ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στον Πειραιά!

Στόχος αυτού του εορτασμού είναι: «Τα Μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς».
Φέτος, στον απόηχο της δύσκολης παγκόσμιας συγκυρίας που επέβαλε σε όλους η πανδημία, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστα τα Μουσεία και τον κόσμο τους, γεννιέται το ερώτημα πως θα ξεπεραστεί αυτή η πολύπλευρη κρίση και πως τα Μουσεία θα προσελκύσουν και πάλι τους επισκέπτες τους.

Η κυρία Ειρήνη Νταϊφα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, δηλώνει πως αισθάνεται "ιδιαίτερη χαρά που τα Μουσεία στο «μεγάλο λιμάνι», αυτοί οι φάροι Πολιτισμού και Παιδείας , συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχουν ως θέμα: «Η Δύναμη των Μουσείων»!
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, θέλοντας να αναδείξει την δυναμική των Μουσείων ως κοινωνικών φορέων αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Την ικανότητά τους να μεταμορφώσουν τον κόσμο και προβάλλοντας το παρελθόν να ανοίγουν νέους ορίζοντες και να διαμορφώνουν καινοτόμες ιδέες, με στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος".

Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των Μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία- νέες τεχνολογίες- προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Τα μουσεία που εδρεύουν στο Δήμο Πειραιά γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα μουσείων και θα είναι ανοιχτά για το κοινό με δωρεάν είσοδο.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή ,τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.
Πληροφορίες:
Χαριλάου Τρικούπη 31, Τ.Κ. 185 36, Πειραιάς (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 4521598
Φαξ: 2104518395
Email: efapn@culture.gr
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Πληροφορίες:
Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα
Ζέας, 185 37 Πειραιάς
? Τηλέφωνο:
(+30) 210-4516264
(+30) 210-4286959
? Email : info@hmmuseum.gr

 

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά άρχισε να λειτουργεί το 1957, ως τμήμα αρχικά ,της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα. Από τον Ιανουάριο του 2014 στο Παλαιό Ταχυδρομείο της οδού Φίλωνος 29 Καραολή και Δημητρίου 14. Στους χώρους της εκτίθενται έργα νεοελλήνων ζωγράφων όπως Νικόλαου και Περικλή Λύτρας Κων/νου Μαλέα, Κων/νου Ρωμανίδη, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρου Χριστοφή και πολλών άλλων. Ενώ επίσης περιλαμβάνεται ένα μέρος της συλλογής γλυπτών του Γ. Καστριώτη και η συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού.
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας μουσείων η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει την Τετάρτη 18/5 στις 17.00 εκδήλωση με τίτλο: ‘’Ξενάγηση και στο ιστορικό Νεοκλασικό κτίριο και στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης’’.

Πληροφορίες :
• Τηλέφωνο : 210 4101400- 210 4101402
• Email : pinakothiki@piraeus.gov.gr
Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Φίλωνος 29, Πειραιάς 185 35 & Νοταρά 28
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Πειραιά, από τις 12:00 έως και τις 14:00. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πολύτιμες αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου, που ιδρύθηκε το 1957.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 214134657 και 2104134651

Πραξιτέλους 51 & Πύλης
Πειραιάς
210 4134657, 210 4134651
210 4134658
istoriko@pireasnet.gr
Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ είναι ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα <<ΣΙΛΟ>> Πύλη Ε2. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10-4μμ.
Τηλεφωνο επικοινωνίας:6971829562
Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας 
Σκοπός του η έρευνα και η μελέτη της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, της ναυτικής εκπαίδευσης, των ναυτεμπορικών δραστηριοτήτων, των εξερευνητικών ταξιδιών, της εξέλιξης των εμπορικών πλοίων, των οργάνων της ναυσιπλοΐας, της ναυτικής αστρονομίας, της τέχνης και κάθε άλλης δραστηριότητας που έχει σχέση με τη ναυτιλία και τη θάλασσα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς (ΤΚ 185 33)
Τηλέφωνο: 210 4191358 - 210 4297616
Fax: 210 4281665
E-mail: museum@yen.grΗ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ,στις 14 Μαΐου 2006 ίδρυσε "το Μουσείο του Ολυμπιακού", δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσµο του, αλλά και σε κάθε φίλαθλο, σε κάθε πολίτη, να συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία είναι ένας ευχάριστος και ασφαλής τρόπος να «ταξιδεύεις» στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και στο µέλλον.

Πληροφορίες:
Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Εντός Σταδίου Καραϊσκάκη - Ισόγειο, Πειραιάς - Νέο Φάληρο, 18547, ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο: 210-4800921, Fax: 210-4143114
e-mail: mouseio @ olympiacos.org


Το Μουσείο των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων βρίσκεται εντός του Μεγάρου του ΗΣΑΠ στο σταθμό του Πειραιά.
Η διεύθυνση των ΗΣΑΠ παραχώρησε το χώρο και το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005. Στη συλλογή του έχει 2000 αντικείμενα (έκθεση έκτασης 1.000 τ.μ. και αποθήκη), καθώς και 3000 και πλέον βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες.

Διεύθυνση: Ακτή Καλλιμασιώτη 275, Πειραιάς 185 45
Ώρες: Καθημερινά ανοιχτό απομ τις 8:00-2:00 μμ.
Τηλέφωνο: 21 0512 6295

ΠΗΓΗ:portnet.gr

Διαβάστε επίσης

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του &quot;Σιλό&quot; στο λιμάνι του ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

To κτίριο του ΣΙΛΟ παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία καταν...

Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π. στο 4 ο Ναυτικό ΕΠΑΛ Πειραιά «Νίκος Καββαδίας»  «Η τεχνική και ναυτική εκπαίδευση είναι παράγοντες καθοριστικοί για την ανάπτυξη της  εθνικής μας οικονομίας»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, και ο παραναυτιλιακός όμιλος εταιρειών WIMA - μέλος του Β.Ε.Π. - επιδιώκουν με πρωτοβουλίες και δράσεις, να ενισχύσουν τη διασύνδεση της τεχνική...

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο ημέρεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Έργα θα πραγματοποιηθούν σε τμήματα στη  Λεωφόρο Ποσειδώνος , για αυτό και η αστυνομία προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο ημέρες.   Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις...

Παλαιό Φάληρο: Θρίλερ με νεκρή ηλικιωμένη  - Είχε δεχθεί μαχαιριές - Συνελήφθη ο γιος τηςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με την πυρκαγιά στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου που στοίχισε τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 78χρονη φέρει τραύ...

Υπέροχη Γλυφάδα με την βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες, ελεύθερη για όλους, δημοτική παραλία της (εικόνες)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Αυτές είναι παραλίες! Χωρίς ξαπλώστρες τη μία δίπλα στην άλλη, να φτάνουν μέχρι το νερό. Με καλαίσθητες ομπρέλες και ντουζιέρες, αποδυτήρια, διαδρόμους, καθιστικά και θέσεις στάθ...

Συνάντηση Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. με Υφυπουργό Ναυτιλίας – Μέτρα στήριξης επιχειρηματικότηταςΕλλάδα

Υπόμνημα με δέσμη μέτρων κατέθεσε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κ. Κατσαφάδο, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Ι. Βουτσινάς   Δέσμη μέτρων και προτάσεων για την επίλυση...

Αποκλειστικό: Καρέ-καρέ η κλοπή μοτοσικλέτας στον Πειραιά μπροστά στα μάτια ανυποψίαστης γυναίκαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δύο μαυροφορεμένοι άνδρες φορώντας κράνη έκλεψαν την Τετάρτη (11/5) στις 7:30 το πρωί στα  Καμίνια  του  Πειραιά , μια μηχανή μεγάλου κυβισμού μπροστά στα μάτια ανυποψίαστης γυναίκ...

Κανάλι Ένα 90,4 - 35 χρόνια: Μάγεψε ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (βίντεο)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Δείτε εδώ βίντεο από τη χθεσινή συναυλία:   https://bit.ly/3kXko4L   Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συναυλία του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Σταύρου Ξαρ...