ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα: Δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους τουρίστες στο χρόνο των διακοπών τους

 

Οι νεότεροι ταξιδιώτες που εργάζονται σκληρά, θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο των διακοπών τους. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που κάνουν τα ταξίδια τους λιγότερο βιώσιμα.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Σχολής Επιχειρήσεων του Nottingham Trent University που δημοσιεύτηκε στο Journal of Travel Research.
 

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τη Σχολή Φιλοξενίας και Διοίκησης Τουρισμού του Surrey University, το Hotelschool της Χάγης και της Σχολής Επιχειρήσεων του Bournemouth University.

Η προτίμηση τους σε ταχύτερα μέσα ταξιδιού -όπως τα νέα αεροπλάνα ή ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας- μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοβόρες επιλογές στις διακοπές.

 

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους ταξιδιώτες σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τις αξίες τους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον χρόνο των διακοπών τους. Αυτές είναι:

  • Πολυάσχολοι εξερευνητές ταξιδιώτες.
  • Ταξιδιώτες που αναζητούν ποιοτικό χρόνο στις αποδράσεις.
  • Λάτρεις του χρόνου ταξιδιού.

 

Πολυάσχολοι εξερευνητές ταξιδιώτες

Οι πολυάσχολοι εξερευνητές, οι οποίοι εκπροσωπούνται από νεότερα άτομα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Προτιμούν το ταχύτερο ταξίδι από/προς έναν προορισμό, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο τους.

Προτιμώντας οργανωμένες εκδρομές και γεμάτο πρόγραμμα, αυτή η ομάδα είναι πιο πιθανό να επισκεφτεί νέους προορισμούς και να λάβει μέρος σε δραστηριότητες. Όπως θαλάσσια σπορ, κρουαζιέρες ποταμών στην πόλη και περιηγήσεις με ελικόπτερα που αφήνουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

 

Ταξιδιώτες που αναζητούν ποιοτικό χρόνο στις αποδράσεις

Αντίθετα, τα άτομα που αναζητούν ποιοτικό χρόνο είναι γενικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και συνταξιούχοι που έχουν λιγότερους περιορισμούς χρόνου και χρημάτων.

Δίνουν προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο στις διακοπές και είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους λόγω τυχόν εξοικονόμησης χρόνου.

Χαρακτηρίζονται επίσης από προβλέψιμα μοτίβα διακοπών. Προτιμούν τις εγχώριες διακοπές σε επαναλαμβανόμενους προορισμούς.
Είναι λιγότερο πρόθυμοι για δραστηριότητες και επισκέψεις σε αξιοθέατα στον προορισμό. Αποτέλεσμα είναι η λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο ταξίδι τους.

 

Λάτρεις του χρόνου ταξιδιού

Η ομάδα λάτρεις του χρόνου ταξιδιού, βρίσκεται ανάμεσα στις άλλες δύο ομάδες ως προς την ηλικία.

Περιλαμβάνει περισσότερους φοιτητές και απασχολούμενους με μερική απασχόληση σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Και συνδέεται στενά με την ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ενώ οι λάτρεις του χρόνου ταξιδιού είναι ευέλικτοι όσον αφορά το χρόνο, οι ταξιδιωτικές επιλογές τους συχνά καθορίζονται από το κόστος.

Διαπιστώθηκε ότι εκτιμούν περισσότερο την απόλαυση του ταξιδιού από/προς έναν προορισμό, ακόμη και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, είχαν τη μεγαλύτερη προτίμηση για διακοπές μεγάλων αποστάσεων σε σχέση με όλες τις ομάδες.

Οι πολυάσχολοι εξερευνητές ταξιδιώτες και αυτοί που αναζητούν ποιοτικό χρόνο στις αποδράσεις έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια από εκείνους της ομάδας λάτρεις του χρόνου ταξιδιού.

Αυτό περιελάμβανε την ενοικίαση ενός φιλικού προς το περιβάλλον αυτοκινήτου ή την αποφυγή τρόπων μεταφοράς με μέσα εκπομπών άνθρακα ενώ βρίσκονται στον προορισμό.

Αν και το αεροπλάνο ήταν ο τρόπος μετακίνησης που χρησιμοποιούσε η πλειοψηφία, χρησιμοποιούσαν επίσης μέσα λιγότερο ενεργοβόρα στα ταξίδια. Όπως με λεωφορείο και πούλμαν, αντανακλώντας τόσο το πιο προσιτό κόστος όσο και την φιλοπεριβαλλοντική αντίληψη και στάση.

 

Διαχείριση και προστασία των προορισμών από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

«Ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής και λέκτορας στο Κέντρο Ερευνών Μάρκετινγκ και Καταναλωτικών Μελετών της Σχολής Επιχειρήσεων του Nottingham Trent University, Dr Soheon Kim.

Δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να κάνουν διαφορετικές επιλογές σε σχέση με τη συμπεριφορά τους κατά τη διαδρομή και τις εγκαταστάσεις.

 

Μέσω αυτής της έρευνας επιδιώξαμε να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τη χρήση του χρόνου των τουριστών για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Υπήρξαν πολλές αλλαγές στην τεχνολογία ταξιδιών που βελτιώνουν την απόδοση της ενέργειας και του χρόνου. Όπως οι σιδηροτροχιές υψηλής ταχύτητας ή τα αυτόνομα αυτοκίνητα.
Ωστόσο βλέπουμε ότι η συμπεριφορά ορισμένων τουριστών αναιρεί αυτά τα κέρδη, επειδή η δραστηριότητα τους ενώ βρίσκονται μακριά αυξάνει το αποτύπωμά τους άνθρακα. Είναι αυτό που ονομάζουμε «Time Use Rebound Effect στον τουρισμό».

Τα ευρήματα μας παρέχουν καθοδήγηση για τη διαχείριση και την προστασία των τουριστικών προορισμών από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια.

 

Για παράδειγμα, οι τοπικές κυβερνήσεις ή οι τουριστικοί φορείς μπορούν να προσφέρουν πακέτα τοπικών μεταφορών για να προσελκύσουν τουρίστες όπως οι πολυάσχολοι εξερευνητές ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες επιλογές μεταφοράς.
Για παράδειγμα, λεωφορείο, τρένο, ποδήλατο, ακόμη και με τα πόδια, για ταξίδια μεταξύ τουριστικών αξιοθέατων και τοποθεσιών δραστηριότητας.

Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τα ταξίδια. Και θα επιτρέψει στους τουρίστες να έχουν απρόσκοπτα ταξίδια μεταξύ των τόπων χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.»

 

 

Πηγή: tourismtoday.gr 

Διαβάστε επίσης

Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την ΆνοιξηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλο και περισσότερες χώρες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του ως  ενδημικό φαινόμενο , όπως η γρίπη και πλέον όχι ως πανδημία. Έτσι, όλα δείχνου...

Η Κέρκυρα και οι Παξοί μπορούν να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Τη  δυνατότητα να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν η Κέρκυρα και οι Παξοί,  καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ...

Ο CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει σε τουρισμό και τα επίπεδα του 2019ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοινώθηκε η ίδρυση του ...

 Ελλάδα – Το νησί που φιγουράρει στη λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο ανακοίνωσε η γνωστή πλατφόρμα αξιολογήσεων TripAdvisor δημοσιεύοντας τα Travelers’ Choice Awards για το 2022, με την Κρήτη να φιγουράρει...

H Ένωση Λιμένων Ελλάδος παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά στοιχεία κρουαζιέρας για το 2021ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος προχωρά στη δημοσιοποίηση των συγκεντρωτικών στοιχείων αφίξεων και επιβατών για την Ελληνική κρουαζιέρα. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τα σ...

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος | Ο εναλλακτικός τουρισμός στο επίκεντρο - ποιες επενδύσεις ενισχύονταιΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που περιλαμβάνει 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια. Ως προς τον τουρισμό έμφαση δίνεται σε επενδύσεις ...

Θαλάσσιος τουρισμός: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου ΝαυτιλίαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο Σε διαβούλευση τέθηκε από την Τετάρτη η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον τίτλο «Εκσυγχρο...