Σαν σήμερα, πριν από 29 χρόνια, η δολοφονία που συγκλόνισε τον Πόρο
Εκείνο το πρωινό, οι ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, έδειχναν εικόνες από τον Πόρο. Ο τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης της τηλεόρασης, ήταν ανατριχιαστικός. «Μακελειό στον Πόρο». Ήταν Μεγάλη Τρίτη πριν από 29 χρόνια.
Ο Πόρος ξυπνούσε με έναν εφιάλτη που μόλις είχε αρχίσει. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα παλικάρι 26 χρονών έπεφτε νεκρό από το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού.
Ο 33χρονός τότε αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος, υπηρετούσε στο Α.Τ. Πόρου. Τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας προς Μεγάλη Τρίτη, βγήκε για να «διασκεδάσει» στα μπαρ του νησιού. Το πέρασμα του από τα μαγαζιά, σκόρπισε το χάος και το θάνατο στο φιλήσυχο νησί που ετοιμαζόταν να γιορτάσει το Πάσχα.
Ο μεθυσμένος Σταματόπουλος, στην πρώτη δολοφονική στάση του, πυροβόλησε με το περίστροφο του, τον συμπολίτη μας Τάσο Σωτηράκη. Ο Τάσος είχε άγιο… Παρά τις τρείς σφαίρες που δέχθηκε, έζησε για να θυμάται εκείνη την τραγική νύχτα.
Δυο χρόνια πριν, ο αρχιφύλακας Σταματόπουλος είχε τεθεί σε υποχρεωτική αργία λόγω μέθης, ενώ το καλοκαίρι του 1992 πήγε στον Πόρο με δυσμενή μετάθεση από τον Κάλαμο γιατί είχε καβγαδίσει με ανώτερο του.
Όσα διαδραματίστηκαν στο μοιραίο μπαρ την άνοιξη του 1993, έγιναν παρουσία του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Πόρου, ο οποίος αντί να συλλάβει και να αφοπλίσει τον συνάδελφο του, αποχώρησε σαν να μη συνέβη τίποτα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", εκείνη την εποχή είδαν το φως καταγγελίες για την δράση των αστυνομικών του νησιού. Μια από τις ιδιοκτήτριες μπαρ δήλωσε χαρακτηριστικά "Μας απειλούνε με μηνύσεις αν δεν τους κεράσουμε. Τρώνε, πίνουν και δεν πληρώνουν πουθενά".
Την μοιραία εκείνη νύχτα, ο Σταματόπουλος σκνίπα στο μεθύσι, αποφάσισε να "επιβάλει την τάξη" στα μπαρ του Πόρου. Πήγε πρώτα από το μπαρ του Σωτηράκη στην Πούντα, όπου μετά από λογομαχία πυροβόλησε τρεις φορές τον ιδιοκτήτη τραυματίζοντας τον σοβαρά και αποχώρισε προς το κέντρο του Πόρου.
Στη συνέχεια μπήκε στο μπαρ που δούλευε ο Γιάννης Τζίτζης. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν περισσότεροι από 15 άνθρωποι στο μαγαζί. Ο αρχιφύλακας, σε έξαλλη κατάσταση, ζήτησε την άδεια του καταστήματος. "Ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα, κλείστε το τώρα και δώστε μου την άδεια" φώναζε.
Σημαδεύοντας με το υπηρεσιακό του περίστροφο, ζήτησε από τον Γιάννη να βγάλει όλο τον κόσμο έξω από το μαγαζί, εκτός από τις γυναίκες. "Θα σε σκοτώσω" του είπε. Ο Γιάννης τον αντιμετώπισε με χαμόγελο. Ο Σταματόπουλος το εννοούσε. Πυροβόλησε στα ποτήρια που κρέμονταν πάνω από το μπαρ. Ο Γιάννης ξάπλωσε πίσω από το μπαρ να καλυφθεί και ο φονιάς τον πυροβόλησε στον αυχένα.
Ο Γιάννης, ένα αγαπητό και άκακο πλάσμα, ξεψύχησε μετά από λίγη ώρα. Στα 26 του χρόνια δολοφονημένος από αστυνομικό. Ήταν Μεγάλη Τρίτη 13 Απριλίου 1993.
Από εκείνη την ημέρα, η περίφημη νυχτερινή ζωή του Πόρου, άλλαξε για πάντα. Ο τρόμος και η θλίψη επηρέασε την νυχτερινή διασκέδαση του νησιού και τα σημάδια που άφησε η δολοφονία, έκαναν χρόνια να ξεπεραστούν.
Μια μέρα μετά την δολοφονία του Γιάννη Τζίτζη, την Μεγάλη Τετάρτη, η κηδεία του μετατράπηκε σε διαμαρτυρία από εκατοντάδες ποριώτες, στο Α.Τ. Πόρου. Η οργή ξεχείλιζε στο νησί.
Για εκείνη την διαμαρτυρία στο ΑΤ Πόρου, 11 ποριώτες σύρθηκαν άδικα στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες για αρκετά χρόνια. Όλοι τελικά αθωώθηκαν. Κανείς δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη, ούτε από αυτούς, ούτε από τις οικογένειες τους.
Το Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 17 χρόνων τον δράστη. Πέρα από την κατάχρηση εξουσίας, το πραγματικό κίνητρο της δολοφονίας δεν το μάθαμε ποτέ.
Ο Γιάννης Τζίτζης ζει στη μνήμη όλων όσων τον γνώριζαν.