ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κύπρος εκλέγει τον 8ο Πρόεδρό της: Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμετρώνται στον β’ γύρο* Στις 19.30 τα τελικά αποτελέσματα

 

Μονομάχοι στον σημερινό γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος στον α’ γύρο, στις 5 Φεβρουαρίου, εξασφάλισε ποσοστό 32,04% και 127.309 ψήφους και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που πέρασε στο σημερινό γύρο με ποσοστό 29,59% και 117.551 ψήφους.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 και διαρκεί ως τις 6 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρα μεταξύ 12 και 13:00.

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.113 εκλογικά κέντρα και στο εξωτερικό στήθηκαν κάλπες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο και ΗΠΑ. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 6.00 μ.μ., ώρα Κύπρου.

Γι’ αυτό καλούνται οι εκλογείς, όπως προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών στόχος είναι τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινωθούν ως τις 7:30 απόψε, αφού στη συνέχεια ακολουθεί άλλη διαδικασία για την έκδοση του τελικού επίσημου αποτελέσματος, ώστε να γίνει η ανακήρυξη.

Ψηφίζουμε ως γνωστό με ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο και βάζουμε +, χ ή ν στο ορθογώνιο κάτω από το όνομα του υποψηφίου της προτίμησής μας.

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου που επιλέγουν και σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο. Άκυρο επίσης καθίσταται αν ο εκλογές ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από το ορθογώνιο.

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 404.321 ψηφοφόροι δηλαδή ποσοστό 72,04%.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», γύρω στις 10 το βράδυ.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία και απαγορεύεται η μεταφορά στο στάδιο φωτοβολίδων, κροτίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, η  μεταφορά πανό υβριστικού ή άλλου προκλητικού – ρατσιστικού περιεχομένου, η αναγραφή συνθημάτων στον περιβάλλοντα χώρο, στους τοίχους του σταδίου και οπουδήποτε αλλού και η είσοδος εντός του σταδίου, σε οποιονδήποτε έχει καλυμμένο το πρόσωπο.

Η χωρητικότητα του σταδίου είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα γίνουν διευθετήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση και από γιγαντο-οθόνες, που θα τοποθετηθούν εξωτερικά και περιμετρικά του σταδίου.

Επισημαίνεται ότι η Αστυνομία θα βρίσκεται στην τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ασφάλεια και προστασία του κοινού, τη διασφάλιση της όλης εκδήλωσης και την παροχή τροχαίων διευκολύνσεων στο κοινό, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή του.

  • Λόγω της ανακήρυξης απόψε, συνολικά σήμερα εργάζονται γύρω στους 2,250 αστυνομικοί σε σύγκριση με 2,000 την περασμένη Κυριακή.

Μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα με σκοπό την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Περαιτέρω θα υπάρξουν και μηχανοκίνητα περίπολα, τα οποία θα καλύπτουν χώρους που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία, για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Θα λειτουργήσει, επίσης, όπως και την περασμένη Κυριακή, το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων. Πτητικά μέσα – ελικόπτερα και drones – θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφύλαξης της ασφάλειας, ενώ θα γίνει και πάλι μεταφορά καλπών από απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση ελικοπτέρου της Αστυνομίας.

Η ιστορία

Για την ιστορία πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που έμεινε στην εξουσία από το 1959 ως το θάνατό του το 1977.

Στις εκλογές του 1959 έλαβε 66,82% έναντι 33,18% του Ιωάννη Κληρίδη. Στο διάστημα 1965-1967 παρατάθηκε η θητεία του με ειδικό νόμο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.

Το 1968 έλαβε 96,26% και το 1973 εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο. Το 1977 έγινε αναπληρωματική εκλογή εξαιτίας του θανάτου του και εξελέγη δεύτερος πρόεδρος ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος το 1978 επανεξελέγη .

Ο Σπύρος Κυπριανού κερδίζει τις εκλογές και το 1983 με 56,54% και μένει στο θώκο ως το 1988. Τρίτος πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Βασιλείου για πενταετή θητεία από το 1988 ως το 1993. Έλαβε 51,6% έναντι 48,4% του Γλαύκου Κληρίδη.

Το 1993 τα ηνία του κράτους αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης που μένει στο θώκο ως το 2003. Το 1993 έλαβε 50,31% και το 1998 50,82%.  Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003 Πρόεδρος εκλέγεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 51,51%.

Τον διαδέχεται το 2008 για μια πενταετία ο Δημήτρης Χριστόφιας που εξασφαλίζει στο β ΄γύρο 53,37%. Στις εκλογές του 2013 το αξίωμα του Προέδρου αναλαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης που επανεκλέγηκε το 2018. Το 2013 έλαβε 57,48% και το 2018 55,99%.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Λουτρό αίματος» στη Silicon ValleyΚόσμος

Ο κλάδος της προηγμένης τεχνολογίας ανακοίνωσε 107.185 απολύσεις μόνο τον Ιανουάριο. Μιχάλης Ψύλος  •   psilosm@naftemporiki.gr Στην εξαιρετική αμερικανική ταινία «Η Δοκιμασία» (Th...

Σεισμός στην Τουρκία: Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ, δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη αθλήτρια του βόλεϊΚόσμος

Η ΕΜΑΚ ολοκλήρωσε τις έρευνες και αποχωρεί από το σημείο και πλέον συνεχίζει το ειδικό τμήμα διασωστών της τουρκικής αστυνομίας - Πάνω από 26.000 νεκροί σε Συρία - Τουρκία Ακαρπες ...

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για τέταρτη φορά κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησηςΚόσμος

O τέταρτος γύρος των κινητοποιήσεων κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Γαλλία, όπου τα συνδικάτα διοργάνωσαν διαδηλώσεις σε πάν...

Βουλγαρία: Περισσότερα από 100 ελάφια απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη τους τελευταίους μήνεςΚόσμος

Συνολικά 17 κόκκινα ελάφια και 96 ελάφια αγρανάπαυσης απελευθερώθηκαν στην οροσειρά της Ροδόπης τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes. Οι κρατικές μονάδες...

Τουρκοαρμενικό σύνορο άνοιξε έπειτα από 35 χρόνια για να περάσει ανθρωπιστική βοήθειαΚόσμος

Μια συνοριακή πύλη ανάμεσα στους μακροχρόνιους εχθρούς, την Τουρκία και την Αρμενία, άνοιξε για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τα θύματ...

Τουρκία: Οργή προς τον Ερντογάν - Σφοδρές αποδοκιμασίες σε υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης του [videos]Κόσμος

Μάταια ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να κατευνάσει το κλίμα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί  στην τουρκική κοινωνία από τον καταστροφικό σεισμό εξαιτίας των “αστοχίων” της κυβέρνησ...

Ο σεισμός στην Τουρκία κλονίζει τον Ερντογάν εν όψει εκλογών - Δημοσίευμα του Associated PressΚόσμος

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Τούρκο πρόεδρο και το πολιτικό του μέλλον. Επιμέλεια: Κώστας Μαυραγάνης — HuffPost Greece   Ο  Τούρκος  πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , πήρε την εξου...

Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο σε σχέση με τον πολύνεκρο σεισμόΚόσμος

    Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας,...

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Ξεπέρασαν τις 25.000 οι νεκροί – Ο Ερντογάν απαντά με υποσχέσεις στις αποδοκιμασίες των πολιτώνΚόσμος

Ξεπέρασε τις 25.000 ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. «Έχουμε προγραμματίσει να ξαναχτίσουμε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια» δήλωσε...