ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσης

Ένα πρωτοποριακό τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης και τις επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με εκτιμώμενες 604.000 νέες περιπτώσεις και 342.000 θανάτους το 2020. Περίπου το 90% των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2020 καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στη Βρετανία, εάν μια γυναίκα εμφανίσει κοινά συμπτώματα καρκίνου της μήτρας – όπως μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία – υποβάλλεται σε διακολπικό υπερηχογράφημα. Εάν οι γιατροί διαπιστώσουν μια ανωμαλία στο πάχος του βλεννογόνου της μήτρας της, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε επεμβατικές εξετάσεις, όπως υστεροσκοπήσεις ή βιοψίες, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες.

«Ήταν κρίσιμο για εμάς να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης του καρκίνου της μήτρας», δήλωσε ο καθηγητής Martin Widschwendter, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας Πρόληψης και Προληπτικού Ελέγχου στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και το Τμήμα Καρκίνου των Γυναικών του UCL στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η έρευνα υπόσχεται πραγματικά τη μείωση του χρόνου διάγνωσης, την παροχή μιας συγκεκριμένης διάγνωσης για όλους και τη μείωση της ανάγκης για επώδυνες και επεμβατικές παρεμβάσεις», σημείωσε η Αθηνά Λαμνήσου, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης “The Eve Appeal“.

«Πραγματικά φέρνει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου ένα βήμα πιο κοντά», πρόσθεσε.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology», διαπίστωσε ότι τα μοριακά τεστ PCR μπορούσαν να ανιχνεύσουν με επιτυχία τον καρκίνο της μήτρας.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τεστ ήταν εξίσου αποτελεσματικό για όλες τις ομάδες – ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα, την προ- ή μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, το στάδιο, τον βαθμό και τον τύπο του καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.288 δείγματα για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας από γυναίκες με και χωρίς καρκίνο της μήτρας, που συλλέχθηκαν από μια μεγάλη ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Το τεστ εντόπισε με επιτυχία και τους οκτώ καρκίνους της μήτρας σε μια ομάδα 63 γυναικών που παρουσίαζαν αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ελάχιστες γυναίκες που δεν έπασχαν από καρκίνο έλαβαν θετική διάγνωση. Το νέο τεστ ήταν πιο ακριβές συγκριτικά με το διακολπικό υπερηχογράφημα που είχε 89% ειδικότητα.

ΠΗΓΗ: Sky News

Διαβάστε επίσης

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας για τους πολύ αδύνατους άνδρες, μικρότερος για τις υπέρβαρες γυναίκεςΥγεία

Το βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύ...

Αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τους εφήβους που δεν κοιμούνται αρκετάΥγεία

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από οκτώ ώρες το βράδυ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται συνήθως περισσότερο, ...

Σταματήστε το ποτό, συνεχίστε το διάβασμα, προσέξτε την ακοή σας: Συμβουλές ενός νευρολόγου κατά του ΑλτσχάιμερΥγεία

Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε για ποιο λόγο μπήκατε. Ή πέφτετε πάνω σε έναν παλιό γνώριμο στη δουλειά και ξεχνάτε το όνομά του. Οι περισσότεροι από εμάς έ...

Κοροναϊός: Αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές έως και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξηΥγεία

Ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ψύχωσης, επιληψίας και γενικότερα νευρολογικών ή ψυχικών διαταραχών ακόμη και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με Βρετα...

Κένταυρος: Διάδοση, κίνδυνος επαναλοίμωξης, νέες μεταλλάξεις – Όλα τα δεδομένα για την υποπαραλλαγήΥγεία

Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον ή BA.5, οι ερευνητές βρίσκονται σε επιφυλακή παγκοσμίως για το τι θα ακολουθήσ...

Ένας στους 8 με Covid -19 εμφανίζει «long Covid»: Σε ποιους καταγράφεται συχνότερα – Τι γίνεται με τα παιδιάΥγεία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρ...