ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκαίνια της έκθεσης "Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες"

Με μεγάλη προσέλευση κοινού, παρά την μεγάλη βροχή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες” στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου.

Μέσα από μεγάλη έρευνα και συλλογή αντικειμένων εγγράφων και αφηγήσεων που σχετίζονται με τις Φυλακές της Αίγινας, η εικαστικός Ελίκα Βλαχάκη σε συνεργασία με την Παναγιώτα Γεννίτσαρη και την Πολύνα Στοφόρου, μας μεταφέρει στο χρόνο και ανασύρει τις μνήμες.
Μια πλούσια σε υλικό έκθεση, που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς και σίγουρα δεν αρκεί μια επίσκεψη για να κατανοήσουμε τα βιώματα των κρατουμένων αλλά και την πολιτιστική σημαντικότητά της. Ένα αρχείο που λειτουργεί ως δίαυλος για τη διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αποκατάστασης του εγκαταλειμμένου και απαξιωμένου από το κράτος Καποδιστριακού κτιρίου, του Ορφανοτροφείου και αργότερα Φυλακών της Αίγινας.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησαν ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης, ο κ. Γ. Καλόφωνος εκπροσωπώντας τη ΚΕΔΑ και ο κ. Κ. Γαλάνης πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. 

  Η κ. Ελίκα Βλαχάκη ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ανάμεσά τους και το  Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη για τον δανεισμό 14 αντικειμένων από τα αρχεία του. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Γεράσιμο Νοταρά, κοινωνιολόγο, συγγραφέα, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας και στην κ. Τασούλα Βερβενιώτη ιστορικό και ερευνήτρια.?  

Ο κ. Γεράσιμος Νοταράς ως πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας, αφηγήθηκε μνήμες από την οργάνωση της ζωής των κρατουμένων και τρόπους που επινοούσαν για να προμηθευτούν πράγματα απαγορευμένα όπως βιβλία και ραδιόφωνο. 

Η κ.Τασούλα Βερβενιώτη, με μεγάλο ερευνητικό έργο κυρίως στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. επισήμανε μέσα από την ομιλία της, πως μια πληγή όπως είναι οι φυλακές, πρέπει να ανοιχτεί για να καθαρίσει. Η έκθεση όπως ανακοινώθηκε θα παραταθεί και πέραν της 21 Ιανουαρίου που είχε προγραμματιστεί, ώστε να συνδυαστεί με τις εκδηλώσεις του εορτασμού άφιξης και ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια.
?Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια διδακτορικής εργασίας που αφορά στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο/Φυλακές Αίγινας και στην ιδιότητα των αντικειμένων να μας μεταφέρουν στο χρόνο και στο χώρο, ενεργοποιώντας την διαδικασία της μνήμης. Τίτλος διδακτορικής εργασίας: ‘Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο/Φυλακές Αίγινας: Μπορεί η τέχνη να λειτουργήσει μέσα σ’ ένα τοπικό κοινωνικό πλαίσιο ως καταλύτης αλλαγής στη σχέση μας με το παρελθόν και το άμεσο περιβάλλον μας; ‘Practice led PhD’ με επιβλέποντες καθηγητές την Mary Modeen  από το τμήμα των Καλών Τεχνών και τον Dominic Smith από το τμήμα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Dundee Σκωτίας. Υποτροφία από το Ίδρυμα  ‘The Barns-Graham Charitable Trust’  

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού για την Ευαγγελία ΓελαδάκηΑίγινα

  Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νησιών Αργοσαρωνικού για το θάνατο της  παιδιάτρου και  Διευθύντριας του  Κέντρου Υγείας Αίγινας  Ευαγγελίας  Γελαδάκη, εκφράζει στους οικείους...

24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 12 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η ΠΝΟΑΓΚΙΣΤΡΙ

Την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 12 Ιανουαρίου - με προοπτική κλιμάκωσης- ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η ΠΝ...