ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σπίτι μου»: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα φτηνής στέγασης για νέους

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Τις ανακοινώσεις θα κάνουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού – στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1000 στα 1500 ευρώ ετησίως.
  • Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
  • Εγκαινιάζεται ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.
  • Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
  • Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
  • Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.
  • Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Διαβάστε επίσης

Με 28,1% «έτρεξε» ο εισαγόμενος πληθωρισμός τον Ιούλιο – Αύξηση 142% σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριοΟικονομία

Με υψηλές ταχύτητες «έτρεξαν» και τον Ιούλιο οι ανατιμήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία να σημειώσει περαιτέ...

Έρευνα της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια – 7 στους 10 βάζουν "μαχαίρι" σε είδη διατροφήςΟικονομία

Πάνω από 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό  χάθηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού ενώ ακόμα περισσότερο στο 29.2% ανέρχεται η...

Πώς θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα για ευάλωτους και συνταξιούχους – Δικαιούχοι και παραδείγματαΟικονομία

Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες από τ...

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 123,7% αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το β’ τρίμηνοΟικονομία

Αύξηση 123,7% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο εφέτος σε ...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης με κλιμακωτή επιδότησηΟικονομία

Κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει η κυβέρνηση μέσω κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς. Ειδικότερα, όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλο...

Ρύθμιση οφειλών: Λιγότερα δικαιολογητικά στην αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμόΟικονομία

Απλοποιούνται τα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών κατά την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασία...