Ελλάδα, ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός που είχε αύξηση στις καλοκαιρινές πτήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα ήταν ο μοναδικός προορισμός στην Ευρώπη που σημείωσε αύξηση στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με το 2019, όπως αναφέρει δημοσίευμ...

Μενδώνη: Ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών στην Ακρόπολη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, με αφορμή τη σημερινή έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, αναφέρθηκε η...

Έρευνα: Η Ελλάδα στα σχέδια των Αμερικανών για διακοπές και το 2024 - Hotspot τα νησιά και η ΑκρόποληΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους 7 δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, σύμφωνα με έρευνα της YMT Vacations. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 2.000 Αμερικαν...