ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η ναυτιλία μπορεί να αποτελεί το αντίδοτο και την απάντηση σε κάθε κρίση

 

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιώς, κύριε απερχόμενε Υπουργέ, αγαπητέ Θόδωρε, Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, Εκπρόσωποι του χώρου της Ναυτιλίας, Κυρία Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Εκπρόσωποι της Ναυτικής Εργασίας, της ΠΝΟ, Κύριοι πρώην Αρχηγοί και Υπαρχηγοί και Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, Αξιότιμοι Κύριοι προσκεκλημένοι, άνθρωποι της Ναυτιλίας, εκλεκτοί φίλοι, Κυρίες και Κύριοι.

 

Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που με εμπιστεύεται στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετά από το αποτέλεσμα της Κυριακής αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά με σταθερότητα, αποφασιστικότητα με ψηλά το αίσθημα του καθήκοντος, το σεβασμό στις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων Πολιτών και έχοντας πάνω απ’ όλα τη ευθύνη να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως ένα από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας. ¨όπως έχει γράψει και ο Στρατής Μυριβίλης ‘’Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα’’… και γι αυτό είναι για μένα είναι ιδιαίτερη συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να την διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία σε όλα τα πέρατα του κόσμου και σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Να στηρίξουμε το μέλλον των ναυτικών, να αναβαθμίσουμε τις προηγούμενες υπηρεσίες από αυτό το υπουργείο σε όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από τις θαλάσσιες δραστηριότητες και να καταστήσουμε επιτέλους κοινή συνείδηση ότι Ελλάδα χωρίς θάλασσα δεν υπάρχει και δεν υπάρχει ανάκτηση σε αυτό τον τόπο χωρίς να υπάρχει ελληνική σημαία σε καράβια από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη. Είμαστε ταγμένοι σε ένα σκοπό, και αυτό είναι να κάνουμε την Ελλάδα να τρέξει γρήγορα και αυτό θα κάνουμε εκσυγχρονίζοντας σε βάθος τις υπηρεσίες που παρέχει το Υπουργείο και ο σεβασμός στις ανάγκες όλων όσων έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παίζει και ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διασύνδεση και στην ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μαζί μου ως Υφυπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου ο φίλος από παλιά Γιάννης Παππάς και με τον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του.

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή και όπως είπε πριν από λίγο ο απερχόμενος Υπουργός φίλος μου Θοδωρής Κλιάρης είναι αυτό το παιχνίδι της τύχης που μας έφερε κοντά που συνεργαστήκαμε το 2014 τον γνώρισα ως λιμενάρχη στο Βόλο, στη συνέχεια διευθυντή του πολιτικού μου γραφείου, Αρχηγό και σήμερα έγραψε μια λαμπρή σταδιοδρομία ως υπηρεσιακός Υπουργός και να παραδίδει σήμερα την ευθύνη του Υπουργείου. «Θόδωρε σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλία σου, για τις υπηρεσίες σου στο Λιμενικό Σώμα, για την υπηρεσία σου στην ελληνική και εμπορική ναυτιλία . Καλές θάλασσες .

 

Για μας η ναυτιλία μπορεί να αποτελεί το αντίδοτο και την απάντηση σε κάθε κρίση. Το ίδιο και το 2013 όταν αναλάμβανα αυτή την ευθύνη και απέδειξε η ελληνική ναυτιλία ότι παρά τις κρίσεις που πέρασε ο πλανήτης την κρίση της πανδημίας, κρίση πολέμου, κρίσεις περιβαλλοντικές, κρίσεις ενεργειακές, στάθηκε όρθια ανακτήθηκε και σήμερα η ναυτιλία μας καθιστά ακόμα πιο ισχυρούς διπλωματικά, πολιτικά, εθνικά. Αν σκεφτούμε ότι τα λιμάνια μας πλέον είναι ο ναυτιλιακός κόμβος της Ευρώπης, ότι τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς και της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από την πλευρά του Πούτιν προς την Ευρώπη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. Έχουμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

 

Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

 

Στο πρόσωπο μου βλέπουν έναν άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους. Έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, πέρα απ’ τη διοίκηση του Υπουργείου, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

 

Θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει. Για μένα η προστασία των θαλασσίων συνόρων από κάθε λογής απειλή είναι σαφέστατα προτεραιότητα παράλληλα με τη διασφάλιση ότι δε θα βρεθεί ούτε ένας να σηκώσει αρνητικά το δάχτυλο προς τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ρίχνοντας την οποιαδήποτε μομφή.

 

Για μας είναι προτεραιότητα να στηρίξουμε και έναν κλάδο πολύ δημιουργικό, επίσης της ελληνικής οικονομίας, αυτός είναι ο κλάδος του θαλασσίου τουρισμού. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν τη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους και θέλουν να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς σε ξηρά και θάλασσα και θέλουμε να λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου κι εμείς πρέπει να αγωνιστούμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες τηρώντας το γράμμα του νόμου και βέβαια πάνω απ’ όλα στο πνεύμα της ελληνικής φιλοξενίας. Γιατί μην ξεχνάτε ότι κάθε φορά που κάποιος αντικρίζει μια γυναίκα ή έναν άντρα που φέρει το εθνόσημο στο πρόσωπο του βλέπει το σύνολο της ελληνικής πολιτείας και πρέπει να συμπεριφερθούμε με τον ανάλογο τρόπο.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, ότι σ’ αυτό το Υπουργείο θα είναι το Υπουργείο τους και θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε όχι μόνο με επάρκεια αλλά και με αισιοδοξία αφού η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ίσως το μοναδικό χώρο στη χώρα μας όπου πληθυσμιακά αναπτύσσεται και γεννιούνται ολοένα περισσότερες ανάγκες. Τέλος θέλω να πω ότι για μας όλη η ανάπτυξη και στην Ηπειρωτική και στη Νησιωτική Ελλάδα είναι προτεραιότητά μας.

 

Μια σύγχρονη πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος, και θα δείχνει ακριβώς αυτό τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια για τη μεριά της ελληνικής οικονομίας και της εξυπηρέτησης των μεγάλων στόχων που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για τη μεγέθυνση της είναι κι αυτή μεγάλη μας προτεραιότητα.

 

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες, τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε την ευκαιρία με τον Γιάννη να συναντηθούμε με όλους τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κόσμου.

 

Όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι ένας άνθρωπος της θάλασσας και σε όποιο μετερίζι κι αν έχω καθίσει ακόμα κι από τα καθήκοντα του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κάνοντας τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις είτε για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε για τις κυρώσεις στη Ρωσία, είτε για το καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας στην ΕΕ πάντοτε στην καρδιά μου είχα τη θάλασσα και τους ανθρώπους της και με αυτό το πνεύμα είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια γόνιμη, δημιουργική και ελπίζω πετυχημένης πορεία όλους μαζί. Θέλω να ευχηθώ, Σεβασμιότατε με την άδεια σας, ο Αη Νικόλας να είναι στην πλώρη μας κι η Παναγιά στο πλευρό μας. Να είστε καλά.»

Διαβάστε επίσης

Η Ένωση Εφοπλιστών χαιρετίζει την εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων για την ανακύκλωση πλοίων από το 2025Ναυτιλία

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) χαιρετίζει την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Περιβαλλοντικά Ορθή Ανακύκλωση Πλοίων (HKC), του Διεθνούς Ναυτιλιακο...

Βαρβιτσιώτης: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, ευχαριστεί ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στ...

Ψηλά στη λίστα των εθνικών νηολογίων παραμένει η ελληνική σημαία από πλευράς επιδόσεων και επιθεωρήσεων πλοίωνΝαυτιλία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα κατά την 56η συνεδρίασή της ο αρμόδιος διεθνής φορέας, η επιτροπή Paris MoU, η ελληνική σημαία έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση ...

Υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς του νέου πλοίου γενικής υποστήριξης "ΠΕΡΣΕΑΣ" στο ΠΝΝαυτιλία

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΓΥ «ΠΕΡΣΕΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ.  Αλκιβιάδη Στεφανή  πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023  η υπογραφή...

Πρώτο βραβείο για την ψηφιακή υπηρεσία «epilotage» της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπ. ΝαυτιλίαςΝαυτιλία

Το πρώτο βραβείο για την «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» στην κατηγορία «Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα» κέρδισε η ψηφιακή υπηρεσία «epilotage» στην διαγωνιστική διαδικασία...

Διασύνδεση μεταξύ Οργανισμών Λιμένων, Μαρίνων και Λιμενικών Ταμείων με νεοφυείς επιχειρήσειςΝαυτιλία

Εκδήλωση στο πλαίσιο του ΜΕΝΑ MARITIME ACCELERATOR Στις 19 και 20 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση διασύνδεσης (Matchmaking Event) μεταξύ Οργανισμών Λιμένων, δημοτικών λι...