ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Δύο βιβλία μνήμης για τον επίτιμο Πρόεδρο ΣτΕ Γεώργιο Χ. Παναγιωτόπουλο

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης - 
 
 
Το 2022 κυκλοφόρησαν από τον Εκδ. Οίκο Σάκκουλα 2 συλλεκτικές εκδόσεις αφιερωμένες στην μνήμη του Ποριώτικης καταγωγής Γιώργου Χ. Παναγιωτόπουλου, ενός δικαστή από τους πιο σημαντικούς της γενιάς του που ανήλθε και στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε αναγνώριση της μεγάλης, ανεκτίμητης, πολυετούς προσφοράς του στη Δικαιοσύνη, στη νομική επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία, η ανταπόκριση και η απόδοση τιμής από συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους είναι μεγάλη και οδήγησε στις πολύτιμες αυτές εκδόσεις.
Λίγα επί μέρους σχόλια για κάθε έκδοση:
Α. Στο ένα βιβλίο, έναν ογκώδη τόμο με τίτλο ‘’Συ και δικαστής άριστος’’, περιλαμβάνονται 105 σύμμεικτα, δηλαδή ανθολογημένες μελέτες ακαδημαϊκών, δικαστών, καθηγητών πανεπιστημίων, επιστημόνων διαφόρων επιστημονικών κλάδων με τους οποίους συνεργάσθηκε, και φίλων του που τιμούν με τις μελέτες τους τη μνήμη του.
Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από επαινετική φράση Βυζαντινού αξιωματούχου του 14ου αιώνα σε επιστολή του προς έναν επάξιο δικαστή της εποχής του. 
Οι μελέτες παρουσιάζονται κατά την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των συγγραφέων. Honoris causa προηγούνται οι συμβολές του π. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, Επιτίμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του τ. Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και του τ. Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λόγω της ποριώτικης καταγωγής της μητέρας του τιμωμένου Γ. Χ. Παναγιωτόπουλου, στα σύμμεικτα ανθολογήθηκαν και 2 μελέτες που αφορούν το νησί την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Η μία, γραμμένη από τον Ποριώτη δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Αντώνη Βιρβίλη, έχει τίτλο «Ο Διπολισμός της Ποριώτικης Κοινωνίας στο Κίνημα του 1831 – ‘’Η των ονομάτων επίσκεψις’’ – Προβληματισμοί και υποθέσεις», και αφορά στην ολέθρια πόλωση που επικρατούσε μεταξύ των τότε κατοίκων του νησιού και τους χώριζε σε Κυβερνητικούς και Αντιπολιτευόμενους τον Κυβερνήτη, μέσα σε ένα ευρύτερο εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον που οδήγησε και στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου.
Η δεύτερη μελέτη, γραμμένη από την καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ και σύζυγο του τιμωμένου δικαστή Κέλλυ Μπουρδάρα, έχει τίτλο  «Οι ‘’Νόμοι’’ του Πόρου το 1818». Στην μελέτη αναλύεται η εθιμική νομοθεσία που ίσχυε προεπαναστατικά στην κοινωνία του νησιού και απορρέει από τον ‘’Κώνδηκα του Κοινού του Πόρου’’ του ιστορικού Αρχείου του Ποριώτη προκρίτου Κωσταντίνου Λογοθέτη Δουζίνα περιόδου 1803-1831, την έκδοση του οποίου έχει ήδη επιμεληθεί η ίδια συγγραφέας και ιστορικός.
 
 

Β. Το άλλο βιβλίο περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν σχετικά με τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος σε επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του στον αύλειο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου στις 29-6-2021 και οργανώθηκε από τον δικαστικό κόσμο σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Εταιρεία Διοικητικών Μελετών.
Η έκδοση περιλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις από την Πρόεδρο του Σ.τ.Ε. και την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου που προηγήθηκαν, τις ομιλίες για την ζωή και το έργο του τιμωμένου, και εκείνες που ακολούθησαν σε 2 επόμενες συνεδρίες για την κοινωνική ασφάλιση και την αστική ευθύνη του κράτους, θέματα με τα οποία είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα κατά τη δικαστική του σταδιοδρομία ο Γ. Παναγιωτόπουλος. Τέλος η σύζυγος του, καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, συνόψισε τα όσα ελέχθησαν σε 2 σημαντικότερα σημεία: α. Στη χάραξη νέων δρόμων σε δύσκολα και πρωτόγνωρα δικαστικά θέματα και με πνεύμα συνεργασίας με τους συναδέλφους του, και β. Στην αγάπη και τη μέριμνα για τους νέους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους με υπομονή ενημέρωνε για τα καθήκοντά τους, εμφυσώντας σε αυτούς την αγάπη και τον σεβασμό προς το Δικαστήριο.
Το βιβλίο περιέχει ως επίμετρο και πόνημα του δικηγόρου Αρείου Πάγου Α. Π. Αργυρού με θέμα ‘’Ο Αληθινός Δικαστής και η Δικαιοσύνη’’, στο οποίο εξαίρεται η διέπουσα αρχή: Το δικαστήριο δεν φοβάται και οι δικαστές δεν φοβούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.  
Λόγω της καταγωγής του αείμνηστου δικαστή και της σχετικής επιθυμίας της συζύγου του, καθηγήτριας ΕΚΠΑ Κέλλυς Μπουρδάρα, ο Εκδ. Οίκος Σάκκουλα προσέφερε αντίτυπα των 2 συλλεκτικών αυτών εκδόσεων στην Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, πρωτοβουλία για την οποία η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί θερμά.
 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ξέφρενες καρναβαλικές εκδηλώσεις και επιστροφή στο χορό και το χαμόγελο (φωτογραφίες & βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς κινείται ο Πόρος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με το νησί να αναπληρώνει το χαμένο έδαφος στο κέφι, από τις τρεις αποκριές που "χάθηκαν" λόγω...

Πόρος - Ε.Ε.Σ.Π.: Σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Πόρου για το ζήτημα της 24ωρης διασύνδεσης Πόρου-ΓαλατάΠΟΡΟΣ

Την Παρασκευή 24/2 διεξήχθη σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Πόρου, για το ζήτημα της 24ωρης διασύνδεσης Πόρου-Γαλατά το οποίο έθιξε ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου με σχετικό έγγ...

Πόρος: Ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με μασκαρεμένους μαθητές στην πλατεία ΚαραμάνουΠΟΡΟΣ

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πόρου ξεκίνησαν σήμερα με το καρναβάλι των Δημοτικών Σχολείων στην πλατεία Καραμάνου.   Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδ...

Πόρος - Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού: Παρατείνεται εως την Παρασκευή 18.00 η προθεσμία δήλωσης συμμετοχών ΠΟΡΟΣ

Τα δώρα έφτασαν και μένουν μόλις δύο ημέρες για την έναρξη του Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού 2023! Διαβάστε το Πρόγραμμα του παιχνιδιού, οργανωθείτε και κατεβάστε ιδέες για γρίφους...