ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Ο Βάρναλης στην Αίγινα" από τον Μορφωτικό Σύλλογο "ο Καποδίστριας"

Εκδήλωση με τίτλο ο "Ο Βάρναλης στην Αίγινα" διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "ο Καποδίστριας" την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018.

Εισηγήτρια η φιλόλογος κ.Τασούλα Μπέση, μαζί με τις κυρίες Αννίτα Λεούση και Μαίρη Σταυρίδου, μέλη του συλλόγου, ανέπτυξαν τη σχέση του Κώστα Βάρναλη με την Αίγινα, μέσα από αναγνώσεις κειμένων, χρονογραφημάτων, ποιημάτων και προβολή φωτογραφιών.

Η ζωή και η δραστηριότητα του Βάρναλη στην Αίγινα δεν είναι τόσο γνωστή, αν και ήταν ο πρώτος μεγάλος λογοτέχνης που επέλεξε την Αίγινα για παραθερισμό.

Το 1921, ο ίδιος γράφει: Μάρτης-Μάης, τρεις μήνες μαθήματα κι εξετάσεις. Και με τον Ιούνιο μπήκαμε στις θερινές διακοπές. Άρχισα να ζητώ ένα μικρό νησί, ένα ψαρομέρι με την ήσυχη θάλασσά του ν’ απομονωθώ εκεί άγνωστος ανάμεσα σε άγνωστους κι απλοϊκούς ανθρώπους, να συγκεντρωθώ και να … συγγράψω. Ένιωθα μέσα μου να σαλεύει, ν’ αναδεύεται και να ζητάει να λάβει μορφή και σχήμα και να έβγει να σταθεί αντίκρυ στον ήλιο ένα καινούριο έργο, που ακόμα δεν ήξερα τ’ όνομά του: «Το φως, που καίει».

Όπως ανέφερε η κ. Τ. Μπέση, "την Αίγινα τη λάτρεψε, εδώ ξεκουράστηκε, εμπνεύστηκε, ερωτεύτηκε μαγεύτηκε από τη φύση της.

Συναναστράφηκε με όλους τους ανθρώπους. Σατυρικός, χαρούμενος γλεντζές, κοινωνικός και επαναστατικός. Λιτός, διαχρονικός, θα μας κρατάει για πολύ παρέα με την ποίηση και τα τραγούδια του".

Η παρουσίαση έκλεισε, διαβάζοντας την παρακαταθήκη του Βάρναλη:

"Απ’ τα τσακάλια δε γλιτώνεις μ’ εφκές και παρακάλια… Κι αν είναι ο λάκκος σου βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς",
με τον ίδιο τον Βάρναλη να απαγγέλλει το ποίημα "Οι μοιραίοι" και την μελοποιημένη"μπαλάντα του κυρ Μέντιου" με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.
Στη γεμάτη αίθουσα του συλλόγου, βρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νεκτάριος Λεούσης και Αντώνης Ντελής και η πρόεδρος ΚΕΔΑ Καίτη Σαλπέα.

Διαβάστε επίσης