ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόσο DNA μοιράζονται οι άνθρωποι με τους Bonobo και τους χιμπατζήδες

Οι χιμπατζήδες είναι ο πλησιέστερος ζωντανός συγγενής στο ζωϊκό βασίλειο. Το 2012, μια διεθνής ομάδα ερευνητών έδωσε αρχικά το γονιδίωμα των ειδών Bonobo, επιβεβαιώνοντας ότι έχει το ίδιο ποσοστό του DNA με τους χιμπατζήδες μας.

Επίσης, η ομάδα έχει ανακαλύψει κάποιες μικρές διαφορές στο γονιδίωμα των τριών ειδών – διαφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι Bonobo και χιμπατζήδες (Chimpanzees) δεν φαίνονται και δεν συμπεριφέρονται σαν εμάς, ακόμα κι αν έχουμε περίπου το 99% του DNA.

«Είμαστε τόσο γενετικά κοντά, αλλά η συμπεριφορά μας είναι τόσο διαφορετική», λέει μέλος της ομάδας και βιολόγος, Janet Kelso από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε τη γενετική βάση για το τι κάνει τους σύγχρονους ανθρώπους διαφορετικούς τόσο από το Bonobo όσο και από τους χιμπατζήδες». 

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν οτι ο πρόγονος των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των Βοnobo έμοιαζε και συμπεριφερόταν περισσότερο με Βοnobo, χιμπατζή ή κάτι άλλο – και πως και τα τρία είδη έχουν εξελιχθεί διαφορετικά από τότε που ο πρόγονος των ανθρώπων χωρίστηκε από τον κοινό πρόγονο του Bonobo και χιμπατζήδες πριν από 4 εκατομμύρια και 7 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική.

Η διεθνής προσπάθεια προσδιορισμού αλληλουχίας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Max Planck επέλεξε ως θέμα ένα Bonobo με το όνομα Ulindi από τον ζωολογικό κήπο της Λειψίας, εν μέρει επειδή ήταν θηλυκό (το γονιδίωμα του χιμπατζή ήταν αρσενικό).

Η ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του Ulindi, που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει ότι οι Bonobo και οι χιμπατζήδες μοιράζονται το 99,6% του DNA τους.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι αυτά τα δύο είδη αφρικανικών πιθήκων εξακολουθούν να μοιάζουν γενετικά πολύ, παρόλο που οι πληθυσμοί τους χωρίστηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, πιθανώς μετά τον σχηματισμό του ποταμού Κονγκό και τον διαχωρισμό ενός προγονικού πληθυσμού σε δύο ομάδες.

Σήμερα, τα Bonobo βρίσκονται μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν διασταυρωθεί με τους χιμπατζήδες της ισημερινής Αφρικής από τότε που χωρίστηκαν, ίσως επειδή ο ποταμός Κονγκό λειτούργησε ως φράγμα που εμπόδιζε τις ομάδες να αναμειχθούν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα Bonobo μοιράζονται περίπου το 98,7% του DNA τους με τους ανθρώπους – περίπου το ίδιο ποσό που μοιράζονται οι χιμπατζήδες μαζί μας.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες του Max Planck συνέκριναν απευθείας το γονιδίωμα του bonobo με αυτό των χιμπατζήδων και των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι ένα μικροσκοπικό κλάσμα του DNA μας, περίπου το 1,6%, μοιράζεται μόνο με τους Bonobo , αλλά όχι με τους χιμπατζήδες. Και μοιραζόμαστε περίπου την ίδια ποσότητα DNA μόνο με τους χιμπατζήδες, αλλά όχι με τα Bonobo , γράφει το Science.

Αυτές οι διαφορές υποδηλώνουν ότι ο πληθυσμός των προγονικών πιθήκων που γέννησε τους ανθρώπους, τους χιμπατζήδες και τα Bonobo ήταν αρκετά μεγάλος και γενετικά διαφορετικός – αριθμώντας περίπου 27.000 άτομα αναπαραγωγής.

Διαβάστε επίσης

Khosta-2: Nέος ιός που δεν «τον πιάνουν» τα εμβόλια του κορονοϊού – Τι ξέρουν οι επιστήμονες μέχρι τώραΥγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ικανό να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε...

Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμάΥγεία

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη π...

Θ. Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5Υγεία

Από τις  αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα  επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά των  μεταλλάξεων  του  κορονοϊού Ο4 και Ο5 . Α...

Συστάσεις Επιτροπής για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε και ποιοι πρέπει να το κάνουν άμεσαΥγεία

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλιαέχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγ...

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προειδοποιεί μελέτηΥγεία

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων  έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που καταναλώνουν τις λιγότερες, σύμφωνα μ...

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την έναρξη των εμβολιασμών – Οι πρώτες πληροφορίεςΥγεία

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και την παραλαβή των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορονοιού, θα ενημερώσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών . Απομένει να γίνει γνωστή η ημε...