ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πειραϊκή «Ριβιέρα» γίνεται πραγματικότητα!

Τα τελευταία χρόνια στο «μεγάλο λιμάνι» βλέπει κανείς μετασχηματισμούς «στρατηγικού» επιπέδου. Η ευρύτερη περιοχή από τα Μανιάτικα έως τον Άγιο Διονύσιο, με επίκεντρο την περιοχή του «Παπαστράτου», αναπλάθεται. Εκεί θα πάνε και τα Δικαστήρια – μία εκκρεμότητα 40 ετών πλέον λύνεται.

Στο Τουρκολίμανο (Μικρολίμανο για τους νεότερους), η ανάπλαση είναι πλέον γεγονός – και οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες του Πειραιά απολαμβάνουν τη βόλτα παρά θίν’ αλός και βλέπουν μια υπέροχη ακτογραμμή. Στο λιμάνι, ο «Πύργος», εκείνο το γιαπί που στοίχειωνε την πόλη από το 1971(!), είναι σχεδόν έτοιμος να φωταγωγηθεί ως εμβληματικός ουρανοξύστης – μέχρι το φθινόπωρο του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κατασκευαστή.

Όλα αλλάζουν. Αλλά και κάτι παραπάνω. Από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι την πλαζ της Φρεαττύδας, η εκκίνηση της μακράς «Αθηναϊκής Ριβιέρας», η πειραϊκή εκδοχή της δηλαδή, θα είναι επίσης γεγονός σε λίγους μήνες – για την ακρίβεια, μέχρι το 2025.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, ένα εμβληματικό έργο που σχεδίασε η σημερινή Δημοτική Αρχή σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης του Πειραιά, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα ανάπτυξης για τον Πειραιά, καθώς δημιουργεί πολιτιστική, τουριστική, αστική και επιχειρηματική αξία, αναβαθμίζοντας την περιοχή της Πειραϊκής.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, που θα αποδοθεί στους πεζούς και στους ποδηλάτες, με ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος της ακτής, καθώς και οι κατάλληλες υποδομές οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Προβλέπονται, επίσης, διάδρομος στην ακτή για θέαση του Κονώνειου Τείχους από τη θάλασσα και ειδικός φωτισμός ανάδειξής του, επιπλέον ανοιχτοί χώροι για την ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού, αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης και δημιουργία νέων, δημιουργία ραμπών για τη σύνδεση των διαδρομών και την εξασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ σε σημεία του Τείχους και λοιπές εργασίες αναβάθμισης της ακτής.

Σημειώνεται πως, κατά την κατάρτιση της μελέτης, θα υπάρξει και διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Με το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί τμήμα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», με φορέα υλοποίησης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου «Πειραιάς Συν», η Πειραϊκή γίνεται μια πιο σύγχρονη, φιλόξενη και λειτουργική περιοχή, με σεβασμο στο τοπίο, στην ιστορία και στον αρχαιολογικό χώρο της.

Γιάννης Μώραλης για την ανάπλαση της Πειραϊκής: Ένα εμβληματικό έργο!

«Η επικείμενη ανάπλαση της Πειραϊκής είναι αναμφίβολα ένα από τα εμβληματικότερα έργα που δρομολογούνται στην πόλη μας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Έπειτα από σχεδιασμό, διευρυμένη διαβούλευση με κατοίκους και καταστηματάρχες, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και κυρίως όραμα για ένα σύγχρονο και λειτουργικό παραλιακό μέτωπο, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας αναμένεται να αλλάξει πλήρως μορφή. Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, η οποία εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος της Ακτής Θεμιστοκλέους και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου δημόσιου χώρου, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, νέες φυτεύσεις, περιπατητική διαδρομή, ποδηλατική διαδρομή, ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους και μία σειρά παρεμβάσεων για τη συνολική αναβάθμιση της Πειραϊκής. Με την υλοποίηση του αναπτυξιακού αυτού έργου, αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, δίνοντας και στην Πειραϊκή πολιτιστική, αστική, κοινωνική και επιχειρηματική αξία.

Τα οφέλη από την μεγάλη ανάπλαση της Πειραϊκής για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις, τους επισκέπτες και συνολικά την πόλη μας θα είναι πολλαπλά, και χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς ένα ακόμη νέο κεφάλαιο ανάπτυξης ανοίγει για τον Πειραιά».

 

Ένα πρόβλημα ζητά λύση!

Για τη λειτουργικότητα του όλου σχεδιασμού πάντως πολίτες και παράγοντες της πόλης εντοπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Η ακτογραμμή της Πειραϊκής οικοδομήθηκε μεν σχετικά αργά σε σχέση με το Πασαλιμάνι και τη Φρεαττύδα, πλην όμως με όρους της δεκαετίας του ’60, αν όχι του ’70. Δηλαδή, οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν έχουν πάρκινγκ – τουλάχιστον όχι αντίστοιχα με τον αριθμό των διαμερισμάτων τους. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα της στάθμευσης είναι από τα μεγαλύτερα στην πόλη του Πειραιά. Οπότε στο «πρότζεκτ» της ανάπλασης της Πειραϊκής η λύση αυτού του προβλήματος θεωρείται ως ένα από τα πιο κρίσιμα προς επίλυση ζητήματα…

Διαβάστε επίσης

Δύο θεαματικά πανελλήνια ρεκόρ για Αττικόν και Κρατικό ΝίκαιαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Tο Γενικό Κρατικό Νίκαιας δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στα Επείγοντα   Συνολικά, σχεδόν 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι διαμόρφωσαν την ετήσια νοσηλευτική κίνηση του ΕΣΥ στ...

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Δήμο Πειραιά και την ΚΟ.Δ.Ε.Π.ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η καθιερωμένη διανομή των πασχαλινών γευμάτων αγάπης σε άστεγους του Πειραιά πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Ιωάννη Βοϊδονικόλα...

Δώρα αγάπης για κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Σοκολατένια αυγά, λαμπάδες, τσουρέκια, παιχνίδια, είδη υπόδησης και ένδυσης παρέδωσε στα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» , «Αγλαΐα Κυρια...

Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός: Το ποδοσφαιρικό… έθιμο της Μ. Παρασκευής επέστρεψε (φωτογραφίες!)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Οι δύο ομάδες έδωσαν φέτος και πάλι ραντεβού στη Νίκαια, σε μια ιστορία που κρατά 62 χρόνια.   Άκης Τριανταφύλλου* φωτ. Ιntime News   Οταν οι αθλητικές εφημερίδες ζούσαν τις «χρυσέ...

Στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί Πλακιωτάκης και Κατσαφάδος, λόγω της εξόδου ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την Πύλη Ε7 επισκέφθηκε το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της μεγάλης εξόδου των εκδρ...