Εφάπαξ: Πότε και τί ποσά καταβάλλονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Πέντε χιλιάδες εφάπαξ, κυρίως του δημόσιου τομέα, αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ. Το μέσο κόστος ανά δικαιούχο ανέρχεται στα 13.285 ευρώ. Όπως ο νόμος ορίζει πλέον, τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ισχύοντα (Ν. 4921/2022), η προθεσμία για την έκδοση επικουρικής σύνταξης είναι πλέον 3 μήνες και η οποία ξεκινάει με την έκδοση της κύριας σύνταξης. Επίσης, για την χορήγηση εφάπαξ η προθεσμία είναι έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

 • Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο, οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2023. Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

 • Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2023 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2022, χωρίς τόκο.
 • Το μέσο εφάπαξ που καταβάλλουν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου είναι 22.942 ευρώ, ενώ 15.881 ευρώ είναι το μέσο εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Το μέσο εφάπαξ που κατέβαλαν τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου το 2022 διαμορφώνεται:

 • Στα 22.819 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους υπουργείων και κεντρικών υπηρεσιών (ΤΠΔΥ).
 • Στα 22.505 ευρώ για τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων (Οργανισμοί υπουργείων κ.ά.).
 • Στα 21.248 ευρώ για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Στα 23.405 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

Αντίστοιχα στα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα το μέσο εφάπαξ με βάση τις πληρωμές 2022 διαμορφώνεται:

 • Στα 15.799 ευρώ για τους συνταξιούχους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ΤΑΞΥ).
 • Στα 16.066 ευρώ για τους συνταξιούχους από τις βιομηχανίες μετάλλου.
 • Στα 15.679 ευρώ για τους συνταξιούχους υπαλλήλους του ΟΛΠ.
 • Στα 16.249 ευρώ για τους συνταξιούχους εμποροϋπαλλήλους (ΤΠΥΕΚ).
 • Στα 15.614 ευρώ για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ.
 • Στα 16.358 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ.
 • Στα 15.845 ευρώ για τους συνταξιούχους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) και στις 15.226 ευρώ για τους συνταξιούχους από τα κατώτερα πληρώματα (ΤΠΚΠΕΝ).

Διαβάστε επίσης

Θωρακίζονται έναντι νέων αυξήσεων οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται οι τράπεζες που «παγώνουν» τα επιτόκιαΟικονομία

Θωρακισμένοι σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι πλέον οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ σε κάθε...

ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» μετά το Πάσχα σε 200.000 οφειλέτες για επανένταξη στις νέες ρυθμίσειςΟικονομία

Να επιλέξουν την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή κατασχέσεις έχουν οι 200.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Τις επόμενες ημέρες η φορολογική διοίκηση θα αποστείλ...

«Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» και αύξηση κατά 8%, από την 1η Μαΐου 2023, 13 αναπηρικών επιδομάτωνΟικονομία

Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει δύο δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Η πρώτη αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός γ...

Προσλήψεις 431 ατόμων στον ΔΕΔΔΗΕΟικονομία

Σε προσλήψεις 431 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα.    Πρόκειται για θέσεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, Πανεπιστημιακ...

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 – Προσοχή στο πώς να κάνετε τις αιτήσειςΟικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση αίτησης για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι τα μέσα Μάϊ...