ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Kινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CinEd και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CinEd για την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, παρουσίασε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε κάθε γωνία και σε κάθε σχολείο της Ελλάδας .

   

Πρόκειται για μια συνεργασία 16 πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων από 13 χώρες, ανάμεσά τους και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας (cined.eu) με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και εκπαιδευτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν εντός και εκτός της σχολικής τάξης σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η κοινή πλατφόρμα περιλαμβάνει 21 ευρωπαϊκές ταινίες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

   Από την πλευρά της, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην πρώτη της παρουσία, προτείνει στα σχολεία της Αττικής ένα πακέτο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με φυσική παρουσία στον χώρο της ταινιοθήκης, που περιλαμβάνει: δωρεάν προβολές όλων των ταινιών της συλλογής του CinEd που έχουν υποτιτλισμό, περιήγηση στο Μουσείο Κινηματογράφου στο ισόγειο της Ταινιοθήκης, και προβολή σε μεγάλη οθόνη, αποσπασμάτων ή όλου του προγράμματος «Κινηματογράφος των Απαρχών» του CinEd, με βωβές ταινίες πρωτοπόρων της κινηματογραφικής τέχνης, όπως των αδελφών Λυμιέρ, του Ζορζ Μελιές κ.ά.. Ακόμα, την προβολή σε μεγάλη οθόνη, της βραβευμένης τσεχικής ταινίας «Ο μπλε τίγρης» (2012, 90') του Πετρ Ουκροπέτς, η οποία συνδυάζει κινηματογραφικό ρεαλισμό με τεχνικές κινουμένου σχεδίου και εμψύχωσης (animation).

   Σταδιακά η Ταινιοθήκη επιλέγει από τις συλλογές της, ταινίες για τις οποίες έχει πνευματικά δικαιώματα και εντάσσει το ελληνικό εθνογραφικό ντοκιμαντέρ στη συλλογή του CinEd, κατ αρχάς με δύο σημαντικά ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ: το «Ψαράδες και ψαρέματα» (1961) του Λέοντος Λοΐσιου, το οποίο αποκατέστησε και ψηφιοποίησε πρόσφατα, και το «Λουόμενοι» (2008) της ντοκιμαντερίστριας Εύας Στεφανή. Τα ντοκιμαντέρ θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με την παιδαγωγική φιλοσοφία του CinEd και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση στην λιγότερη αναγνωρισμένη κινηματογραφική τέχνη του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Ευρώπης.

   «Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, που γίνεται μέρος του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού πολιτισμού» τόνισε η διευθύντρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και πρόεδρος της ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού.

   Όπως ενημέρωσε η ίδια, το πρόγραμμα CinEd καθοδηγήθηκε μεταξύ 2015 και 2020 από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Ταινιοθήκης και από τον Οκτώβριο του 2020 καθοδηγείται από την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας /Cinemateca Portuguesa στη Λισαβόνα, με τη συμμετοχή δώδεκα εταίρων και τριών συνεργαζόμενων εταίρων, που όλοι ασχολούνται με την κινηματογραφική εκπαίδευση, καθώς και ενός τεχνολογικού παρόχου. Οι άλλοι φορείς/εταίροι εδρεύουν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, αλλά και την Τουρκία.

   Το CinEd πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MΕDIA) και υλοποιείται σε 45 χώρες. Τον γενικό συντονισμό για την επιλογή των ταινιών και την διαμόρφωση του θεματικού εκπαιδευτικού φακέλου του CinEd , έχει για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η θεωρητικός κινηματογράφου, Ιουλία Μέρμηγκα.

   «Οι αλλαγές στην εποχή μας, ιδίως ο εξαιρετικά αποσπασματικός τρόπος με τον οποίο παρακολουθούμε ταινίες στις διάφορες οθόνες - οθόνη του ταμπλέτ, του smartphone, της τηλεόρασης - επηρεάζουν τον κινηματογράφο και πρέπει να τις λάβουμε υπόψη εάν μάς ενδιαφέρει η διάδοση του κινηματογράφου, Οι εκπαιδευτικές εκδόσεις του CinEd προτείνουν και προασπίζονται μια παιδαγωγική ευαίσθητη, επαγωγική, διαδραστική και διαισθητική, που προσφέρει γνώσεις, αναλυτικά εργαλεία και τη δυνατότητα ενός διαλόγου ανάμεσα στις εικόνες και τις ταινίες. Τα κινηματογραφικά έργα εξετάζονται σε διαφορετικές κλίμακες, φυσικά σαν σύνολο, αλλά επίσης αποσπασματικά και σύμφωνα με διαφορετικές χρονικότητες, ξεχωρίζοντας στιγμιότυπα, πλάνα και σεκάνς» τόνισε η Μαρία Κομνηνού.

   Το πρόγραμμα CinEd μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά όλα τα σχολεία της Ελλάδος και ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί στον νομό Δράμας.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το μονοπώλιο της Nielsen στην τηλεθέαση και ο «πόλεμος» για τη διαφημιστική πίτα 500 εκατ.Πολιτισμός

Σόνια Χαϊμαντά/mononews.gr Έντονα προβληματισμένοι είναι οι καναλάρχες, τα διευθυντικά στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας αλλά και η  Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής...

Eξαντλήθηκαν τα δωρεάν εισιτήρια για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» μέχρι τις 29 Οκτωβρίου – Mεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμουΠολιτισμός

Μετά από μεγάλη αναμονή άνοιξε χθες Πέμπτη 26 Οκτωβρίου τις πύλες του το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στην οδό Μητροπόλεως 44 στο κέντρο της Αθήνας και όπως φάνηκε ο κόσμος έσπευσε να πρ...

"Γιώργος Σεφέρης. Εξήντα χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ" - Έκθεση στο Μουσείο ΜπενάκηΠολιτισμός

Με μια ατμοσφαιρική έκθεση στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη ζωντανεύει από σήμερα την ιστορική ανακοίνωση και το κλίμα των ημερών που ακολούθησαν έως την απο...

Πέθανε ο ηθοποιός Αίας Μανθόπουλος – Οι τρεις αξέχαστοι ρόλοιΠολιτισμός

Ο Αίας Μανθόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική συνεπεία εγκεφαλικού επεισοδίου.     Ο ηθοποιός, τον οποίο το τηλεοπτικό κοινό αγάπ...

Στον Πύργο Ηλείας η Αντζελίνα Τζολί για τα γυρίσματα της ταινίας "Μαρία Κάλλας" Πολιτισμός

Ξεκινούν τα γυρίσματα για την ταινία "Μαρία Κάλλας" στον Πύργο με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πρωταγωνίστρια αλλά και το cast της ταινίας έχ...