Αίγινα:Το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας ένα ιστορικό κτίριο που παραμένει κλειστό κι αυτό.
Ένα από τα ιστορικά κτίρια της Αίγινας παραμένει κλειστό και σκοτεινό τα τελευταία χρόνια στερώντας τη δυνατότητα στους Αιγινήτες να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση ή να παρουσιάσουν μια εκδήλωση. Το ιστορικό κτίριο δίπλα στο Εϋνάρδειο που η αρχή και η λειτουργία του ως αίθουσα ανάγεται στο 19ο αιώνα και ταυτίζεται σχεδόν με αυτήν του Εϋνάρδειου περιμένει υπομονετικά την ανακαίνιση και αναβάθμιση του. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε το κτίριο, ούτε ποια ήταν η αρχική του χρήση. Το 1828 επισκευάζεται από το Θ. Βαλλιάνο για να χρησιμεύσει ως αλληλοδιδακτικό σχολείο. Το 1829- 1830 επισκευάζεται από τους Στ. Κλεάνθη και Ed.Schaubert για να χρησιμεύσει ως προκαταρτικό [Διτάξιο σχολείο που προετοίμαζε τους νέους που είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Κεντρικού].
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα λειτούργησε ως κινηματογράφος με την επωνυμία «Κπαοδίστριας» και κατόπιν, αφού γκρεμίστηκε μέρος της πρόσοψης του στέγασε τις θεατρικές παραστάσεις πολλών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων καθώς και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Βασικά πρόκειται για τη μοναδική θεατρική αίθουσα της Αίγινας, παρά τη μικρή χωρητικότητα της, που η λειτουργία της πρόσφερε πολλά στην πολιτιστική ζωή του νησιού.
Πριν μερικά χρόνια λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου, των ελλείψεων στις εγκαταστάσεις οδήγησαν στην απόφαση να κλείσει, να μην χρησιμοποιείται για να συντηρηθεί, να αναβαθμιστεί και να ανοίξει και πάλι στο κοινό.
Δυστυχώς αν και οι σχετικές άδειες έχουν εκδοθεί – όπως λέγεται - και έχουν τοποθετηθεί από την ΚΕΔΑ ολοκαίνουργια καθίσματα, οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κτιρίου δεν έχουν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αίθουσα που να πληρεί τις προϋποθέσεις (εκτός από τον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ) για να παρουσιαστεί μια θεατρική παράσταση ή μια εκδήλωση που να απαιτεί οπτικοακουστικά μέσα.
Δεν αρκεί να το κοιτάμε μόνο! Δεν αρκεί να θυμόμαστε τις παραστάσεις που φιλοξένησε στη σκηνή του! Δεν αρκεί να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα λειτουργήσει ξανά!
Είναι απαραίτητο να συντηρηθεί και να ανοίξει. Ευχόμαστε το συντομότερο να ακούσουμε κάποια καλή είδηση.