ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δωμάτια Ιστορίας - Αφιέρωμα στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Κάθε γωνία του και ένα μυστικό, κάθε μέρος του και ένα κομμάτι από το παρελθόν, κάθε βήμα μέσα του και μια ανασκόπηση. Η Ιστορία και η Λαογραφία παραμένει ζωντανή, παλλόμενη και αναλλοίωτη μέσα στα δωμάτιά του. Στα «Δωμάτια Ιστορίας» του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Δεσπόζει στην καρδιά της πόλης, σιωπηλά αγέρωχο, έχοντας γνώση των θησαυρών της λαογραφίας και της τοπικής ιστορίας που κρατά προστατευτικά στο εσωτερικό του.



Από το 1828, έτος κατασκευής του νεοκλασικού αυτού οικοδομήματος, έχει στεγάσει μερικές από τις πιο επιφανείς, αστικές προσωπικότητες της Αίγινας. Αρχής γενομένης από τον Γιώργη Ηρείωτη, γνωστό και ως Κοντογιώργη, παππού του Παναγή Ηρειώτη, διδάκτωρα του Πανεπιστημίου της Ερλάγκης και μετέπειτα Διευθυντή του «Σχολαρχείου», τη σύζυγό του Ελενίτσα, δισέγγονη του Γεώργιου Καραϊσκάκη και κόρη του διδάκτορα Φιλολογίας και Αρχαιολογίας, Σπύρου Λογιοτατίδη, καθώς και την κόρη τους, την Πολύμνια Ηρειώτη / Θωμάκου.


Από τα παιδικά της χρόνια, η Πολύμνια φύλαγε στο σπίτι προσωπικά αντικείμενα και τεκμήρια της εποχής της, μια συλλογή που τη χαρακτήριζε ως το «προσωπικό της μουσείο». Ένα παιχνίδισμα της τύχης, ή ένας, κατά κάποιο τρόπο, προφητικός χαρακτηρισμός, αφού αργότερα το οίκημα αυτό, η κόρη του Παναγή του Σχολάρχη, το κληροδότησε στον Δήμο της Αίγινας, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το Λαογραφικό Μουσείο του τόπου μας. Πιστή βοηθός της στο εγχείρημα αυτό, η αείμνηστη φίλη της Γωγώ Κουλικούρδη, ιστορικός καθηγήτρια και μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές της εγχώριας ιστορίας, οι προσπάθειες της οποίας να δημιουργηθεί αλλά και να διατηρηθεί το Μουσείο, υπήρξαν μνημειώδεις.

Το σπίτι έζησε μια περίοδο παρακμής και εγκατάλειψης μετά το 1980, έτος θανάτου της Πολύμνιας, ενώ βαριά πλήγματα τού επέφεραν και οι σεισμοί της επόμενης χρονιάς. Με ενέργειες του τότε Δημάρχου Γεώργιου Γιαννούλη, ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και από το 1989, με την συνδρομή του Συλλόγου των Φίλων του, καθώς και με δωρεές και εισφορές, η επιθυμία και το όραμα της Πολύμνιας πήρε επιτέλους μορφή. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, είχε ολοκληρωθεί.

Η διαδικτυακή σειρά Explore Aegina, πραγματοποιεί μια ψηφιακή ξενάγηση και στους δύο ορόφους του Μουσείου. Οδηγός, η ξεναγός του Λαογραφικού από το 2007 έως και το 2018, η manager πολιτιστικής διαχείρισης και κοινωνιολόγος του Δήμου Αίγινας, κ.Κωνσταντίνα Χατζίνα, μια ξεχωριστή προσωπικότητα με βαθιές γνώσεις και εμπειρία, η οποία γνωρίζει κάθε γωνιά του Μουσείου σαν δεύτερη κατοικία της. Από το "Αιγινήτικο Αστικό Σπίτι" του 1ου ορόφου, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων το αρχείο του Μουσείου, θα γνωρίσουμε τη μεγάλης ιστορικής αξίας βιβλιοθήκη του Παναγή Ηρειώτη, έπιπλα της εποχής, πίνακες, ενδυμασίες, δείγματα από τη φημισμένη Αιγινήτικη δαντέλα, το γνωστό μας κοπανέλι, καθώς και ένα αυθεντικό γράμμα του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο ισόγειο, περιδιαβαίνουμε στο «Σπίτι του Ψαρά» και στο «Χωριάτικο Σπίτι», με σπάνια εκθέματα από την αλιευτική και γεωργική ζωή καθώς και κειμήλια από την πλούσια παράδοση που είχε η Αίγινα στην σπογγαλιεία.


Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Χατζίνα
Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ / Σύλληψη: Ανέστης Κορνέζος
Φωτογραφία / Digital management: Ειρήνη Κουνάδη
Μουσική: Summer Bliss / Ocean Bloom & Awake / Sappheiros



Ευχαριστούμε την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας για την άδεια βιντεοσκόπησης.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ολοκληρώθηκε η δράση 'Ο κήπος των βιβλίων" στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.Αίγινα

Ολοκληρώθηκε χθες  Τρίτη  23 Μαΐου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Καποδιστριακής ΒΙβλιοθήκης Αίγινας με τίτλο: "Ο κήπος των βιβλίων", το οποίο  τελούσε υπό την αιγίδα και τ...

Αίγινα:Ενημέρωση των πολιτών για τις εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και μέτρα προφύλαξηςΑίγινα

Τα κουνούπια αναπαράγονται αποκλειστικά σε νερό μικρής ροής και στάσιμο. Είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών μεταξύ άλλων της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου, του κίτρινου κα...

Αίγινα: Ανανέωση αδειών εκτέλεσης πλόων προς  τους Επαγγελματίες Αλιείς.Αίγινα

Το  Σωματείο Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας Αίγινας ο «Σωτήρας», υπενθυμίζει στα μέλη του για την αλλαγή των ανανεώσεων ΑΔΕΙΏΝ ΕΚΤΈΛΕΣΗΣ ΠΛΌΩΝ των Επαγγελματικών σκαφών. Λόγω της...

Aνακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αίγινας για τα εκλογικά αποτελέσματαΑίγινα

Πολίτες της Αίγινας Η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας ευχαριστεί όλες και όλους που ασκήσατε το υπέρτατο δημοκρατικό σας δικαίωμα και συμμετείχατε στις εκλογές της 21 Μαίου 2023. Ιδι...