ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι φέρνει η νέα χρονιά στο ΚΠΙΣΝ

Το 2024 ξεκινά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος - ΚΠΙΣΝ με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, θεατρικό αναλόγιο, λέσχες ανάγνωσης, κυριακάτικα απογεύματα με ομαδικά παιχνίδια και πλήθος δράσεων για κάθε ηλικία.

 

Cosmos: Tangerine Dream

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ της ηλεκτρονικής σκηνής, στον ήχο των οποίων στηρίχθηκε ο ηλεκτρονικός ήχος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έπειτα.

Ο Edgar Froese ίδρυσε τους Tangerine Dream στο Βερολίνο το 1967 και κατάφερε και κράτησε ζωντανό το πρωτοπόρο συγκρότημα μέσα από μυριάδες συνθέσεις και στιλιστικές αλλαγές: από τα σχεδόν απόκοσμα ηχοτοπία και τα υπνωτικά synthesizers της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις ονειρικές synth-pop μελωδίες και τα κινηματογραφικά soundtracks της δεκαετίας του Ά80 (Thief, Risky Business, Legend), οι Tangerine Dream βρίσκονταν πάντα στην εμπροσθοφυλακή της ηλεκτρονικής μουσικής καινοτομίας.

Η δουλειά των Tangerine Dream σε μεγάλο βαθμό ήταν παράλληλη με αυτή των Kraftwerk, και πιθανότατα επηρέασαν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, μπορούν να επαίρονται ότι συνέθεσαν ambient μουσική πολύ πριν τον Brian Eno, ήταν μια από τις κύριες επιρροές του Giorgio Moroder, ενώ η επίδρασή τους στη new age, την trance και την EDM μουσική παραμένει ανυπολόγιστη.

Η μια και μοναδική φορά που οι Tangerine Dream εμφανίστηκαν ζωντανά στην Ελλάδα ήταν το 1983, στο θέατρο του Λυκαβηττού. Σαράντα χρόνια μετά, έρχονται ξανά για μια συναυλία στην Αθήνα, χωρίς τον ιδρυτή τους, τον Froese, ο οποίος απεβίωσε το 2015, αλλά με επικεφαλής τον Thorsten Quaeschning, που ο ίδιος ο Froese έχρισε διάδοχό του.

Ο Quaeschning θα συνοδεύεται από τη βιολίστρια Hoshiko Yamane και τον πιανίστα και οργανίστα Paul Frick, παρουσιάζοντας τόσο το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Raum, όσο και κομμάτια από την δισκογραφία τους που ξεπερνάει τις 100 κυκλοφορίες.

 

 

Microcosmos: Jan Van & Fotis Siotas | Folks Nowadays

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται και ορίζουν έναν «χώρο» που ονομάζουν Folks Nowadays: αυτός είναι και ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ τους. Η αναφορά στην folk, ως λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική είναι προφανής, όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η διαδρομή και η εύρεση κοινής πορείας δύο ξεχωριστών ανθρώπων (folks) μέσα στην πολυμορφία της ζωής και της τέχνης τους.

 

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος (περισσότερο γνωστός ως Jan Van), ντράμερ και συνθέτης που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τζαζ και της world μουσικής, με μια σειρά από ενδιαφέροντα άλμπουμ στο ενεργητικό του (Misspent, Λαδόκολλα, Γιαν Βαν, Ποίημα, Streams), σημαντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες και συνθέσεις για το θέατρο, μάς δίνει κάθε φορά και μια διαφορετική πλευρά του καλλιτεχνικού εαυτού του. Ομοίως, ο Φώτης Σιώτας με το εκπληκτικό βιολί του, διακρίνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως, οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Αγγελάκας και Φοίβος Δεληβοριάς μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η προσωπική του συνθετική δραστηριότητα (Τα Δεύτερα και Δύο Λάθη, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη) είναι αυτή που τον χρίζει «δύναμη» στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι..

 

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών στα άλμπουμ Streams και Δύο Λάθη, όπως και στη σύνθεση της μουσικής για τη θεατρική παράσταση Ρίζες από Βαμβάκι της Έφης Θεοδώρου για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2022), άνοιξε τον δρόμο για το Folks Nowadays που αποδεικνύεται ένας από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, καθώς συνδυάζει ήχους και ρυθμούς από την παράδοση (μακεδονικής αλλά και κρητικής, βαλκανικής αλλά και ινδικής κ.ο.κ.) μέσα από τη δυναμική του βιολιού και των κρουστών, ενώ, παράλληλα, ξεφεύγει από όλα τα περιοριστικά ιδιωματικά πλαίσια και αποκτά τη δημιουργική ταυτότητα του κάθε μουσικού που εδώ λειτουργεί ως δυική μονάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική μουσική που σταδιακά μάς οδηγεί σε μια πραγματική γιορτή των αισθήσεων συνδυάζοντας τόσο το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον, όσο και το γνωστό και οικείο με το απρόσμενο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια ΕΔΩ.

Χώρος Εκδήλωσης: Φαρος
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 | Ώρα έναρξης: 21.00

 

 

Microcosmos: MOb

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Ένα τρίο που έχει εντυπωσιάσει, διεθνώς, με τη δυναμική και τη φρεσκάδα της μουσικής του, η οποία απλώνεται σε μια ευρεία ιδιωματική γκάμα που διευρύνει τα όρια και την έννοια της σύγχρονης τζαζ.

Ο Μάριος Βαληνάκης (σαξόφωνο και live electronics), ο Αλέξανδρος Δελής (μπάσο, κιθάρα, ηλεκτρονικά εφέ) και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς) φαίνεται να εκκινούν από μια βάση που αναγνωρίζεται ως punk-jazz αλλά με ισχυρά μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία που κάνουν τη μουσική τους – όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο πρώτο τους άλμπουμ, MOb1 – γοητευτικά ακατανίκητη και γεμάτη εκπλήξεις.

 

Οι συνθέσεις τους ισορροπούν πάνω σε μελωδίες ανοιχτής φόρμας με ισχυρό αυτοσχεδιαστικό υπόβαθρο και αντλούν υλικό από ποικίλες στιλιστικές πηγές όπως η electronic jazz, το krautrock, το post-punk και άλλα μουσικά ιδιώματα, διαθέτοντας παράλληλα μια αφήγηση που θυμίζουν πολύ καλές στιγμές κινηματογραφικής μουσικής. Το γεγονός, επίσης, ότι δεν ανήκουν σε ένα αυστηρό τζαζ πλαίσιο, διευρύνει την αποδοχή τους προς ένα ετερόκλητο κοινό και τους καθιστά, από πολύ νωρίς, αναγνωρίσιμους. Το ντεμπούτο άλμπουμ των MOb έχει κερδίσει ήδη περίοπτη θέση στις playlists του BBC Radio 1 – συμπεριλαμβανομένων και αυτών του θρυλικού DJ Gilles Peterson – ενώ αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο ήταν το πώς το αθηναϊκό αυτό τρίο έβγαζε έναν τόσο πλούσιο ορχηστρικό ήχο και, φυσικά, πώς συνδύαζε με τόσο δημιουργικό τρόπο τον πειραματικό / φουτουριστικό ήχο με την έξαψη της dance μουσικής.

 

Με αυτή τη σύνθεση οι MΟb παίζουν σποραδικά από το 2019 σε live στην Ελλάδα αλλά και στο Αμβούργο και το Λονδίνο – όμως το συναρπαστικό πρώτο τους άλμπουμ είναι αυτό που τους τοποθετεί σε εξέχουσα θέση τόσο στην εγχώρια live σκηνής, όσο και στη σύγχρονη δισκογραφική παραγωγή. Τρεις μουσικοί με πολύ καλές σπουδές και με πλήθος από δημιουργικές ιδέες μάς δίνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά projects της χρονιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια ΕΔΩ.

Χώρος Εκδήλωσης: Φάρος
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 | Ώρα έναρξης: 21.00

 

 

Παραβάσεις | Αναγνώσεις

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, με τον τίτλο ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ, επιστρέφει φέτος στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες».

Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές», συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού και συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα) -όλα κείμενα ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποιεί, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

 

 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 17.00 | ΦΑΡΟΣ

Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει τους Eλαφροΐσκιωτους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Κοντός

«Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται». Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση.

Οι Ελαφροΐσκιωτοι (1892) είναι ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το “έκλεψε” κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».

 

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 17.00 | ΦΑΡΟΣ

Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Δημήτρης & Ορέστης Σταυρόπουλος

Ο Ερωτόκριτος, «ποίημα ερωτικόν συνθεμένον από τον ποτέ ευγενέστατον Βιτζέντζον τον Κορνάρον» –όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (Βενετία, 1713)– αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εμβληματικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας. Εδώ και τρεις αιώνες, το έμμετρο μυθιστόρημα του μεγάλου κρητικού ποιητή έχει γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις, ενώ επηρέασε σημαντικές μορφές της λογοτεχνίας μας όπως τον Σολωμό, τον Σικελιανό, τον Πρεβελάκη και τον Ρίτσο. Επιπλέον, εκδοχές του «Ερωτόκριτου» παρουσιάστηκαν στο θέατρο από κορυφαίους σκηνοθέτες μας (μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Βασίλης Νικολαΐδης), ενώ διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από τον Νίκο Κούνδουρο. Επίσης, ενέπνευσε τον μεγάλο λαϊκό μας ζωγράφο Θεόφιλο και μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη αλλά και Χριστόδουλο Χάλαρη με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη.

To συναρπαστικό ποίημα του Κορνάρου είναι γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, συνδυάζει τη λόγια με τη δημοτική παράδοση και έχει εμφανείς επιρροές από την ιταλική Αναγέννηση. Ήδη από τον 17ο αιώνα, είχε διαδοθεί στην Πελοπόννησο και στα νησιά: ο λαός το αγαπούσε πολύ, γι’ αυτό το απομνημόνευε και το απήγγειλλε, το τραγουδούσε ή το διάβαζε. Ακόμα και σήμερα, ο «Ερωτόκριτος» εξακολουθεί να συγκινεί τον αναγνώστη, γιατί μιλά τη «γλώσσα της καρδιάς» και «δεν έχει πουθενά κανένα ίχνος γλωσσικού πληθωρισμού, κανένα είδος ρητορείας», όπως παρατηρεί ο Γιώργος Σεφέρης σε ένα από τα σπουδαιότερα δοκίμιά του (Δοκιμές).

Ο Ερωτόκριτος είναι ερωτευμένος με την Αρετούσα, θυγατέρα του βασιλιά Ηράκλη, αλλά ο πατέρας της δεν τον θεωρεί αντάξιό της και τον εξορίζει. Οι δύο νέοι θα ζήσουν πολλές περιπέτειες μέχρι να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου: αρραβωνιάζονται κρυφά, η Αρετούσα φυλακίζεται επειδή αρνείται να παντρευτεί τον μνηστήρα που θέλει να της επιβάλει ο πατέρας της, ενώ ο Ερωτόκριτος, μεταμφιεσμένος, πολεμά και τραυματίζεται σε μια επικίνδυνη μάχη στην προσπάθειά του να σώσει τον βασιλιά Ηράκλη, ο οποίος προσφέρει στον «άγνωστο» πολεμιστή την κόρη του ως σύζυγο. Η πίστη της Αρετούσας θα δοκιμαστεί, αλλά το τέλος θα είναι αίσιο.

Στους 10.000 στίχους του «Ερωτόκριτου» ξετυλίγεται μια ολοζώντανη αφήγηση που θυμίζει λαϊκό παραμύθι, ιπποτικό μυθιστόρημα αλλά και ομηρικό έπος, με εντυπωσιακές εναλλαγές ανάμεσα σε τρυφερές σκηνές με το ζευγάρι των αγαπημένων νέων και σε επικές πολεμικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά, με φόντο έναν φανταστικό κόσμο που ενώνει, με μαγευτικό τρόπο, την αρχαία Αθήνα με το Βυζάντιο και τη μεσαιωνική Ελλάδα.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

 

Game Zone

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Ανακαλύψτε τον κόσμο των ομαδικών παιχνιδιών και ζήστε με τους φίλους ή την οικογένειά σας συναρπαστικές στιγμές.

Το παιχνίδι ερωτήσεων Πες Βρες συνδυάζει γνώσεις, οξυδέρκεια και ανταγωνισμό, προσφέροντας άφθονο γέλιο και διασκέδαση σε όλη την παρέα. H ομάδα του Πες Βρες σχεδίασε ένα παιχνίδι ειδικά για το ΚΠΙΣΝ με τις ερωτήσεις να προβάλλονται σε οθόνη και με έναν παρουσιαστή να συντονίζει το κοινό.

Επιπλέον, κορυφαία επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, φαντασίας και επιδεξιότητας προσφέρονται για όλες τις ηλικίες και θα σας καθηλώσουν εποικοδομητικά, για ώρες, συνδυάζοντας σκέψη, δημιουργικότητα και ψυχαγωγία.

Κυριακή 18/02, 16.00-21.00
Φάρος
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας
*Για τη συμμετοχή, απαιτείται επίδειξη ταυτότητας

 

 

Λέσχες Ανάγνωσης

 

Κέντρο πολιτισμού ιδρυμα σταυρος νιάρχος, κπισν, πρόγραμμα κπισν, παραστάσεις, μουσική, συναυλίες, παιχνίδι, δράσεις,

 

Τον Ιανουάριο, ανανεώνονται τα αγαπημένα ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης στο Κέντρο Πολιτισμού, αλλά και διαδικτυακά για να ανταλλάξουμε εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουμε, με όχημα τη φαντασία.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, συνεχίζουμε τα ραντεβού με τις Λέσχες Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους.

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα για τον κάθε μήνα.

Διαβάστε επίσης

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»Πολιτισμός

Μετά τις αριστουργηματικές «Τρεις αδερφές» (2018), που θα μας μείνουν αξέχαστες λόγω της εξ ολοκλήρου απόδοσης του τσεχοφικού έργου στη νοηματική γλώσσα, ο πρωτοπόρος Ρώσος σκηνοθέ...

Όσκαρ 2024: Οι υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο – Το “Poor Things” υποψήφιο σε 11 κατηγορίεςΠολιτισμός

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ 2024 . Το “ Poor Things ” του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για Όσκαρ σε 11 κατηγορίες. Πέντε υποψηφιότητες και για τα « Παιδι...

ΥΠΠΟ: Προσκλήσεις για την υποβολή αιτημάτων για δράσεις Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου ΠολιτισμούΠολιτισμός

Το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει δύο προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχή αιγίδας για δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν το 2024, κ...

"Περικλέους 24": Ανοίγει η έπαυλη Τσίλλερ του Πειραιά - Χώρος πολιτισμού στη "γειτονιά των καπεταναίων"Πολιτισμός

Έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της είναι η ανακαινισμένη, πλέον, νεοκλασική έπαυλη της οδού Περικλέους 24, στην περιοχή της Τερψιθέας στον Πειραιά,  φιλοξενώντας διάφορες δραστηριότη...

Χρυσές Σφαίρες 2024: Στον Λάνθιμο το βραβείο καλύτερης κωμωδίας – Στην Έμμα Στόουν το βραβείο Α γυναικείου ρόλουΠολιτισμός

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας ή μιούζικαλ κατά τη διάρκεια της τελετής για τις Χρυσές Σφαίρες 2024 . Η Έμμα Στόουν έδωσε το βραβείο στ...

Πόλεμος και κινηματογράφος: 7 αντιπολεμικά αριστουργήματα που έγραψαν ιστορίαΠολιτισμός

Με δύο πολέμους ευρείας κλίμακας στη «γειτονιά μας» και πολλά ακόμη ανησυχητικά περιστατικά εχθροπραξιών, εμφυλίων και απειλών που μπορεί να αναταράξουν όλο τον πλανήτη, η ανθρωπότ...

Εντυπωσιακές εικόνες από το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές - Την Κυριακή ανοίγει για το κοινόΠολιτισμός

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, στις Αιγές, το οποίο ο Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». «Είναι ένα από τα πιο σημαντικ...

Εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό το αναστηλωμε?νο και αποκατεστημε?νο ανα?κτορο του Φιλι?ππου Β΄ της Μακεδονίας, στις Αιγε?ςΠολιτισμός

Με την έλευσή του το 2024 άνοιξε μία πόρτα στο πολύ μακρύ παρελθόν, την οποία στο εξής μπορούν να διαβούν οι πολίτες και να φτάσουν έως και 2300 χρόνια πίσω. Στο υπερυψωμένο τμήμα ...