ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Δήμαρχος Πόρου στo GRTimes.gr: Casus Belli η βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων

Σε κινήσεις ‘πολεμικού’ χαρακτήρα ετοιμάζεται να προχωρήσει η Επιτροπή Αγώνα του δήμου Πόρου με στόχο το συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας για ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί του Αργοσαρωνικού.

 

«Οργανώνουμε ‘πόλεμο’, μας παίρνουν το 1/3 της έκτασης του νησιού μας και ιδιωτικοποιούν τη θάλασσα και τη στεριά» δηλώνει με αγωνία στην Ντέπη Χιωτοπούλου, στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ.

 

Η Επιτροπή Αγώνα (Ομάδα Εργασίας) συστάθηκε στο νησί του Αργοσαρωνικού, τον πανέμορφο Πόρο, με αποστολή τον σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας σχετικά με την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Η Επιτροπή η οποία συστάθηκε με απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη αποτελείται από πολίτες οι οποίοι και αποδέχτηκαν το κάλεσμα του δημάρχου να συνδράμουν στον αγώνα ζωής ή θανάτου που καλείται να δώσει η τοπική κοινωνία απέναντι στα σχέδια ιχθυο-βιομηχανοποίησης του νησιού.

«Στον Πόρο υπήρχαν τέσσερις (4) μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί και δημιουργούνται βιομηχανικές ζώνες οι οποίες καταλαμβάνουν τη θάλασσα και τη στεριά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης εξηγώντας πως οι ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται βορειοδυτικά του νησιού, αφενός επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφετέρου καταλαμβάνουν τις ακτές – το μεγαλύτερο κεφάλαιο του Πόρου.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει με την ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο ιδιωτικοποιούνται και η θάλασσα και η στεριά, από μία εταιρία, έναν φορέα διαχείρησης ο οποίος δεν είναι το κράτος, αλλά ιδιωτικός.

«Μας παίρνουν το 1/3 της έκτασης του νησιού μας και μέσα σε πέντε χρόνια θα οκταπλασιάσουν την παραγωγή» δηλώνει ο κ. Δημητριάδης λέγοντας πως δεν θα περιμένουν να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το νησί τους, και μέσω αυτής της Επιτροπής προχωρούν σε κινήσεις ‘πολεμικού’ χαρακτήρα.

 

Οργανώνουμε ‘πόλεμο’
Μέσω της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Πόρου θα ξεκινήσουν κάποιες προσπάθειες αντιδράσεων μικρής διάρκειας ώστε να υπάρξει πίεση και να αποτραπεί η ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Κινήσεις όπως αποκλεισμός του λιμανιού του Πόρου, ανεπιθύμητοι οι βουλευτές της χώρας στο νησί κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στην ‘πολεμική’ κατάσταση που βρίσκεται το νησί, ήδη από πέρυσι, όταν ανακοινώθηκαν οι όροι λειτουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

«Οργανώνουμε ‘πόλεμο’» τονίζει ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

 

Τι προβλέπει η Μελέτη για την δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου
Οι όροι λειτουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπουν καταρχήν τη δέσμευση όλου του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου από τη Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό σε απόσταση 1χλμ. -εκατέρωθεν- από την ακτή, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (χονδρικά το 1/4 του νησιού) και σε 2.690 στη θάλασσα (από 95 ήμερα). Στον θαλάσσιο χώρο θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά., για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας.

Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κ.τ.λ.), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η εταιρία) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη και να δημιουργήσει περισσότερες Π.Ο.Α.Υ.

Ο φορέας είναι επίσης αποκλειστικά αρμόδιος για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (δηλαδή στον εαυτό του). Σχετικά με την εταιρία, τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., την πρώην ΣΕΛΟΝΤΑ, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ελέγχεται από ξένα κεφάλαια, και συγκεκριμένα έχει περάσει σε αραβικό fund και σε fund της Βασιλικής Οικογένειας του Άμπου Ντάμπι.


Μάλιστα, στις αρχές του 2015, η εταιρία ΔΙΑΣ (πλέον ΣΕΛΟΝΤΑ) προχώρησε στη σύσταση του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ. και στην έναρξη διαδικασίας ίδρυσής της, αθετώντας τη δέσμευσή της προς τον Δήμο Πόρου για πλήρη αποχώρησή της από τον Πόρο έως το τέλος του 2015.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο GRTimes.gr 

Διαβάστε επίσης

Σύσταση Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Πόρου για την απόσυρση του σχεδιασμού για ίδρυση ΠΟΑΥ και άλλα ζητήματαΠΟΡΟΣ

Με Απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα (Ομάδα Εργασίας), με αποστολή τον σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολ...

Δήμος Πόρου: Συνεχίζεται έως τις 25 Νοεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για την 3η δόσηΠΟΡΟΣ

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, μέχρι την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη.     Ακολουθεί η ανακοίνω...

Πόρος: Παραδόθηκε η Μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας "Χριστού"  - Δείτε πως θα αλλάξει η πλατεία ΠΟΡΟΣ

Την νέα όψη που θα αποκτήσει η πλατεία Χριστού στον Πόρο, αποκάλυψε με ανάρτηση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, με αφορμή της παραλαβής της αρχιτεκτονικής Μελέτης για την...

Εισόδια της Θεοτόκου: Το εκκλησάκι στον Πόρο και η σημασία της γιορτής - Ποιοι γιορτάζουν ΠΟΡΟΣ

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία τη...

Δήμος Πόρου: "Γενική καθαριότητα" μια φορά την εβδομάδα σε διαφορετική περιοχή του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Την καθαριότητα σε... βάθος, έβαλε ως στόχο ο Δήμος Πόρου, καθώς ξεκίνησε μια νέα καινοτομία στον τομέα καθαριότητας του νησιού, με τακτικό... spring cleaning σε όλες τις περιοχές ...