ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουλάχιστον 34 νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στην Αλγερία - Ανάμεσά τους 10 στρατιωτικοί

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα στρατιωτικοί, έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που σάρωσαν τη βορειοανατολική Αλγερία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και συνέχιζαν να μαίνονται χθες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Δευτέρας.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας των πυρκαγιών, που πλήττουν κάπου δεκαπέντε νομούς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι στρατιώτες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες καθώς απομακρύνονταν από την Μπένι Κασίλα, στον νομό Μπετζάγια (ανατολικά), μαζί με κατοίκους κοντινών κωμοπόλεων, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Στη γειτονική Τυνησία, στην παραμεθόρια περιοχή Ταμπάρκα (βορειοδυτικά), αναζωπυρώθηκαν πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει ήδη μεγάλη καταστροφή την περασμένη εβδομάδα. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε μεγάλες ζημιές στη Νέφζα, 150 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου επιχειρούσαν εναέρια μέσα.

Περίπου 300 κάτοικοι χωριού, του Μελούλα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν «διά θαλάσσης» προληπτικά, εξαιτίας των ισχυρών ριπών ανέμου που τροφοδοτούσαν τις φλόγες, δήλωσε ο Χουσέμ Εντίν Τζαμπάμπλι, εκπρόσωπος της εθνικής φρουράς της Τυνησίας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, καταμετρήθηκαν 97 εστίες φωτιάς σε 16 νομούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ενισχυόμενες από τους ανέμους, οι φλόγες έφθασαν σε κατοικημένες περιοχές σε τρεις νομούς, όπου δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα 1.500 κάτοικοι, κατά την ίδια πηγή.

Η Αλγερία είναι αντιμέτωπη με καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 48 ° Κελσίου χθες, με αποτέλεσμα η χλωρίδα να είναι εντελώς ξηρή επιτείνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Στην Τυνησία, τα θερμόμετρα έδειξαν 49 ° Κελσίου.

Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Περίπου 8.000 εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας και 525 οχήματα συνέχιζαν τη νύχτα τις προσπάθειες κατάσβεσης σε 11 νομούς, όπου πυρκαγιές ρήμαξαν δάση και καλλιέργειες. Αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετείχαν επίσης στις επιχειρήσεις.

Η γενική εισαγγελία στην Μπετζάγια έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των πυρκαγιών και να ταυτοποιηθούν οι δράστες πιθανών εμπρησμών.

Κάθε καλοκαίρι το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Αλγερίας δοκιμάζονται από πυρκαγιές, φαινόμενο που επιδείνωσε η κλιματική αλλαγή, φέρνοντας ξηρασίες και καύσωνες.

Τον Αύγουστο του 2022, γιγαντιαίες πυρκαγιές είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν οι πιο πολύνεκρες πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες, με πάνω από 90 νεκρούς, ιδίως στην Καβυλία.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ταλιμπάν: Να απαγορευτεί η γραβάταΚόσμος

Η γραβάτα που φορούν οι άνδρες συμβολίζει τον χριστιανικό σταυρό και δεν είναι συμβατή με τον ισλαμικό νόμο, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν του Αφγανι...

Ο Μικ Τζάγκερ γιορτάζει τα γενέθλιά του – «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» 80 ετώνΚόσμος

Ο Μικ Τζάγκερ γιορτάζει σήμερα τα 80ά του γενέθλια και  εκατομμύρια θαυμαστές εξακολουθούν να τον θαυμάζουν  ως πηγή της νιότης.  Ο Τζάγκερ έγινε ο βασικός σταρ της ροκ ως ο τραγου...

Μακρόν: Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα της ΕυρώπηςΚόσμος

Το εγκώμιο της πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Ελιζαμπέτ Μπορν έπλεξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του. Την χαρακτήρισε «αποτελεσ...