ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Google δοκιμάζει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που γράφει ειδήσεις

Η Google δοκιμάζει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που γράφειειδησεογραφικά άρθρα. Η εταιρεία παρουσίασε το προϊόν της σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, της Washington Post και της ιδιοκτήτριας της Wall Street Journal, τη News Corp, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Το εργαλείο, γνωστό εσωτερικά στην εταιρεία ως Genesis, μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για τρέχοντα γεγονότα και να συντάσσει άρθρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα και θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΥΤ, η Google πιστεύει ότι το νέο εργαλείο θα βοηθά τους δημοσιογράφους, αυτοματοποιώντας ορισμένες εργασίες. Ωστόσο ορισμένα στελέχη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιδόσεις του συστήματος.

Η Τζεν Κράιντερ, εκπρόσωπος της Google, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο των συνομιλιών με εκδότες και ειδικά με μικρότερους εκδότες».

«Πολύ απλά, αυτά τα εργαλεία δεν προορίζονται και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ουσιώδη ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στο να κάνουν ρεπορτάζ και να διασταυρώνουν τα άρθρα τους», πρόσθεσε. «Αντίθετα, θα μπορούσαν να παρέχουν επιλογές για τίτλους και άλλα στυλ γραφής».

Εκπρόσωπος της News Corp ανέφερε σε δήλωσή του: «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Google και εκτιμούμε τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του Sundar Pichai στη δημοσιογραφία».

Οι Times και η Post αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής δημοσιογραφίας και σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι το νέο εργαλείο της Google, όπως περιγράφεται, έχει πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

«Εάν αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πραγματικές πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο», δήλωσε.

«Αν, από την άλλη πλευρά, οι δημοσιογράφοι και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κάνουν κατάχρηση του εργαλείου», συνέχισε, «τότε αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία όχι μόνο του εργαλείου, αλλά και των ειδησεογραφικών οργανισμών που το χρησιμοποιούν».

Ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press, χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων σχετικά με θέματα όπως οι εκθέσεις εταιρικών κερδών, αλλά παραμένουν ένα μικρό κλάσμα των άρθρων της υπηρεσίας σε σύγκριση με εκείνα που παράγονται από δημοσιογράφους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, επιτρέποντας στους χρήστες να παράγουν άρθρα σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι εκδότες και άλλοι δημιουργοί περιεχομένου κατηγορούν την Google και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ότι χρησιμοποιούν χωρίς άδεια το υλικό τους για την εκπαίδευση των συστημάτων τους, χωρίς να τους αποζημιώνουν.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 34 νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στην Αλγερία - Ανάμεσά τους 10 στρατιωτικοίΚόσμος

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα στρατιωτικοί, έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που σάρωσαν τη βορειοανατολική Αλγερία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και συνέχιζαν ν...

Μακρόν: Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα της ΕυρώπηςΚόσμος

Το εγκώμιο της πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Ελιζαμπέτ Μπορν έπλεξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του. Την χαρακτήρισε «αποτελεσ...

Ινδία: Εξέγερση γυναικών εναντίον ενορχηστρωτή ομαδικής σεξουαλικής επίθεσηςΚόσμος

Εκσφενδόνισαν πέτρες και έκαψαν τμήματα του σπιτιού του κύριου υπόπτου σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα.  Οργισμένες γυναίκες στο κρατίδιο Μανι...

«Ναι» των Βρετανών για ακόμη μια φορά στην επιστροφή των Γλυπτών του ΠαρθενώναΚόσμος

Το 64% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αν δανειστούν ως αντάλλαγμα άλλα μοναδικά ελληνικά τεχνουργήματα, σε βρετανικά μουσεία. Αυτό είναι το απο...