ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα – Ξενοδόχοι: Τα «μικρά» ξενοδοχεία «πλήρωσαν το μάρμαρο» της πανδημίας

 

Η καινούργια χρονιά αποτυπώνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τον κλάδο των ξενοδοχείων, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία στα οικονομικά μεγέθη και τις αντοχές των επιχειρηματιών. «Ο κλάδος είναι φύσει αισιόδοξος και πάντα θετικός, όπως επιβάλλει το χαμόγελο της φιλοξενίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την εικόνα σοβαρότητας που έχουμε κατακτήσει αυτά τα δυο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός στο πλαίσιο της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)/GRTIMES.GR

Το αποτύπωμα της πανδημίας στα βασικά οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μέσω της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Η ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ με τίτλο «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021» η οποία διενεργήθηκε κατά το διάστημα 22 Νοεμβρίου- 31 Δεκεμβρίου 2021, είχε ως δείγμα 1.122 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Υποδεχόμαστε την καινούργια χρονιά με αισιόδοξα μηνύματα αλλά και πολλά ερωτηματικά, διότι βρισκόμαστε πάλι υπό την επήρεια ενός πανδημικού κύματος και δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου, πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας. Ο ίδιος εξήγησε ότι ως κλάδος θα συνεχίσει να χτίζει την εικόνα σοβαρότητας που έχει κατακτήσει αυτά τα δυο χρόνια πανδημίας, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά και λειτουργικά πρωτόκολλα. «Δεν κάνουμε προβλέψεις, ακολουθούμε σταθερά τον δρόμο της υπευθυνότητας που επιτάσσει και ο θεσμικός μας ρόλος. Αυτό το κάνουμε με πρωτογενείς έρευνες και αυτό κάνουμε και σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας

Βάσει της ετήσιας έρευνας διαπιστώνεται ότι το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων –το 2020 είχε λειτουργήσει μόνο το 60%- με μέση πληρότητα 68% τον Αύγουστο και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου για τον ίδιο μήνα τα 120 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57% σε σχέση με το ίδιο έτος αναφοράς, σκιαγραφώντας το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η μέση τιμή για το πεντάμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος 2021 διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι 72 ευρώ το δίκλινο, ο δε ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 966 εκατ. ευρώ έναντι 2.250.000 εκατ. ευρώ το 2019.

Στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η μείωση τζίρου ανήλθε στο 27% με 4,5 εκατ. ευρώ για το 2021 έναντι 6.166.000 ευρώ το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών ενώ στα 5άστερα ανέρχεται στο -8,4%. Αντίστοιχα, ο τζίρος στα 4άστερα για το 2021 ήταν -45,8%, στα 3άστερα 49,4%, στα 2άστερα 63,1% και στα ξενοδοχεία με 1 αστέρι -49,2%.  Σημαντική ήταν η μείωση στα συνέδρια τα οποία απορρόφησαν μόλις το 1,1%.

Συγκρατήθηκε η απασχόληση

Παρά τη σημαντική μείωση των βασικών μεγεθών τους, η έρευνα αναδεικνύει πως τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζουν σταθερά την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Συγκεκριμένα, κατάφεραν να συγκρατήσουν την απασχόληση – προφανώς και με την βοήθεια των κρατικών εργαλείων – η οποία καταγράφει ποσοστιαία μείωση μόλις 6%.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις υφισταμένων μονάδων ανήλθαν στα 830 εκατ. ευρώ, μειωμένες μόνον κατά 16% έναντι του  2019, δείχνοντας και πάλι την ισχυρή επενδυτική στρατηγική του κλάδου προς την ποιοτική αναβάθμιση αλλά και τα έντονα πολλαπλασιαστικά οφέλη του τζίρου των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019,  γεγονός που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher  50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων, διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ. To έλλειμμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort.

Βάσει της έρευνας, το 1/3 των ξενοδόχων εκτιμά πως ο τζίρος τους θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, το 2023, ενώ σε ποσοστό 27% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά το 2024.

Ενθαρρυντική η τάση στις κρατήσεις του 2022

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022.  Εξ αυτών,  το 70% με τιμές ίδιες με αυτές του 2021, το 25% με τιμές αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1% και το 5% με τιμές μειωμένες κατά μέσο όρο 17,8%.

Κατά μέσο όρο μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022. Από αυτά, το ποσοστό των δεσμευμένων δωματίων ανέρχεται σε 44%, όταν το 2019 ήταν 52,6%.

Σχολιάζοντας την τάση των κρατήσεων για το 2022, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε πως είναι ενθαρρυντική, «βλέπουμε θετικά μηνύματα, όμως πολύ λίγα, σε σχέση με μια κανονική χρονιά είναι συνδεδεμένα με guarantee συμβόλαια. Γιατί, το να έχεις κρατήσεις στα συστήματα, έχει ουσία όταν είναι συνδεδεμένα με προκαταβολές, όταν δεν είναι μειώνεται η αξία τους» ανέφερε προσθέτοντας «βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας με πολύ ενισχυμένο brand σε σχέση με το πώς μπήκαμε. Και αυτό οφείλεται κατά 99% στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε την κρίση. Ωστόσο, θα περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας.».

Ορεινά ξενοδοχεία – Στο 20% οι πληρότητες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και η  Εβδομαδιαία Έρευνα του Χειμερινού Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του ΙΤΕΠ για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας κατά την περίοδο 29/11/21- 09/01/22, με βάση το υψόμετρο (σ.σ. ορεινά τα ξενοδοχεία που βρίσκονται τα άνω των 300 μ. και πεδινά κάτω των 300 μ.).

Στην έρευνα καταγράφεται πως τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστά). Το 80% των ορεινών ξενοδοχείων ξεκίνησε τη λειτουργία του από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με τις πληρότητες για εκείνο το διάστημα να είναι στο 33%. Τις εβδομάδες των εορτών εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60% ενώ αυτήν την περίοδο είναι μόλις στο 20% (σ.σ. η πληρότητα αναφέρεται σε ολόκληρη την εβδομάδα). Οι τιμές, κατά μέσο όρο, τις εορτές κυμάνθηκαν στα 62 ευρώ ενώ αυτήν την περίοδο είναι στα 45-50 ευρώ.

Στο σύνολο των 10.000 περίπου ξενοδοχείων, που είναι καταγεγραμμένα στο ΞΕΕ, το 39% είναι συνεχούς λειτουργίας (3.894), το 41% είναι οικογενειακά (από 1 έως 20 δωμάτια), το 11% είναι ορεινά (1.106). Από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το 25% είναι ορεινά και το 54% μικρά οικογενειακά.

«Τα ξενοδοχεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής μάχης για την ανάκαμψη. Τολμήσανε, ανοίξανε, πήρανε ρίσκα, κράτησαν τις θέσεις απασχόλησης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντας τα ευρήματα των μελετών του ΙΤΕΠ προσθέτοντας «τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην έρευνα καταδεικνύουν την ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης, με στοχευμένα πλέον μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη στήριξη της απασχόλησης».

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός για Όλους: Άρση υποχρέωσης υποβολής ενημεροτήτων – Ακατάσχετο & ασυμψήφιστο πληρωμώνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Με την υπογραφή δυο νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, Αν. Υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι....

Ην. Βασίλειο: Σε επίπεδα 2019 επιστρέφουν οι πτήσεις για τη σεζόν του 2022ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα επίπεδα του 2019 θα προσεγγίσει ο αριθμός των πτήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2022, καθώς, όπως αποκαλύπτει έρευνα του σπεσιαλίστα αεροπ...

Εκπαιδευτικός Τουρισμός: Ποιες είναι οι προβλέψεις για την αγορά και οι τάσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αιχμής, οι πωλήσεις στην αγορά εκπαιδευτικού τουρισμού θα αυξηθούν κατά 5 φορές έως το 2031. Συγκεκριμένα αναμένεται να ξεπεράσει έως τότε την α...

ΕΕ: Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αρκεί για τα ταξίδια - όχι άλλοι περιορισμοίΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν χθες 25 Ιανουαρίου σε συμφωνία σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής και ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ κατά τη διάρκ...

ΞΕΕ: Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Το αποτύπωμα της πανδημίας στα βασικά οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο : ...

Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την ΆνοιξηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλο και περισσότερες χώρες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του ως  ενδημικό φαινόμενο , όπως η γρίπη και πλέον όχι ως πανδημία. Έτσι, όλα δείχνου...

Η Κέρκυρα και οι Παξοί μπορούν να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Τη  δυνατότητα να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν η Κέρκυρα και οι Παξοί,  καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ...

Έρευνα: Δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους τουρίστες στο χρόνο των διακοπών τουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Οι νεότεροι ταξιδιώτες που εργάζονται σκληρά, θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο των διακοπών τους. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ...