ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΕ δημιουργεί αποθέματα για χημικές, βιολογικές και ραδιο-πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Για να βελτιωθεί η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης της ΕΕ σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως οι χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές (ΧΒΡΠ) απειλές, η Επιτροπή δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα ικανοτήτων αντίδρασης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

 

Σε αυτά περιλαμβάνεται στρατηγικό απόθεμα rescEU ύψους 540,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

 

Το απόθεμα αυτό θα αποτελείται από εξοπλισμό και φάρμακα, εμβόλια και άλλα θεραπευτικά μέσα για τη θεραπεία ασθενών που εκτίθενται σε ΧΒΡΠ παράγοντες, καθώς και από απόθεμα απολύμανσης rescEU για την παροχή εξοπλισμού απολύμανσης και εξειδικευμένων ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

 

Ως άμεσο πρώτο βήμα, η ΕΕ κινητοποίησε το ιατρικό απόθεμα rescEU για την προμήθεια δισκίων ιωδιούχου καλίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανθρώπων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας, έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία σχεδόν 3 εκατομμύρια δισκία ιωδίου μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της Ευρώπης έναντι πιθανών απειλών. Δημιουργούμε τόσο ένα απόθεμα απολύμανσης όσο και ένα νέο απόθεμα εξοπλισμού ειδικά για χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη για την προσπάθεια αυτή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε για τους πολίτες μας ικανότητες ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση που προκύψει κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»

 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Για να υπάρχει υγειονομική ασφάλεια χρειάζεται να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών μας και βασικό στοιχείο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η HERA παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι και εργάζεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως για τη στήριξη των δράσεων της ΕΕ μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με σκοπό την υποστήριξη της ετοιμότητας στην Ουκρανία και στα κράτη μέλη μας.»

 

Μπορεί κανείς/καμία να εκτεθεί σε ΧΒΡΠ παράγοντες ως αποτέλεσμα ακούσιων καταστροφών (π.χ. διαρροή σε εργοστάσιο χημικών, ατύχημα σε πυρηνοηλεκτρικό σταθμό, εξάπλωση λοιμώδους νόσου) ή εκ προθέσεως (π.χ. τρομοκρατική επίθεση). Η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων στον ΧΒΡΠ τομέα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αναπτύσσει στο πλαίσιο του rescEU:

 

Στρατηγικό απόθεμα ΧΒΡΠ έκτακτης ανάγκης rescEU: Το απόθεμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από κοινού με τα κράτη μέλη, θα περιλαμβάνει εξοπλισμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων —όπως μέσα ατομικής προστασίας και συσκευές ανίχνευσης, αναγνώρισης και παρακολούθησης— καθώς και φάρμακα, εμβόλια και άλλα θεραπευτικά μέσα. Το απόθεμα θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ανθεκτικότητας στον ΧΒΡΠ τομέα στην ΕΕ, καθώς θα περιλαμβάνει εξοπλισμό και φάρμακα που μπορεί να είναι δύσκολο να παρασκευαστούν σε περιόδους κρίσης ή που μπορεί να απαιτηθούν ξαφνικά σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που είναι διαθέσιμες στα εθνικά αποθέματα. Το απόθεμα ΧΒΡΠ αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία καλύτερων ικανοτήτων για την αντιμετώπιση συμβάντων σε πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε χημικές εγκαταστάσεις, τρομοκρατικών επιθέσεων ή εξάπλωσης λοιμώδους νόσου και πολλών άλλων καταστάσεων.

Απόθεμα απολύμανσης rescEU: Το απόθεμα αυτό θα περιλαμβάνει τόσο το προσωπικό όσο και τον εξοπλισμό για την απολύμανση ανθρώπων, υποδομών, κτιρίων, οχημάτων ή κρίσιμου εξοπλισμού που έχουν εκτεθεί σε ΧΒΡΠ παράγοντες. Το απόθεμα απολύμανσης rescEU θα μπορεί να αποσταλεί κατόπιν αιτήματος του πληγέντος κράτους μέλους. Το απόθεμα θα δημιουργηθεί και θα φιλοξενηθεί από την Κροατία, τη Γερμανία και την Ισπανία και θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από την ΕΕ, με αρχικό προϋπολογισμό 66,7 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΝΑΤΟΚόσμος

Σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του NATO χαρακτηρίζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω επιστ...

Το Κίεβο πιέζει τη Δύση να επιβάλει πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, ζητεί περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟΚόσμος

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο ...

Ξέσπασμα σαλμονέλας σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες – Ποια προϊόντα ερευνούν οι αρχέςΚόσμος

Τη διεξαγωγή έρευνας για δεκάδες περιστατικά σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ...

Το Κίεβο καλεί τους κατοίκους του Ντονμπάς να εγκαταλείψουν «τώρα» την περιοχήΚόσμος

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχ...

Μαραντόνα: Δημοπρατείται η φανέλα από το «Χέρι του Θεού»-Εκτιμήσεις για ποσό-ρεκόρΚόσμος

Ίσως το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό κειμήλιο όλων των εποχών ήρθε η στιγμή να δημοπρατηθεί. Ο Στιβ Χοτζ, παίκτης της Αγγλίας που είχε πάρει τη φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα μετά τον π...

ΕΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακαΚόσμος

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ...