ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια – 7 στους 10 βάζουν "μαχαίρι" σε είδη διατροφής

Πάνω από 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό  χάθηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού ενώ ακόμα περισσότερο στο 29.2% ανέρχεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Παράλληλα το 71% των ερωτηθέντων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ότι έχει περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Επίσης σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να καλύψει ο Έλληνας εργαζόμενος το αυξημένο κόστος εργασίας πρέπει να δουλέψει 54 ημέρες.


Αυτά είναι τα θέματα αιχμής που ανέδειξε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου εν όψει της ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.


Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τα μεγέθη της οικονομίας , ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης τόνισε ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την ακρίβεια, κάτι όμως που δε θα μπορέσει να συνεχιστεί καθώς για να είναι βιώσιμη η αύξηση της κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και η απασχόληση.

Αντίθετα δε μπορεί να καταστεί βιώσιμη αν στηρίζεται στα επιδόματα.


Ο κ. Αργείτης ανέφερε επίσης την πρόταση της ΓΣΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα ήδη διατροφής κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες με δεδομένο ότι τα έσοδα ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2.8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου επεσήμαναν ότι ναι μεν μειώθηκε η ανεργία αλλά η απασχόληση υστερεί εμφανίζοντας ποσοστό κάτω από το 60%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ενδεικτικά της δυσκολίας που έχουν οι μισθωτοί να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια είναι και τα στοιχεία που αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Αlco σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε δείγμα 1500 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:


Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα.

Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.

Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

Συγκεκριμένα:

? Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).

? Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.

? Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.

? Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

? Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.

? Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

? Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.

? Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε:

« Μας λένε να μη ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός . Εμείς είμαστε αυτοί που τα κόστη τα μεταφέραμε στην κατανάλωση.;

Ερευνά στης συνοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων καταδεικνύει την αντιστοιχία του κόστους της ενέργειας και των ημερών εργασίας . Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα . Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και τη Ρουμανία χρειάζονται 30 ημέρες για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας , στην Ελλάδα απαιτούνται 54 ημέρες εργασία και στην Τσεχία 65.

Επίσης για να πληρωθεί ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας, στη Λιθουανία απαιτούνται 11 ημέρες εργασίας και στην Ελλάδα 36.

Η φτώχεια έχει επιδεινωθεί. Έχουμε προτείνει μείωση του ΦΠΑ για τα ειδη διατροφής και αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας . Η κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική και όχι επιδοματική με τα υπερκέρδη των εταιρών .

Ο κατώτατος μισθός χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο από την κυβέρνηση. Ακούστηκε και η επαναφορά των 751 ευρώ παραμονές εκλογών. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την ευρωπαική πρακτική που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι το 60% του διάμεσου και το 50% του μέσου μισθού τότε θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από τα 751 ευρώ. Επίσης οι αυξήσεις πρέπει να περάσουν σε όλη τη γκάμα των μισθών κάτι που είναι δύσκολο καθώς μόνο το 24% των εργαζόμενων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις έναντι 70% στην ΕΕ.

Οι μισθωτοί πληρώνουν την ακρίβεια. Εισηγούμαι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ με αυτή την αιχμή εν όψει και του προϋπολογισμού 24ωρη γενική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς ο κ. Παναγόπουλος αν έχουν πέσει στελέχη της ΓΣΕΕ θύματα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ απάντησε: « Το 2008-2009 η υπηρεσία απορρήτων του ΟΤΕ ανακάλυψε απενεργοποιημένο κοριό στο γραφείο του προέδρους. 

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

«Σπίτι μου»: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα φτηνής στέγασης για νέουςΟικονομία

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Δ...

Με 28,1% «έτρεξε» ο εισαγόμενος πληθωρισμός τον Ιούλιο – Αύξηση 142% σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριοΟικονομία

Με υψηλές ταχύτητες «έτρεξαν» και τον Ιούλιο οι ανατιμήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία να σημειώσει περαιτέ...

Πώς θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα για ευάλωτους και συνταξιούχους – Δικαιούχοι και παραδείγματαΟικονομία

Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες από τ...

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 123,7% αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το β’ τρίμηνοΟικονομία

Αύξηση 123,7% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο εφέτος σε ...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης με κλιμακωτή επιδότησηΟικονομία

Κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει η κυβέρνηση μέσω κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς. Ειδικότερα, όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλο...

Ρύθμιση οφειλών: Λιγότερα δικαιολογητικά στην αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμόΟικονομία

Απλοποιούνται τα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών κατά την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασία...

Πρόταση Κομισιόν: Δύο στόχοι για τη μείωση κατανάλωσης – Φόρος στα υπερκέρδηΟικονομία

Η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για τη διοχέτευση...