ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Αναβάλλεται το διάγγελμα Πούτιν - Τι αλλάζει η ανακήρυξη των δημοψηφισμάτων στις ρωσόφωνες περιοχές

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το πότε θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί πως το διάγγελμα θα ξεκινούσε στις 20.00 την Τρίτη, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Το ρωσικό δίκτυο RT διέγραψε σχετική ανάρτηση, μια κίνηση που πυροδότησε διάφορα σενάρια.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «κατάσταση χάους», ενω άλλοι μιλούν για «τρολάρισμα» από πλευράς του Ρώσου προέδρου. Το πιο επικρατέστερο σενάριο, είναι ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του διαγγέλματος. 

O Ρώσος πολιτικός αναλυτής, Σεργκέι Μαρκόφ, που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, τόνισε ότι το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αναβάλλεται για την Τετάρτη.

 

Στο διάγγελμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της ρωσικής δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία.

 

Η Ρωσία ενώνεται με τις νέες ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονμπάς και της Χερσώνας με δημοψηφίσματα που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

 
 

Αυτά τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στην περιφέρεια του Ντονμπάς και της Χερσώνας, χωρίς να αποκλείεται να γίνει δημοψήφισμα και στην περιφέρεια του Χάρκοβου και στην Ζαπορίζια, όπου όμως οι ρωσόφωνες περιοχές μετά την ουκρανική αντεπίθεση μειώθηκαν στο 20% της όλης περιφέρειας μετά το 31% που είχαν φτάσει.

 

Πλέον νομιμοποιείται η Ρωσία να υπερασπιστεί το έδαφός της σε περίπτωση που επιτεθούν οι Ουκρανοί σε αυτές τις περιοχές!

 

Θα γίνουν Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες θα χαρακτηριστούν «εν μέρει κατεχόμενες από τις εχθρικές ουκρανικές δυνάμεις».

Αυτό μεταμορφώνει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε πραγματικό πόλεμο και ό,τι συνεπάγεται.

«Η καταπάτηση ρωσικών εδαφών είναι έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις άμυνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα δημοψηφίσματα προκαλούν τόσο φόβο στο Κίεβο και στη Δύση», είπε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram, σημειώνοντας ότι κανένας ηγέτης της Ρωσίας του μέλλοντος δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει συνταγματικά την έκβασή τους.

«Αυτά τα δημοψηφίσματα θα άλλαζαν εντελώς το διάνυσμα της ανάπτυξης της Ρωσίας για δεκαετίες. Και όχι μόνο της χώρας μας. Ο γεωπολιτικός μετασχηματισμός του κόσμου θα ήταν μη αναστρέψιμος μόλις ενσωματωθούν τα νέα εδάφη στη Ρωσία», έγραψε ακόμη ο Μεντβέντεφ.

 

Πάντως όλα αυτά θα τα «σφράγιζε» σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν, αλλά η ομιλία του αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους, ίσως γιατί θέλει να τον ακούσουν και στην Άπω Ανατολή που δεν έχει ξημερώσει ακόμα.

 

 

Πλέον ανοίγει ο δρόμος και για την επιστράτευση, αν συμβεί κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι το ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση.

Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα βαριές ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.

Πριν από την ανακοίνωση αυτών των ημερομηνιών, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει σήμερα ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των προσαρτημένων εδαφών, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλες τις δυνάμεις νόμιμης άμυνας».

O πρόεδρος της ρωσικής Kάτω Bουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, μέσω της οποίας απευθυνόταν στον Πούτιν, ο επικεφαλής της LPR Ντένις Πουσίλιν έγραψε: «Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατόν, σε περίπτωση θετικής απόφασης στο δημοψήφισμα -για την οποία δεν έχουμε καμία αμφιβολία- να θεωρήσετε ότι η LPR γίνεται μέρος της Ρωσίας».

Μπορεί η Ρωσία να κατέχει το 25% της πρώην ουκρανικής επικράτειας του 2014, αλλά σε αυτή την έκταση βρίσκονται σχεδόν 20 εκατ. πληθυσμού από τα 43 εκατ. πληθυσμού που αποτελούσαν πριν την έναρξη του πολέμου τον πληθυσμό της Ουκρανίας.

 
Από τις νότιες περιοχές του Χαρκόβου μέχρι τα δυτικά της Χερσώνας που έχουν περιέλθει υπό την ρωσική κυριαρχία (ή κατά τους Ρώσους «απελευθερώθηκαν»), η πληθυσμιακή «ένεση» που γίνεται στη Ρωσία αντιστοιχεί σε δημογραφική αύξηση του πληθυσμού της κατά 13%!

Οι κάτοικοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας από 143 εκατομμύρια πλέον θα ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια, μαζί με την Κριμαία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική και κρατική «δυναμική» της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα ελέγχεται το 60% των σιτοβολώνων της Ουκρανίας και το 50% του βιομηχανικού της δυναμικού.

Μόνο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια με μία μικρή επέκταση των μονάδων του μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρα τα νέα εδάφη που θα ενταχθούν στην Ρωσία.

Επίσης στη Ρωσία έχουν ενταχθεί το 80% των μεγάλων λιμένων της Μαύρης Θάλασσας από το 2014, με την Οδησσό και ένα δευτερεύων λιμάνι δυτικά της Κριμαίας να είναι τα μοναδικά της Ουκρανίας που μπορούν να εξυπηρετήσουν εμπορική κίνηση.

Και αυτό για πόσο;

Άλλωστε η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι μόλις τελειώσει με την επιχείρηση στο Ντονμπάς θα προχωρήσει δυτικά προς την Οδησσό.

Άρα η Ρωσική Ομοσπονδία  έχει, άμεσα σχεδόν, διπλασιάσει τα έσοδά της από τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα κ.α.), έχει σχεδόν τριπλασιάσει τα έσοδά της από τα σιτηρά και μέταλλα, όπως το νικέλιο, έχει αυξήσει τον πληθυσμό της κατά 13%  και την γεωστρατηγική της θέση στην βόρεια Μαύρη Θάλασσα σε ποσοστό επί της ακτογραμμής  80% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα δημοψήφισμα  στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της διενέργειας  δημοψηφίσματων, από τπυς φιλορώσους αυτονομιστές για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Ο γενικός γ...

image descriptionΚόσμος

Σήμα κινδύνου έχει εκπέμψει σκάφος με 53 επιβαίνοντες στα νότια της Κρήτης και στην ελληνική περιοχή ευθύνης διάσωσης (SAR). Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται 5 παιδιά ενώ έχουν ε...

image descriptionΚόσμος

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται – στα σοβαρά- ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος, ο Βλάντιμιρ Πο...

image descriptionΚόσμος

Σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ελλάδας προχωράει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς κατηγορεί τη...

image descriptionΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα, ενώπιον των ηγετών όλου του κόσμου, ότι διαγράφεται στον ορίζοντα ένας «χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας» λόγω των αλλ...

image descriptionΚόσμος

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτο...

image descriptionΚόσμος

Το 38% των Ευρωπαίων ασχολείται με κάποιο άθλημα ή κάνει γυμναστική τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 17% αθλείται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Το συμπέρασμα αυτό πρ...