ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα: Ο καφές σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως δείχνει μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, καθώς επίσης με ή χωρίς καφεΐνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κίστλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Baker Heart & Diabetes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 450.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 27.809 (το 6,2%) πέθαναν, ενώ οι 43.173 (9,6%) διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο και οι 30.100 (6,7%) με αρρυθμία, έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το αν έπιναν καφέ, τι είδους και πόσο συχνά. Οι περισσότεροι έπιναν συνήθως αλεσμένο (44%), ενώ το 18% έπιναν στιγμιαίο και το το 15% χωρίς καφεΐνη, ενώ το 22% (η ομάδα ελέγχου) δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Διαπιστώθηκε ότι τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είχαν όσοι έπιναν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ: Ποσοστά 27%, 14% και 11% μικρότερη πιθανότητα θανάτου υπήρχε για όσους έπιναν αλεσμένο καφέ, χωρίς καφεΐνη και στιγμιαίο αντίστοιχα.

Όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όλοι οι τύποι καφέ οδηγούσαν σε μείωση του σχετικού κινδύνου, πάλι με τον χαμηλότερο κίνδυνο να σχετίζεται με την κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων ημερησίως: Η μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου ήταν 20% για τον αλεσμένο καφέ, 9% τον στιγμιαίο και 6% τον ντεκαφεϊνέ.

Τέλος, αναφορικά με τη διάγνωση καρδιακής αρρυθμίας, ο καφές με καφεΐνη, αλλά όχι εκείνος χωρίς καφεΐνη, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου. Ο μικρότερος κίνδυνος -κατά 17% και 12%αντίστοιχα -αφορούσε όσους έπιναν τέσσερις έως πέντε αλεσμένους καφέδες και δύο έως τρεις στιγμιαίους.

«Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, ο οποίος όμως περιέχει, επίσης, περισσότερες από 100 βιολογικά δραστικές ουσίες. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μία συμπεριφορά υγιής για την καρδιά», δήλωσε ο δρ Κίστλερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Aτμοσφαιρική ρύπανση: Η έκθεση στη βρεφική ηλικία ίσως προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλοΥγεία

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εξ απαλών ονύχων προκαλεί αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση πριν από τα πέντε έτη ζωής, τόσο μεγαλύτερ...

Khosta-2: Nέος ιός που δεν «τον πιάνουν» τα εμβόλια του κορονοϊού – Τι ξέρουν οι επιστήμονες μέχρι τώραΥγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ικανό να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε...

Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμάΥγεία

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη π...

Θ. Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5Υγεία

Από τις  αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα  επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά των  μεταλλάξεων  του  κορονοϊού Ο4 και Ο5 . Α...

Συστάσεις Επιτροπής για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε και ποιοι πρέπει να το κάνουν άμεσαΥγεία

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλιαέχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγ...