ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίεβο: Η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας «σοκάρει» την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι «σοκαρισμένη» από το επίμονο μπλοκάρισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο της έγκρισης ενός πακέτου χρηματοδότησης στο Κίεβο, εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο εδώ και μήνες, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αυτό που μας σοκάρει είναι ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πλησιάζουμε στα τέλη Μαρτίου και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

Εξουθενωμένη από δύο χρόνια ρωσικής επίθεσης, η Ουκρανία παλεύει ενάντια στον ρωσικό στρατό, ανώτερο σε αριθμό στρατιωτών και σε ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε αρκετά μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κουλέμπα τόνισε ωστόσο ότι «η αμερικανική βοήθεια θα έρθει» στο τέλος. «Πρόκειται για την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίζουν χώρες που σέβονται τους ίδιους κανόνες και αρχές που υπερασπίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ ευρύτερο από την Ουκρανία», υποστήριξε.

Η Ουκρανία δεν αποκλείει την ιδέα, που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, να παρέχεται αυτή η βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι δωρεών, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο ενός πιστού του Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση του Αμερικανού πρώην προέδρου να χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.

«Δεν σοκαριζόμαστε όταν ακούμε αυτή την πρόταση να έρχεται από τις ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. «Πρέπει πραγματικά να δούμε τις λεπτομέρειες».

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αξιώνει από πέρυσι το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο χρηματοδότησης ύψους 60 δισεκ. δολαρίων για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όμως το αδιέξοδο για το ζήτημα παραμένει στο Κογκρέσο. Η έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης εξαρτάται από την καλή θέληση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αρνούνται καν να συζητήσουν το κείμενο για αυτό, εν μέσω αντεγκλήσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Το πακέτο αυτό ενέκρινε στα μέσα Φεβρουαρίου η Γερουσία, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ-Κλίμα: "Μεγάλη πιθανότητα" το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέΚόσμος

Υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς η χρονιά που πέρασε μόλις ολοκλήρωσε μια δεκαετία με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ω...

Μελόνι: «Όχι στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία»Κόσμος

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στη Γερουσία της Ρώμης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν τάσσεται σε καμία περίπτωση υπέρ της αποστολής ...

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα αστικά κέντρα έως και 90% μέχρι το 2030Κόσμος

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές στα αστικά κέντρα έως και 90% μέχρι το 2030, αναφέρει έκθεση της Clean Cities, της ευρ...

 Πούτιν για κυρώσεις: Να στηρίξουμε τις εταιρείες μας από εχθρικές ενέργειες της ΔύσηςΚόσμος

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντί...

 ΟΗΕ για Γάζα: «Ίσως έγκλημα πολέμου» οι περιορισμοί του Ισραήλ στη βοήθειαΚόσμος

Οι περιορισμοί από το Ισραήλ στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η ενδεχόμενη χρήση της πείνας ως όπλου, μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των...